Νέες πληροφορίες σχετικά με χθεσινό περιστατικό, σύμφωνα με άρθρο μας, όταν Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν γύρω από τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ και το περικύκλωσαν κοντά στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.
Αυτό που δεν είπαν όμως είναι ότι οι Ισραηλινοί έκαναν πιθανότατα εξάσκηση με πυραύλους cruise Delilah, για το πως μπορούν να βυθίσουν τουρκικά πολεμικά πλοία. Ο πύραυλος αυτός εξοπλίζει τα ισραηλινά F-16 έχοντας δραστικό βεληνεκές 250 km με ταχύτητα 0,3-0,7 Mach.
Την ίδια στιγμή η έγκριση από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, της συμφωνίας που αφορά την χορήγηση ισραηλινού φυσικού αερίου για τις ανάγκες της χώρας αλλά και για εξαγωγές στην Αφρική, αποτελεί μια άκρως σοβαρή είδηση, εν μέσω τουρκικών απειλών στην Α.Μεσόγειο.
Μιλάμε για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ στην αιγυπτιακή ενδοχώρα και από εκεί σε χώρες της Αφρικής.
Αυτό που είναι όμως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, είναι η δημιουργία αμυντικού “βραχίονα” που θα διασφαλίζει αυτήν την συμφωνία, σε μια περίοδο κατά την οποία Ελλάδα και Κύπρος απειλούνται από την Τουρκία, ενώ η Άγκυρα προσπαθεί εναγωνίως να ακυρώσει τον αγωγό East Med, ο οποίος αποτελεί ένα τεράστιο έργο για την Α. Μεσόγειο το οποίο θα έχει επίσημα και τις ευλογίες των ΗΠΑ σε λίγο.
Πληροφορίες ακόμη μη επιβεβαιωμένες, αναφέρουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι τέσσερις χώρες με τα τεράστια πλέον κοινά συμφέροντα, θα δημιουργήσουν αυτόν τον αμυντικό “βραχίονα”, ο οποίος εφόσον απαιτηθεί μπορεί να χώσει ένα καλό “χαστούκι” στην Άγκυρα.
Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει τις ισραηλινές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Αίγυπτο τη Δευτέρα, πριν από την αναμενόμενη πρώτη ροή αερίου μεταξύ των δύο χωρών τον επόμενο μήνα.
Η έγκριση της Αιγύπτου χορηγήθηκε μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων «επαγγελματικών διαδικασιών», συμπεριλαμβανομένης της παραλαβής της εξουσιοδότησης από την αντιμονοπωλιακή αρχή και της σύστασης της Επιτροπής για την οικονομίας.
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα πραγματοποιηθούν από τα κοιτάσματα Tamar και Leviathan και προορίζονται τόσο για εσωτερική χρήση στην Αίγυπτο όσο και για μεταπώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αφρική.
"Πριν από λίγο καιρό, υπέγραψα την έγκριση για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο", δήλωσε ο Steinitz.
«Με τον τρόπο αυτό, το Ισραήλ γίνεται - για πρώτη φορά στην ιστορία του - ένας εξαγωγέας ενέργειας και ένας σημαντικός εταίρος στην περιφερειακή αγορά ενέργειας.
"Η εξαγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, από τα κοιτάσματα Leviathan και Tamar, αποτελεί τη σημαντικότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου από τότε που υπεγράφη η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των εταιρειών", κατέληξε ο ίδιος.
Πρόκειται για ιστορικό ορόσημο για το κράτος του Ισραήλ.
Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα Δευτέρα προβλέπει την εξαγωγή 60 δισ. Κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το Leviathan και 25 δισ. τόνους από την Tamar για τα επόμενα 15 χρόνια. Η υπάρχουσα συμφωνία εκτιμάται σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Έχει κανένας μήπως την υποψία ότι, Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί θα ρίξουν 15 δισ. δολάρια στον βρόντο, χωρίς την απαραίτητη αμυντική κάλυψη μπροστά στις απειλές του Ερντογάν;