Ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών αδειοδότησης του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού αγωγού EuroAsia Inteconnector, εκδόθηκαν και οι άδειες για τον δεύτερο υποθαλάσσιο ηλεκτρικό αγωγό EuroAfrica Interconnector. Η τελική άδεια οικοδομής για τον σταθμό ηλεκτρικής διασύνδεσης εκδόθηκε προ ημερών από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η παραχώρηση της σχετικής άδειας ανάβει το πράσινο φως για την κατασκευή σταθμού μετατροπής HVDC, για την οποία έχει επιλεγεί η Siemens ως προτιμώμενος κατασκευαστής, ενώ για τις εξελίξεις σε σχέση με τον EuroAfrica Interconnector έχει ζητήσει και τηρείται ενήμερος σε τακτική βάση και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.
Ο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι έτυχε προς αυτή την κατεύθυνση το προηγούμενο διάστημα και απευθείας ενημέρωσης από τον επικεφαλής του φορέα υλοποίησης του EuroAfrica Interconnector Νάσο Κτωρίδη, αλλά και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Στρατηγικής, πρώην υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.
Σημειώνεται ότι από τον Νοέμβριο του 2019, το αρμόδιο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έχει εγκρίνει την πολεοδομική άδεια για τα κατασκευαστικά έργα για τον σταθμό μετατροπής HVDC με μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς 2.000 μεγαβάτ, ως επίσης και τα σημεία προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρισμού της Κύπρου και της Αιγύπτου με την Ελλάδα (Κρήτη) και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τον Ιούνιο του 2019, υπογράφηκε στο υπουργείο Ενέργειας η σύμβαση παραχώρησης γης για την κατασκευή του σταθμού μετατροπής HVDC στην Κύπρο. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 33 χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης της για άλλες δύο περιόδους 33 χρόνων, ενώ έχουν ήδη εκπονηθεί οι απαραίτητες περιβαλλοντικές, τεχνικές και άλλες μελέτες. Παράλληλα, έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίες άδειες από τις κυπριακές Αρχές. Προηγήθηκε επίσης η συμφωνία που υπογράφηκε από τον επικεφαλής του EuroAfrica Interconnector, Νάσο Κτωρίδη και τον πρόεδρο της Αιγυπτιακής Εταιρείας Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Σαμπάχ Μοχάμεντ Μάρσιαλ.
Ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 1.707 χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα, το τμήμα Αίγυπτος-Κύπρος θα έχει μήκος 310 χλμ, το τμήμα Κύπρος-Κρήτη 879 χλμ και το τμήμα Κρήτη-Αττική 329 χλμ. Η απόσταση μεταξύ των θαλάσσιων και χερσαίων κόμβων σύνδεσης σε Αίγυπτο και Κύπρο είναι περίπου 498 χιλιόμετρα και το υποβρύχιο καλώδιο θα τοποθετηθεί σε μέγιστο βάθος νερού περίπου 2.200 μέτρων.
Αυτή την εβδομάδα, εκδόθηκε και η προκαταρκτική μελέτη του ENTSO-E που είναι το συντονιστικό όργανο των διαχειριστών δικτύων ηλεκτρισμού της Ε.Ε., που προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα χρειαστούν 50 γιγαβάτ νέων διασυνδέσεων σε 40 διαφορετικά σύνορα συν άλλα 43 γιγαβάτ σε 55 σύνορα ώς το 2040 προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι ενεργειακοί στόχοι που έχουν τεθεί.