Είναι γνωστό ότι Ελλάδα και Τουρκία προχωράνε μέσω των ΥΠΕΞ των χωρών της σε συζητήσεις για την εύρεση πρόσφορου εδάφους για την οριοθέτηση ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών.
Ωστόσο ενώ η χώρα μας επικαλείται πως το μόνο ζήτημα προς συζήτηση και διευθέτηση είναι το εν λόγω θέμα, οι Τούρκοι θέλουν να φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου όλες τις ανυπόστατες διεκδικήσεις σε βάρος μας, μία εκ των οποίων είναι και η αποστρατικοποίηση των νησιών μας, με προφανή σκοπό την ευχερή κατάληψή τους.
Άσκηση Τούρκων-Αζέρων SAT-SAS απέναντι από τη Ρόδο
Προς επίρρωση των παραπάνω έρχεται άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, το οποίο αναφέρεται στην άσκηση «SAT-SAS-2024» που εκτελούν οι ναυτικές δυνάμεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας στη ναυτική βάση Aksaz στη Muğla μεταξύ 18-29 Νοεμβρίου 2024, το οποίο επισημαίνει:
" Η άσκηση διεξάγεται στη Ναυτική Βάση Aksaz στην επαρχία Muğla της Τουρκίας, με τη συμμετοχή των μονάδων υποβρύχιας επίθεσης και υποβρύχιας άμυνας των δύο χωρών.
Σύμφωνα με δήλωση που κοινοποίησε το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν στις 21 Νοεμβρίου 2024, οι Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών θα μελετήσουν τακτικές μάχης στη ξηρά και τη θάλασσα, θα χρησιμοποιήσουν ελικόπτερα και «θα εκτελέσουν ασκήσεις κατάληψης παράκτιων περιοχών υπό όρους, της έρευνας και της καταστροφής μη εκρηκτικών πυρομαχικών και θαλάσσιων ναρκών»
Στο πλαίσιο της Διμερούς Άσκησης SAT Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-2024, πραγματοποιήθηκαν στο Aksaz εκπαιδεύσεις «Συλλήψεις και κατάσχεση πλοίων».
Kaplan Pençesi Tatbikatı-24/2; Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarımıza bağlı birliklere ait çeşitli tipte 2 adet gemi, 15 adet uçak, 2 adet İHA’nın ve 9 adet Nokta Hava Savunma Silah sistemlerinin katılımıyla Aksaz üzeri ve Akdeniz'in uluslararası hava sahasında fiilî… pic.twitter.com/k8lforiTpN
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) November 22, 2024
Η άσκηση Tiger Claw Exercise-24/2 διεξήχθη με πραγματικές πτήσεις και βολές (CHF firing) στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Aksaz και τη Μεσόγειο με τη συμμετοχή 2 πλοίων , 15 αεροσκαφών, 2 UAV και 9 Point Air Defense Weapon συστήματα που ανήκουν στις μονάδες που υπάγονται στις Διοικήσεις της Χερσαίας, Ναυτικής και Αεροπορίας μας.
Στόχος της άσκησης ήταν η δοκιμή και ανάπτυξη μεθόδων ελέγχου του εναέριου χώρου και διαδικασιών συντονισμού σε πιθανή κοινή επιχείρηση.
Υπενθυμίζουμε ότι το Αζερμπαϊτζάν μετέχει ανελλιπώς με μαχητικά του στην τουρκική αεροπορική άσκηση "Anatolian Eagle", ενώ κοινές ασκήσεις τουρκικών ομάδων βατραχανθρώπων SAT και SAS με ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιήθηκαν και τον Σεπτέμβριο 2021, με σενάρια προσομοίωσης το Αιγαίο.
Επίσης Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έλαβαν μέρος στην αποβατική άσκηση EFES-2022, σκοπός της οποίας είναι η δοκιμή σχεδίων που αφορούν την κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν , σύμφωνα με το σενάριο, ολοκλήρωσαν τα καθήκοντα της διείσδυσης πίσω από εικονικές εχθρικές γραμμές δια θαλάσσης, της αποναρκοθέτησης της ακτογραμμής, της επιδρομής σε παράκτια στρατιωτική εγκατάσταση του εικονικού εχθρού και της εξουδετέρωσης τρομοκρατών.
Η Διακήρυξη της Σούσα και οι αρνητικές προβλέψεις της για την Ελλάδα
Οι παραπάνω κοινές στρατιωτικές εκπαιδεύσεις Τουρκίας-Αζερμπαιτζάν έρχονται ως απότοκο της "Διακήρυξης της Σούσα" μεταξύ των δύο χωρών, η οποίαπεριγράφει κοινές προσπάθειες για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και επιβάλλει κοινή δράση σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας τρίτων κατά της ανεξαρτησίας ή της κυριαρχίας ενός από τα μέρη.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που θα συμβάλει στη στενότερη διμερή στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, είναι η δέσμευση να διοργανώνονται τακτικές κοινές συναντήσεις των συμβουλίων ασφαλείας των δύο χωρών.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία, θα πρέπει να προσμετρήσει και το Αζερμπαϊτζάν ως δυνητικό αντίπαλό της, κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις και τις Ειδικές Δυνάμεις αυτής της χώρας.
Τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο αυτό δίνει επιπρόσθετες δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες στην Τουρκία, όπως λόγου χάρη τη δυνατότητα παροχής ακόμη μεγαλύτερου στρατηγικού βάθους στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα δύναται με εναέριο ανεφοδιασμό να εφορμά από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της χώρας μας, ακόμη και στην περίπτωση που καταστρέψουμε με στρατηγικά όπλα-πυρομαχικά της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού μας κρίσιμες αεροπορικές εγκαταστάσεις-αεροδρόμια στην ενδοχώρα της Τουρκίας.