Ενέργεια

Ιδού γιατί «σφάζονται» για τα πετρέλαια Ελλάδας και Κύπρου: Τελειώνουν τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της Σ.Αραβίας

«Στέρεψε» η Σαουδική Αραβία από φυσικά αποθέματα αερίου και πετρελαίου και όλοι έχουν στραμμένα τα μάτια τους στα μεγάλα και υποσχόμενα κοιτάσματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εδώ και χρόνια γίνονται προσπάθειες να αποκαλυφθεί η ποσότητα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που διαθέτει η Σαουδική Αραβία. Τα νέα μαθεύτηκαν!

Το μεγαλύτερο συμβατικό πετρελαϊκό πεδίο στον κόσμο, το Ghawar της Σαουδικής Αραβίας, μπορεί να παράγει πολύ λιγότερο από ό,τι πίστευαν οι ειδικοί, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Την περασμένη Δευτέρα, η Saudi Aramco δημοσίευσε για πρώτη φορά αναφορά για τα κέρδη της. Είναι ο πρώτος ουσιαστικά ισολογισμός εδώ και 40 χρόνια, δηλαδή από τότε που εθνικοποιήθηκε.

Ταυτόχρονα αποκαλύφθηκαν πληροφορίες των ενεργειακών πεδίων της χώρας. Το πεδίο Ghawar μπορεί να παράγει το πολύ 3,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αριθμός πολύ μικρότερος από τα 5 εκατομμύρια που πίστευαν οι αγορές πως παράγει.

Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με πληροφορίες της Aramco, πίστευαν πως το 2017 το Ghawar μπορούσε να παράγει 5,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Αυτό που πλέον είναι σίγουρο είναι πως το Ghawar παράγει 25% λιγότερο πετρέλαιο από ότι παρήγαγε 15 χρόνια πριν. Επίσης, κανένας δεν γνωρίζει εάν ο ρυθμός μείωσης της δυνατότητας παραγωγής του Ghawar θα συνεχίσει να μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό.

Το κοίτασμα Ghawar ανακαλύφθηκε από Αμερικανούς το 1948 και ήταν ένα από τα τρία μεγαλύτερα κοιτάσματα της Σαουδικής Αραβίας, μαζί με το Khurais που ανακαλύφθηκε το 1957 και το Safaniyah που ανακαλύφθηκε το 1951. Εκτιμάται πως στο Ghawar απομένουν 48,2 δισεκατομμύρια βαρέλια που θα εξαντληθούν σε 34 χρόνια, εάν η παραγωγή είναι στο μέγιστο.

Συνολικά, η Aramco διαχειρίζεται 101 κοιτάσματα πετρελαίου, από τα οποία μπορεί να παράγει στο μέγιστο 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Συνήθως η παραγωγή βρίσκεται κάτω από τα 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και από αυτά 1 με 2 εκατομμύρια βαρέλια παραμένουν στη Σαουδική Αραβία ως στρατηγικά αποθέματα.

Όσον αφορά το πόσο πετρέλαιο απομένει στην Σαουδική Αραβία μετά από 100 χρόνια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, εκτιμάται πως υπάρχουν ακόμη 226 δισεκατομμύρια βαρέλια, ικανά να τροφοδοτήσουν την αγορά για 52 χρόνια, εάν η παραγωγή διατηρηθεί στο μέγιστο, δηλαδή 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Μπορεί η Σαουδική Αραβία να διαθέτει το 33% των αποθεμάτων πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, διαθέτει όμως μόλις το 10% των αποθεμάτων του φυσικού αερίου, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Σαουδική Αραβία μετατρέπει σιγά σιγά τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτει από κατανάλωσης πετρελαίου σε κατανάλωσης φυσικού αερίου. Αυτό το κάνει για να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το πετρέλαιο. Έτσι, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε πέρυσι κατά 3,7%.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το φυσικό αέριο που διαθέτει η Σαουδική Αραβία και είναι εκμεταλλεύσιμο, είναι μόλις το 1/3 από όσο πίστευαν οι ειδικοί. Με το ρυθμό κατανάλωσης φυσικού αερίου μόνο εντός της χώρας, το 50% των αποθεμάτων θα έχει καταναλωθεί ως το 2030!

Πάντως, η Aramco και η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας προτίθενται να ανακαλύψουν νέα ενεργειακά πεδία στην Αραβική χερσόνησο, που θα βελτιώσουν την εικόνα. Άλλωστε, η χώρα βρίσκεται στην πλουσιότερη περιοχή του πλανήτη από την άποψη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων.

Η Ελλάδα έχει πετρέλαιο και άεριο για 1.000 χρόνια

Υπάρχει νοτίως της Κρήτης, στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου, ένα νέο ενεργειακό «Ελ Ντοράντο», το οποίο είναι εις θέση να «ταΐσει» όλη τη Δυτική Ευρώπη με φυσικό αέριο, δίχως να εισάγει ούτε για μια μέρα από τρίτες χώρες ενέργεια; Προωθεί το Ισραήλ, με βάση αυτά τα δεδομένα, υποθαλάσσιο αγωγό που θα «δένει» γεωπολιτικά και οικονομικά το Τελ Αβίβ, τη Λευκωσία, την Αθήνα και τη Ρώμη; Μπορεί, η χώρα μας εκμεταλλευόμενη τα κοιτάσματά της στη Μεσόγειο, το Ιόνιο, και στο Αιγαίο, όχι μόνον να πετάξει από πάνω της τον στενό «κορσέ» της τρόϊκας, αλλά και να ευημερήσει; Τα ζητήματα αυτά αναλύθηκαν από την ελίτ των επιστημόνων και των ειδικών στα ενεργειακά.

Κατά τον Γεωλόγο Πετρελαίων-Ενεργειακό Οικονομολόγο, κ.Κωνσταντίνο Νικολάου, «η απάντηση στην ερώτηση, εάν η Ελλάδα έχει δυνατότητες ανακάλυψης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, είναι κατηγορηματικά θετική. Η Ελλάδα θεωρείται υποσχόμενη πλην όμως ανεξερεύνητη περιοχή, ιδίως σε βάθη κάτω από 3500 μ, στα βαθειά νερά αλλά και σε αβαθείς στόχους που υπόσχονται βιοαέριο». Ιδιαίτερα σημαντικές είναι επίσης οι επισημάνσεις των κ.κ. Ηλία Κονοφάγου, τέως γενικού διευθυντή των ΕΛΠΕ, και Αντώνη Φώσκολου, ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μεταξύ των άλλων τόνισαν ότι «ο υποθαλάσσιος χώρος που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου–Ισραήλ–Αιγύπτου-Κρήτης θα μπορούσε να περικλείει συνολικά, αποδεδειγμένα και πιθανά αναμενόμενα προς ανακάλυψη και παραγωγή αποθέματα υδρογονανθράκων της τάξης των 15 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (m3).

Εάν λάβουμε υπόψη ότι η Ευρώπη των 25 καταναλώνει σήμερα περί τα 500 δις.κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, τα αποθέματα αυτά αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες της για 30 χρόνια.

Οι ετήσιες απαιτήσεις της Ελλάδας σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 3,4 δις.κυβικά, ενώ τα αποθέματα είναι περισσότερα από 3,5 τρισεκατομμύρια. Δηλαδή η Ελλάδα έχει αποθέματα για χίλια χρόνια, ή καλλύτερα έχουμε τεράστιες ποσότητες προς εξαγωγή».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ