S-300PMU1
Ελληνοτουρκικά

Οι κύριοι λόγοι που οδηγούν σε αναβολή αποστολής των "Ελληνικών " S-300PMU-1 στην Αρμενία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί καμπή στην Ευρωπαίκή ιστορία, αφού μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την διάλυση της ΕΣΣΔ, επαναφέρει μετά από 30 και πλέον χρόνια, τον "Ψυχρό πόλεμο" στην γηραιά ήπειρο, αυτή τη φορά μεταξύ Δύσης (ΝΑΤΟ) και  Ρωσίας.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν είτε ότι ο πόλεμος θα κλιμακωθεί περαιτέρω, οδηγώντας σε απευθείας θερμή σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, είτε ότι αυτή θα μετατεθεί χρονικά για αργότερα.

Νέος "ψυχρός πόλεμος" στην Ευρώπη

Ένα είναι σίγουρο, ότι οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας έχουν διαρραγεί σε τεράστιο βαθμό,ώστε να απαιτηθούν αρκετά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, προκειμένου να αποκατασταθούν τουλάχιστον στο επίπεδο που ήταν πριν τη Ρωσική εισβολή.

Επίσης σημαντικό επακόλουθο του πολέμου στην Ουκρανία, είναι η προμήθεια του Κιέβου με ρωσικής κατασκευής και προέλευασης οπλικών συστημάτων, από χώρες της ΕΕ που τα είχαν στην κατοχή τους και η αντικατάσταση αυτών με αντίστοιχα Δυτικής προέλευσης.

Αυτό συνεπάγεται την αποψίλωση των κρατών της ΕΕ από Ρωσικά όπλα, την μη παροχή συντήρησης αυτών από τους Ρώσους με αποτέλεσμα την απαξίωση και την αχρηστεία τους μελλοντικά, καθώς και στην μη αγορά εκ νέου Ρωσικών οπλικών συστημάτων από τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Συνεπώς είναι μονόδρομος για τις χώρες της ΕΕ να "ξεφορτωθούν" τα Ρωσικά οπλικά συστήματα και μέσα που έχουν.

Η Ελλάδα προτίθεται να δώσει τους S-300PMU-1 στην Αρμενία

Η χώρα μας ως γνωστόν διαθέτει Ρωσικά οπλικά συστήματα, κυρίως αεράμυνας σε Κρήτη και νησιά Αιγαίου-Έβρο όπως  τους S-300PMU-1 και τα συστήματα Osa-AK και Tor-M1 μικρής έως μεσαίας εμβέλειας.

Επισημαίνουμε ότι η Ελλάδα αν και δέχθηκε πιέσεις για την αποστολή των S-300PMU-1 στην Ουκρανία, εντούτοις δεν ενέδωσε, αφού το εν λόγω σύστημα καλύπτει  Κρήτη και Δωδεκάνησα και τυχόν αποστολή του χωρίς άμεση αντικατάστασή του από αντίστοιχης δυνατότητας Δυτικής προέλευσης,  θα αποδυνάμωνε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αθήνα φέρεται ότι αποφάσισε να αποστείλει τους   S-300PMU-1 στην φίλη και σύμμαχο χώρα της Αρμενίας, της οποίας τα οπλικά συστήματα είναι κυρίως Ρωσικής προέλευσης και επομένως υπάρχει συμβατότητα.

Η παραπάνω κίνηση έρχεται τη στιγμή που η χώρα μας  αφενός αναβαθμίζει την αντιαεροπορική της άμυνα σε συνεργασία με την επίσης σύμμαχο και φίλη χώρα  του Ισραήλ, δημιουργώντας τον δικό της θόλο αεράμυνας, στα πρότυπα του "Iron Dome" και αφετέρου οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε φάση ύφεσης ως απότοκο του διαλόγου των δύο χωρών για εύρεση κοινού τόπου για οριοθέτηση των ΑΟΖ τους.

Η Ρωσική αντίδραση

Η Ρωσία από την πλευρά της σχολίασε μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της, Μαρίας Ζαχάροβα  την υποτιθέμενη μεταφορά από την Ελλάδα των  S-300PMU-1 στην Αρμενία, επαναλαμβάνοντας ότι οι διμερείς συμφωνίες για στρατιωτικοτεχνική συνεργασία «απαγορεύουν στην Ελλάδα να επανεξάγει στρατιωτικό εξοπλισμό που προμηθεύτηκε από εμάς χωρίς τη συναίνεση μας».

Διευκρίνισε δε ότι, «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα από την ελληνική πλευρά».

Κρίσιμα ερωτήματα

Τα δύο (2) κρίσιμα ερωτήματα  που προκύπτουν είναι:  

Πρώτον: Τι εγγυήσεις για την ασφάλειά της έναντι της Τουρκίας έχει λάβει η χώρα μας από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ την συγκεκριμένη  ασταθή Διεθνώς χρονική περίοδο για να  θελήσει να δώσει τους S-300PMU-1 στην Αρμενία;

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τράμπ δεν έχει αναλάβει τα καθήκοντά του ακόμη ως Πρόεδρος των ΗΠΑ για να δώσει δείγμα γραφής και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα, με την πιθανότητα να οδηγήσει ακόμη και σε Πυρηνικό πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Δεύτερον: Τι θα πράξει  η Ελλάδα μετά την προειδοποίηση του Ρωσικού ΥΠΕΞ που προαναφέραμε;

Επισημαίνουμε ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε συζητήσεις για οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, με την θαλάσσια περιοχή ανατολικότερα της Ρόδου (28ος μεσημβρινός) να μην έχει συμπεριληφθεί στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου και να αποτελεί παράλληλα περιοχή που οι Τούρκοι εμφανίζουν ότι είναι μέρος της δικής τους ΑΟΖ, μη αποδεχόμενοι ότι τα νησιά (Καστελόριζο-Ρω-Στρογγύλη) έχουν ΑΟΖ,όπως σαφώς ορίζει το Δίκαιο της θάλασσας.

Παράλληλα οι S-300PMU-1 από την Κρήτη είναι γνωστό ότι καλύπτουν  σημαντικό μέρος των Δωδεκανήσων και ειδικότερα της θαλάσσιας περιοχής Ρόδου-Στρογγύλης.

Τυχόν παραχώρησή τους στην Αρμενία θα έπρεπε να προϋποθέτει την αντικατάστασή τους με άλλο αντίστοιχο Δυτικής προέλευσης αντιαεροπορικό σύστημα, με ποιό πρόσφορο αυτό των Αμερικανικών PATRIOT οι οποίοι αποτελούν  τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής αεράμυνας και συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας.

Εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα πρέπει οι S-300PMU-1 να αντικατασταθούν με κάποια συστοιχία των ήδη υπαρχόντων PATRIOT που θα μετασταθμεύσει στην Κρήτη, με συνέπεια ωστόσο την αδυναμία της Ελληνικής αεράμυνας εν τω συνόλω.

Τέλος η προειδοποίηση της Ρωσίας δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί από την  Ελλάδα, αλλά να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν, αφού η ένταση στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχει "χτυπήσει" κόκκινο και η χώρα μας δεν θα πρέπει να βρεθεί "στο μάτι του κυκλώνα".

Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αναβληθεί  επί του παρόντος η αποστολή των  S-300PMU-1 στην Αρμενία.

Η Διεθνής κατάσταση αλλά και λόγοι Εθνικής ασφάλειας το επιτάσσουν.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ