Τουρκικός εμπορικός οργανισμός κατασκεύασε και δοκίμασε για πρώτη φορά το κύτος πίεσης για υποβρύχιο ειδικών επιχειρήσεων και επίθεσης, αναφέρει ΜΜΕ.
Το STM-500 έχει εκτόπισμα 550 τόνων, μήκος 42 μέτρα και πλήρωμα 18 άτομα ενώ μπορεί να φιλοξενήσει 6μελή ομάδα δυτών για ειδικές επιχειρήσεις. Η πρόωση του γίνεται με ντίζελ και μπαταρίες που του χαρίζουν μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων με τη χρήση των ντίζελ και διατηρούμενη ταχύτητα 5 κόμβων.
Οι μηχανικοί της STM άρχισαν να σχεδιάζουν το κύτος πίεσης του STM500 τον Ιούνιο του 2022 και το κύτος ολοκλήρωσε τις διαδικασίες δοκιμών ποιότητας το 2023.
Το κύτος του STM500 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Saha Expo στην Κωνσταντινούπολη που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα.
Το ορόσημο είναι τόσο οικονομικό και εμπορικό όσο και κατασκευαστικό.
Η χρήση εθνικών πόρων από μια εμπορική εταιρεία για τη δημιουργία ενός εθνικού αμυντικού περιουσιακού στοιχείου δεν έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν στην Τουρκία.
Ο Οζγκούρ Γκουλεριούζ, γενικός διευθυντής της STM, ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία είναι σε θέση να ολοκληρώσει το έργο επειδή είχε εμπειρία σε προηγούμενα έργα κατασκευής και εκσυγχρονισμού για το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας και του Πακιστάν.
Πρόσθεσε επίσης ότι το επίτευγμα της κατασκευής του κύτους (εξωτερικό κέλυφος του υποβρυχίου) απέδειξε την ικανότητα του τουρκικού αμυντικού τομέα να αναπτύξει εγχώρια τέτοια τμήματα για ένα ναυτικό υποβρύχιο στο μέλλον.
Μια τέτοια ικανότητα θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη για τα όνειρα των αμυντικών εξαγωγών της Τουρκίας.
«Εκπρόσωποι των ναυτικών διαφόρων χωρών, ιδιαίτερα εκείνων με γεωγραφικά ρηχά νερά, παρακολουθούν στενά την ανάπτυξη του STM500», δήλωσε ο Γκουλεριούζ.
«Το STM500 έχει χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα συμβατικά ναυτικά υποβρύχια και μπορεί να αναπτυχθεί για επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων μέσω του οχήματος παράδοσης κολυμβητών του. Στόχος μας είναι να εξοπλίσουμε το STM500 με τις εθνικές τεχνολογίες συστημάτων μάχης που παράγονται από τουρκικές αμυντικές εταιρείες, επιδεικνύοντας έτσι τη δύναμη της τουρκικής ναυτικής μηχανικής», τόνισε ο ίδιος.
Επανδρωμένα με κομάντος αυτά τα υποβρύχια θα απειλούν τα ελληνικά νησιά και βραχονησίδες
Είναι γεγονός σύμφωνα με παλιότερο άρθρο μας, ότι η Τουρκία εντάσσει συνεχώς επιθετικά οπλικά συστήματα και μέσα στο δυναμικό της προκειμένου να ενεργήσει επιθετικά σε βάρος μας στο Αιγαίο, τα οποία λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών τους, διαμορφώνουν καινούργια δόγματα επιχειρήσεων από πλευράς της περί "επίθεσης και κατάληψης βραχονησίδων και μικρονήσων μας.
Το Αιγαίο πρέπει παρακολουθείται όχι μόνο επιφανειακά αλλά και υποθαλάσσια, όπου πλέον κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι υποβρύχιοι αισθητήρες, οι ειδικές δυνάμεις άμεσης επέμβασής μας, καθώς και υλικά αποτροπής, όπως λόγου χάρη παραγωγείς ήχων.
Θα λέγαμε λοιπόν ότι τα στοχευμένα οπλικά συστήματα της Τουρκίας ευθυγραμμίζονται απόλυτα με την υλοποίηση της απειλής του Προέδρου της για κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο, όταν ο τελευταίος λέει ολοένα και πιο συχνά τη προσφιλή έκφρασή του απευθυνόμενος στην Ελλάδα, απειλώντας την ότι, "θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά".
Υπενθυμίζουμε ότι ένα χρόνο νωρίτερα, στην άσκηση "Deniz kurdu 2021, ομάδες SAT, έπληξαν τους στόχους στο νησί του υποθετικού εχθρού, τόσο από θαλάσσης όσο και από ξηράς με άνδρες που "έπεσαν" με αλεξίπτωτο, εκπληρώνοντας με επιτυχία την αποστολή που τους ανατέθηκε.
Aπό τα παραπάνω επαληθεύεται πλήρως πλέον η επισήμανσή μας ότι οι Τούρκοι SAT, έχουν τη δυνατότητα και μέσα να διενεργήσουν υποθαλάσσια διείσδυση σε βραχονησίδες-νησίδες-ενδιάμεσες και κύριες νήσους στο Αιγαίο, κάτι το οποίο αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για εμάς.