Ενέργεια

Αντώνης Φώσκολος: Τα κοιτάσματα στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου είναι περισσότερα απ’ αυτά του Περσικού κόλπου

Ο Αντώνης Φώσκολος, ομοτ. καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και Ομοτ. Ερευνητής της Γεωλ. Υπηρεσίας Καναδά, μέσω skype, παραχώρησε μια συνέντευξη στο Γ. Τράγκα μιλώντας για το θησαυρό που κρύβει η παράνομη ΑΟΖ Λιβυής- Τουρκίας.

Όπως είπε, έχει γίνει συμφωνία μεταξύ του αρχηγού της Λιβύης της Τρίπολης με τον Ερντογάν ενώ δεν υπάρχει ούτε καν σχετικό έγγραφο που να το πιστοποιεί. Έτσι, αυτό που ζητάει ο κ. Δένδιας δεν πρόκειται να το πάρει στα χέρια του καθώς το έγγραφο δεν υφίσταται.

Όπως είπε ο κ. Φώσκολος “Δική μου άποψη και του κ. Πασιά είναι πως υπάρχουν κοιτάσματα μέχρι τα 4- 5 χιλιόμετρα βάθος. Αυτήν τη στιγμή μιλάμε μόνο για τα επιφανειακά στρώματα. Το θέμα είναι ότι δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε επαφή με τη δική μας ΑΟΖ η Λιβύη έχει δύο πολύ μεγάλα κοιτάσματα”.

Αυτήν την περιοχή την κατέχει η BP της Λιβύης ενώ το 50% το εξαγόρασε η ΕXΟ. Άρα κάτω από την Κρήτη -στο μέσο- έχουμε BP και ΕΝΙ και βόρεια από κει έχουμε την TOTAL και την Exo Mobile. Δηλαδή, έχουμε πολύ μεγάλες εταιρίες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Τα κοιτάσματα είναι πάρα πολλά. Παλιά είχα παροτρύνει τον κ. Γιάννη Μανιάτη να επεκταθεί η έρευνα υδρογονανθράκων της PGS μέχρι κάτω από τη Ρόδο. Ο λόγος ήταν πως μια άλλη εταιρία νορβηγική είχε βρει και επέμενε πως υπάρχουν κοιτάσματα κάτω από τη Ρόδο. Ωστόσο, ο κ. Γιάννης Μανιάτης δεν μου απάντησε.

Όπως είπε ο κ. Φώσκολος “Θα είχαμε ήδη ντε φάκτο την ΑΟΖ χωρίς να την έχουμε ανακοινώσει. Σήμερα, πληρώνουμε αυτήν την αδράνεια των πολιτικών οι οποίοι δεν ήθελαν να τα μπλέξουν με την Τουρκία.Τα κοιτάσματα στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου είναι περισσότερα απ’ αυτά του Περσικού κόλπου αυτό, όμως, μένει να αποδειχθεί”.

Οι σεισμικές έρευνες έγιναν μόνο στην επιφάνεια και έγιναν πολύ αραιά. Και παρόλο που δεν ήταν πυκνές οι σεισμικές έρευνες βρήκαμε 24 τόνους. Αυτό το εξηγήσαμε σε μια ομιλία που κάναμε με τον κ. Ηλία Κονοφάγο και με τον κ. Αλέν Μπρουνετόν στην ακαδημία επιστημών στις 21 Ιουνίου 2012 εξηγώντας γιατί πρέπει να υπάρχουν κοιτάσματα.

Πάντα έλεγα και σε εκπομπές του κ. Κώστα Χαρδαβέλα ότι το “μπον φιλέ” είναι νότια της Κρήτης και όχι το Αιγαίο καθώς δεν έχει κοιτάσματα.

Απορώ για την ανακοίνωση που λέει να μοιραστούμε τα κοιτάσματα πετρελαίου καθώς δεν υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα. Κάτω από την Κρήτη το ισοδύναμο μπορεί να είναι 3 δισ. ευρώ.

Οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται πλέον για το Αιγαίο αλλά για την ανατολική μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...