Κομβικής σημασίας για το γεωπολιτικό μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αντίκτυπο και στο κυπριακό, θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την γεώτρηση των Exxon Mobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο “10” της ΑΟΖ.
Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Σίγμα και στον πολιτικό συντάκτη Χρίστο Χαραλάμπους, ο Νίκος Αναστασιάδης, παραδέχεται για πρώτη φορά ότι οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες.
Ποσότητες που αν εντοπισθούν, θα αλλάξουν τη γεωστρατηγική ιστορία όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της περιοχής, ψάχνει στο οικόπεδο 10 η Exxon Mobil, κατ’ αποκλειστική παραδοχή στο Σίγμα, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Λέγοντας βεβαίως πως αναμένει να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, που οι ίδιοι οι ερευνητές όπως σημειώνει δημιούργησαν.
Μια θετική εξέλιξη στη γεώτρηση της Exxon, που σημειωτέο βαδίζει προς ολοκλήρωση, θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας κυρίως σε ότι αφορά τη διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο πολιτικό παρασκήνιο υπάρχουν σχεδιασμοί που εμπλέκουν απευθείας την υπερδύναμη, δηλαδή τις ΗΠΑ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει αυτόματα θετική αντανάκλαση στο Κυπριακό.
https://www.youtube.com/watch?v=YyzpHgzTajU
Αυτούσια όσα δήλωσε για τα ενεργειακά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ:
Ερ. Επειδή πολύς κόσμος συζητεί για τη γεώτρηση της Exxon, έχουν, το αντιλαμβάνεστε ανέβει η προσδοκίες, την επομένη των ανακοινώσεων, αναλόγως βεβαίως περιεχομένου, αλλάζει κάτι;
Αυτό που δεν θέλω να προβλέπω είναι ποια θα είναι τα αποτελέσματα των ερευνών. Ελπίδες έχουμε. Αλλά άλλο οι ελπίδες και άλλο να πραγματωθούν μέσα από τις έρευνες. Χωρίς αμφιβολία η ανεύρεση ποσοτήτων ικανοποιητικών αλλάζει πολλά δεδομένα. Άλλα προς τη θετική πλευρά και άλλα προς την αρνητική. Αρνητική είναι η ενδεχόμενες πλέον αξιώσεις που μπορεί να εγερθούν από πλευράς Τουρκίας αλλά την ίδια ώρα αποκτάς σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Ερ. Γεωστρατηγικά θεωρείτε δηλαδή ότι θα είναι κομβικό το αποτέλεσμα αυτής της γεώτρησης, επαναλαμβάνω γιατί υπάρχουν πολλές προσδοκίες…
Πολύ σωστά το λέτε και γιατί έτσι αφέθηκε να εννοηθεί και από πλευράς των ερευνητών. Συνεπώς θεωρώ ότι και με τις σχέσεις που αναπτύσσουμε με τα γειτονικά κράτη και όχι μόνο, θα υπάρξει μια διαφοροποίηση και αυτό δεν σημαίνει ότι σου δίνει τη δυνατότητα να επιτύχεις πολύ περισσότερα, από ότι οι προσδοκίες που καλλιεργείς, σε ότι αφορά βεβαίως τη λύση του Κυπριακού.
Ερ. Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Και σας το μεταφέρω όπως μου το είπε ένας απλός πολίτης προ ημερών. Θα νιώσουμε ότι είμαστε «καβάλα στ’ άλογο» αν πραγματωθούν οι προσδοκίες;
Αυτό που θα προσθέσει είναι η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αν θα ενισχύσει τη βελτίωση ή τις συνθήκες λύσης του Κυπριακού αυτό είναι ένα ερωτηματικό. Με την έννοια ότι οι ορέξεις της Τουρκίας ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν και σε μια τέτοια περίπτωση οι κίνδυνοι θα ναι ακόμη μεγαλύτεροι.
Γι’ αυτό και επείγει μέσα από ρεαλιστικές προσεγγίσεις να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας του Κυπριακού προβλήματος. Έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ειρήνης, έχουμε την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων με την Άγκυρα.
Ερ. Ακόμη και αν οι συνθήκες αυτές ειρήνης υπαγορεύουν να κάνουμε θυσίες που πριν 40 χρόνια δεν τις σκεφτήκαμε;
Δεν είναι θέμα θυσιών. Είναι θέμα αν προλαβαίνεις αυτά που έχουν θυσιαστεί, λόγω της προδοσίας και της εισβολής. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Θέλω να πω μόνο ότι με βασανίζει η ανάγκη λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Που θα δημιουργεί και θα διαφυλάττει την κυριαρχία του κράτους, τη λειτουργικότητα του κράτους, την απόλυτη συμβατότητα του με την ιδιότητα που έχει ως κράτος μέλος της Ε.Ε. Τότε και μόνο τότε θα νιώσεις ασφαλής και ήσυχος ότι αφήνεις πίσω σου ένα κράτος, μια λύση, η οποία δεν θα επιτρέπει ξανά συγκρούσεις, αμφισβητήσεις, εχθρότητες, αντιπαλότητες, με την Τουρκία.
Αυτές είναι οι νέες περιοχές ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα
Θα είναι το 2019 η χρονιά που θα περάσει στην ιστορία ως «έτος μηδέν» για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην Ελλάδα; Είναι πρόωρο να δοθεί μία κατηγορηματική απάντηση. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 2019 θα αποδειχθεί ορόσημο για τις έρευνες στον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους το ελληνικό κοινοβούλιο προβλέπεται να κυρώσει την συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης στην κοινοπραξία TOTAL, Exxon Mobil, ΕΛΠΕ για δύο περιοχές στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως αναφέρει η Huffingtonpost.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά θα αρχίσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της συμφωνίας, Δηλαδή, θα δρομολογηθούν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες – μία εξαιρετικά σύνθετη επιχείρηση, που θεωρητικά θα καταλήξει σε ερευνητικές γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη στη θάλασσα νοτιοδυτικά – δυτικά της Κρήτης.
Ταυτόχρονα, στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) «τρέχουν» σε εντατικούς ρυθμούς την παρουσίαση μελετών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2018, ώστε να διαχυθεί αυτή η πληροφόρηση μέσω επιστημονικών συνεδρίων, καθώς και σε διεθνή επιχειρηματικά ή πολιτικά fora, με στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον εταιριών σε νέες περιοχές.
«Πρόκειται για περιοχές για τις οποίες δεν ήρθε μέχρι στιγμής κάποιος να μας πει ‘με ενδιαφέρει‘. Αυτό το ‘με ενδιαφέρει’ είναι σημαντικό, γιατί θα μας βοηθήσει να στρέψουμε την αγορά σε περιοχές που θέλουμε.
Αν υπάρξει ένας ενδιαφερόμενος, αυτόματα ανοίγει η ευρωπαϊκή διαδικασία των 90 ημερών. Αυτό το μοντέλο επιτρέπει σε κάθε επιπλέον ενδιαφερόμενο να τοποθετηθεί ως ανταγωνιστής. Δηλαδή να ζητήσει τα ίδια δικαιώματα – να κάνει εκείνος την έρευνα και όχι ο πρώτος ενδιαφερόμενος», εξηγούν.
Αυτή είναι μία διαδικασία που μας επιτρέπει να μη χωριστούν οι περιοχές ενδιαφέροντος σε «θαλάσσια οικόπεδα». Δεν θέλουμε τα «οικόπεδα» γιατί μας στερούν ευελιξία, με την έννοια ότι αν κάποιος δεν θέλει να αναλάβει ένα τέτοιο «οικόπεδο» ολόκληρο, τότε θα αναγκαστεί να αποσύρει το ενδιαφέρον του.
Αντίθετα, με τη νέα διαδικασία που επιλέξαμε, θα μπορεί στο μέλλον κάποιος να επιλέξει ο ίδιος τις περιοχές που του φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αμέσως μόλις μας εκφράσει αυτό το ενδιαφέρον, εμείς θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμό και έτσι θα εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήμα.
Νότια της Κρήτης και σε όλο το μήκος του Ιονίου νέες περιοχές για έρευνα
O χάρτης με τις νέες περιοχές ερευνών είναι ήδη έτοιμος. Με βάση το νέο σχεδιασμό της ΕΔΕΥ, υπάρχει η δυνατότητα να καθορίσει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ποιές ακριβώς είναι οι περιοχές όπου θέλει να ερευνήσει – χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ενδεικτικές γραμμές των ορίων μεταξύ των περιοχών (εξαιρουμένων εκείνων που εικονίζονται με κίτρινο χρώμα και έχουν ήδη παραχωρηθεί).
Οι νέες περιοχές – με κόκκινο χρώμα στον χάρτη – βρίσκονται στα νότια της Κρήτης και σε όλο το μήκος του Ιονίου πελάγους, μέχρι τη θάλασσα των Αντικυθήρων.
Πρακτικά, αξιοποιείται ο χώρος της ελληνικής ΑΟΖ από τα νότια μέχρι τα δυτικά της χώρας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νοητό «διάδρομο», από όπου θα μπορούσε να διέλθει μελλοντικά ο αγωγός EastMed, εφόσον τελικά υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο από κοινού με την Κύπρο και το Ισραήλ, προκειμένου να μεταφερθεί στην Ευρώπη με ασφάλεια το φυσικό αέριο από την κυπριακή ΑΟΖ – ή και από τις ελληνικές περιοχές στα νότια της Κρήτης.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου αγωγού είναι πως έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο – όχι από τον βορρά προς το νότο, δηλαδή από τη Ρωσία… – αλλά από το νότο της Ευρώπης προς τον βορρά, ενισχύοντας τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
Η αμερικανική πλευρά ευνοεί ιδιαίτερα μία τέτοια προοπτική και δεν είναι τυχαίο ότι μόλις στις 30 Δεκεμβρίου υποδέχθηκε η Ρεβυθούσα το πρώτο φορτίο φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα, που μετέφερε ελληνικό τάνκερ.
Δύο προϋποθέσεις: ασφάλεια και εμπιστοσύνη
Υπάρχουν τουλάχιστον δύο ζητούμενα, προκειμένου να εξετάσει σοβαρά την περίπτωση της Ελλάδας ένας ξένος επενδυτής.
– Ασφάλεια, ώστε να μην τεθεί σε αμφισβήτηση η έρευνα στην οποία θα επενδύσει και τα αποτελέσματά της.
– Εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές, καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει μακρά εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα και κατακτά βήμα-βήμα την αξιοπιστία έναντι των διεθνών παικτών.
«Και τα δύο καλύπτονται, γιατί έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες με τις μεγάλες εταιρίες δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο. Εμπιστοσύνη υπάρχει γιατί μία εταιρία που ενδιαφέρεται θα δει αμέσως πως υπάρχουν πλέον εδώ μεγάλα ονόματα, όπως η Repsol, η ΤΟΤΑL και η Εxxon», εκτιμά ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς.