Σε πλήρη εξέλιξη είναι η άσκηση «Ευνομία» που διενεργούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Ιταλία, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης, ελληνικά μαχητικά πέταξαν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Γαλλία συμμετέχει με μία φρεγάτα, όπως και η Ιταλία. Η Κύπρος συμμετέχει με το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης «Ιωαννίδης». Η Ελλάδα συμμετέχει με την φρεγάτα «Έλλη», μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενο ραντάρ και Ειδικές Δυνάμεις.
Σκοπός της άσκησης είναι η προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης, της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, της διατήρησης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα αντικείμενο που διενεργούνται είναι αεροπορικές επιχειρήσεις, ναυτικές επιχειρήσεις (ανθυποβρυχιακός πόλεμος, αντιαεροπορική άμυνα, πόλεμος επιφανείας) και διεξαγωγή νηοψιών.
Να θυμίσουμε πως η Τουρκία συνεχίζοντας την αναθεωρητική της πρακτική προχώρησε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου σε δύο παράνομες NAVTEX για ισάριθμες Ελληνικές με βάση τις οποίες δεσμεύτηκαν οι δύο περιοχές στα ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, για την άσκηση «Ευνομία».
Η Άγκυρα στις παράνομες οδηγίες προς ναυτιλομένους που εξέδωσε ισχυρίστηκε πως ο χώρος στον οποίο η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο ελληνικός υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου δέσμευσε δύο περιοχές είναι τουρκικής δικαιοδοσίας…
Αξίζει να θυμίσουμε πως η άσκηση «Ευνομία» ξεκίνησε το 2020 ως τετραμερής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων Χωρών στην εφαρμογή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στην συνεισφορά τους στην διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας
Πέρυσι η Ελλάδα είχε συμμετάσχει στην άσκηση με οχτώ μαχητικά ένα ιπτάμενο ραντάρ, μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο καθώς και με μια μονάδα ειδικών δυνάμεων. Η Γαλλία και η Ιταλία είχαν συμμετάσχει με βαριές μονάδες του πολεμικού τους ναυτικού.
Το 2020 ελληνικά μαχητικά είχαν μετασταθμεύσει για τους σκοπούς της άσκησης και στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο της Κύπρου.
Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν πως θα είναι ένα πρώτο μήνυμα αποτροπής προς την Άγκυρα από τις 4 σύμμαχες χώρες. Μήνυμα που θα ακολουθηθεί εν ευθέτω χρόνο και από την άσκηση «Μέδουσα» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όλα δείχνουν πως η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη σε καμιά περίπτωση να αφήσει το τουρκολιβυκό και οι υπόλοιποι αίολοι τουρκικοί ισχυρισμοί περί υφαλοκρηπίδας και χώρου δικαιοδοσίας έκδοσης NAVTEX και ΝΟΤΑΜ να αποκτήσουν υπόσταση και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μαζί και με χώρες συμμάχους σε ενέργειες που θα βάλουν φραγμό στον τουρκικό αναθεωρητισμό.
Παράλληλα όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας ΑΙΓΑΙΟΝ με την Φρεγάτα INS TABAR του ινδικού Ναυτικού, βόρεια νήσου Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν γυμνάσια επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και προσαπονηώσεων ελικοπτέρου.
Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων.
Για αντίποινα στην Ευνομία, η Τουρκία προχωρά σε άσκηση στα κατεχόμενα της Κύπρου.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει: «Η Μάρτυρας Σμηναγός Τσενγκίζ Τοπέλ Mediterranean Storm Exercise-2024 διεξάγεται στην ΤΔΒΚ μεταξύ 16-19 Σεπτεμβρίου 2024 με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ.
Σκοπός της άσκησης είναι η βελτίωση της αμοιβαίας εκπαίδευσης, συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ της Διοίκησης των Τουρκοκυπριακών Ειρηνευτικών Δυνάμεων και της Διοίκησης των Δυνάμεων Ασφαλείας της ΤΔΒΚ.
Στην άσκηση συμμετέχουν στοιχεία ξηράς, αέρος και θάλασσας από την Τουρκία και την ΤΔΒΚ».