Ενέργεια

Ανάμεσα στον «πόλεμο» Ρωσίας-ΗΠΑ: Στρατηγικός «στόχος» των υπερδυνάμεων η Ελλάδα - Στο επίκεντρο των αμερικανικών Think Tank

Ανάμεσα στον πόλεμο συμφερόντων Ρωσίας-Κίνας με ΗΠΑ έχει βρεθεί η Ελλάδα, λόγω των ραγδαίων ενεργειακών εξελίξεων, που αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Τα διεθνή think tank (ιδίως τα αμερικανικά) δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην Ελλάδα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ Μόσχα και Πεκίνο δείχνουν όλο και πιο έντονα το ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις στην περιοχή μας. 

Το ζήτημα της Συρίας, μπορεί να φαίνεται ότι αφορά τις γεωπολιτικές "εισόδους" των δύο υπερδυνάμεων στη Μέση Ανατολή, αλλά έχει και άμεση σχέση με τα κοιτάσματα που βρίσκονται νότια της Κύπρου και στα οποία όλοι θέλουν μερίδιο.

Μόλις χθες, βρέθηκε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα από την αμερικανική ExxonMobil.

Υψηλόβαθμη πηγή της Κύπρου μίλησε στο ιταλικό πρακτορείο "Agenzia Nova", στο περιθώριο του συνεδρίου EGYPS 2019, που διεξάγεται στο Κάιρο και δήλωσε ότι δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ, όμως έχει παρόμοιο αποθεματικό.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πλέον στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων και οι δεξαμενές σκέψης που καθορίζουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αναδεικνύουν συνεχώς την αναβάθμιση των σχέσεων Αθήνας-Λευκωσίας-Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, καθώς ο πολιτικός κόσμος του πλανήτη είναι διπολικός, η Ελλάδα οφείλει, με προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον, να διατηρήσει καλές διπλωματικές σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ, που κατά τα φαινόμενα και για τα δικά τους συμφέροντα αποτελούν σταθερό σύμμαχο για τη χώρα μας, όσο και με την ομόδοξη Ρωσία.

Η στρατηγική διάσταση της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου που οργάνωσε η δεξαμενή σκέψης "Transatlantic Leadership Network" στην Ουάσινγκτον, με τίτλο «Μεσόγειος: Ευκαιρίες και Προκλήσεις». Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές από την αμερικανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια επίκαιρη χρονική συγκυρία, καθώς είχε προηγηθεί ο εναρκτήριος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ μια σειρά από σημαντικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία, επιδεικνύουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι ομιλητές επισήμαναν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σπεύσει να αξιοποιήσει τις ενεργειακές ευκαιρίες που αναδύονται στην περιοχή και εξέφρασαν την εκτίμηση πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω της πραγματοποίησης επενδύσεων και της παροχής τεχνογνωσίας.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Τζόζεφ Ούντο, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για να γίνει πιο ανταγωνιστική στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση «ενθαρρύνει την καινοτομία έναντι των ρυθμίσεων και στηρίζει τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού».

Την ελληνική πρεσβεία εκπροσώπησε ο Δημήτρης Αγγελοσόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία που έχει η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας για την υλοποίηση των στόχων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Βασικοί ομιλητές στο συνέδριο ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Υποθέσεων του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας Τζόζεφ Ούντο, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη, ο ειδικός συνεργάτης του American Foreign Policy Council Στ. Μπλανκ, καθώς και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς Πέτρος Λιάκουρας, Αθανάσιος Πλατιάς και Ιωάννης Παραβάντης.

Στο σύνολο τους, οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η ολοένα και πιο ισχυρή σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των ευκαιριών. αλλά και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εμφανίζονται στην περιοχή μας.

Τέλος, στην εκδήλωση ανακοινώθηκε και η συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Transatlantic Leadership Network για την διοργάνωση του πρώτου ετήσιου ενεργειακού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, και του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Transatlantic Leadership Network είναι μια νεοσυσταθείσα δεξαμενή σκέψης στην Ουάσινγκτον, η οποία αποσκοπεί «στην ενίσχυση και τον επαναπροσανατολισμό των διατλαντικών σχέσεων μέσα στην ταχέως μεταβαλλόμενη δυναμική ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ