Με μια κίνηση ματ στη διπλωματική σκακιέρα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που επισκέφθηκε διαδοχικά το Κάιρο και τη Λευκωσία, έβαλε τέλος στην προπαγάνδα της Τουρκίας, επαναβεβαίωσε τους δεσμούς με την Αίγυπτο, αλλά και διέλυσε το κλίμα αμφιβολίας που επιχείρησε να δημιουργήσει η Τουρκική προπαγάνδα και κάποιοι καλοθελητές εντός της χώρας.
To Πενταπόσταγμα έγραφε από την αρχή πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το ''στραβό'' κλίμ το δημιούργησαν κάποια ΜΜΕ εντός Ελλάδας, τα οποία σήμερα έχουν ''κρυφτεί'' και δεν έχουν κάνει καμία αναφορά στη χθεσινή συμφωνία.
Ξέρετε σε ποιους αναφερόμαστε!
Διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου χθες, διέλυσαν τις φήμες και υπενθυμίζουν τη δέσμευση της Αιγύπτου έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Το παρασκήνιο
Η αιγυπτιακή πλευρά κατανόησε τις ελληνικές αιτιάσεις και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Μαρτίου στο Κάιρο, οι εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών βρήκαν, όπως προκύπτει, τη λύση ώστε να υπάρξει αναπροσαρμογή των γεωγραφικών συντεταγμένων.
Της επίσκεψης Δένδια είχε προηγηθεί και τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ – Σίσι.
Η Αίγυπτος με λίγα λόγια, δέχθηκε την αναπροσαρμογή των συντεταγμένων του επίμαχου οικοπέδου που εφάπτετο με τη «γραμμή Έρτζιγες» ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.
Ο νέος χάρτης
Η αντίδραση της Αιγύπτου ήταν ''αστραπιαία'', καθώς προσάρμοσε τον χάρτη του επίμαχου οικοπέδου.
Συγκεκριμένα, το οικόπεδο EGY-MED-18, εμφανίζεται πλέον να σταματάει στο ύψος του 28ου μεσημβρινού δηλαδή περίπου στα όρια που έχει οριοθετηθεί η ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.
Μέχρι εχθές, το οικόπεδο αυτό συνεχιζόταν και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού έχοντας ως βόρειο όριο τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή είχε κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019.
Δείτε τον χάρτη: