Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το κοινοβούλιο της Λιβύης έπαυσε τον φιλότουρκο πρωθυπουργό Ντειμπά- Η Τουρκία μετέφερε αντιαεροπορικό σύστημα Hisar-O100 στην βάση Al Watiya

Το κοινοβούλιο της Λιβύης αποφάσισε  ομόφωνα να τερματίσει τη θητεία της κυβέρνησης ενότητας και του φιλότουρκου πρωθυπουργού της Αμπτουλχαμίντ Ντειμπά (Abdulhamid Dbaiba), δίνοντας ένα ισχυρό πλήγμα στο καθεστώς Ερντογάν και τα σχέδια του στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα.

Οι Τούρκοι παίρνουν πάντως τα μέτρα τους και ενίσχυσαν την στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή αυξάνοντας σημαντικά την ικανότητα αεράμυνας στη στρατηγική αεροπορική βάση Al Watiya στη Λιβύη, έχοντας σαφή ύποπτα σχέδια τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον Στρατάρχη Χ.Χαφτάρ.

Η βάση δέχθηκε πρόσφατα σύγχρονο σύστημα αεράμυνας Hisar-O100 που είναι τουρκικής κατασκευής.Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα συστήματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Το σύστημα Hisar-O100 που εγκαταστάθηκε στη βάση ενίσχυσε περαιτέρω την αεράμυνα αντικαθιστώντας το προηγούμενο  σύστημα Mim-23 Hawk αμερικανικής προέλευσης.

Τα συστήματα Hawk κατάφεραν να εξουδετερώσουν πολλά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και ελικόπτερα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Λιβύη.

Το Hisar-O100 αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική εταιρεία Aselsan και χάρη στη δυνατότητα κάθετης εκτόξευσης μειώνει τον χρόνο εμπλοκής και αυξάνει την αποτελεσματικότητά του σε επιχειρήσεις μικρής και μεσαίας εμβέλειας.

Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με πυραύλους υπέρυθρου και κατευθυνόμενους από ραντάρ που έχουν ανώτερη ικανότητα αναχαίτισης, ειδικά κατά την τελική προσέγγιση του στόχου.

Εκτός από το Hisar-O100, η ​​Τουρκία ανέπτυξε και το σύστημα αεράμυνας «Korkut-100/35S Spaag».Αυτό το σύστημα παρέχει πρόσθετη προστασία από αερομεταφερόμενες απειλές με τα περιστροφικά όπλα 35 mm και τα πυρομαχικά «Atom».

Ποια είναι η βάση Αλ Βατίγια και τι επιδιώκει η Τουρκία κατά της Ελλάδος 

Η βάση Al Watiya βρίσκεται 127 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης και 28 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τυνησία.

Η βάση αυτή τέθηκε υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία, μετά τη νίκη εναντίον των δυνάμεων του στρατηγού Χ.Χαφτάρ το 2020.

“Η θέση σε λειτουργία νέων συστημάτων αεράμυνας αναδιαμορφώνει την ισορροπία δυνάμεων στη Λιβύη και αποκαλύπτει την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή”, αναφέρουν τουρκικές πηγές.

Η τουρκική βάση στην έρημο της Λιβύης έχει πάρει “φωτιά”

Από την 1η Ιουνίου 2024, είχαμε επισημάνει ότι τουρκικά  μεταγωγικά αεροσκάφη Airbus A400M, πετούν από και προς την τουρκική βάση στην Αλ Βατίγια της Λιβύης, μεταφέροντας άγνωστο υλικό ( πιθανόν οπλικά συστήματα).

Ήταν ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες, τα τουρκικά αεροσκάφη με προορισμό τη Λιβύη, ακολουθούν μια διαδρομή που τα οδηγεί από τα βόρεια της Ελλάδας αντί της παλιάς διαδρομής που τα οδηγούσε κάτω από την  Κρήτη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι λόγοι για την επιλογή της νέας διαδρομής είναι άγνωστοι. Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος εξακολουθεί να είναι εκτός ορίων για πτήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με προορισμό τη Λιβύη, αφού στην απίθανη περίπτωση ατυχήματος πάνω από ελληνικό FIR, θα αποκαλύπτονταν η παράνομη μεταφορά όπλων στην Λιβύη από την Τουρκία, με πολλούς αποδέκτες.

Δεν μεταφέρουν μόνο εμπορικά πλοία με τουρκική σημαία παράνομο οπλισμό, αλλά αυτές οι επιχειρήσεις υλοποιούνται και από τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη προς την Λιβύη.

Ετοιμάζονται οι Τούρκοι για εξορύξεις νοτίως της Κρήτης;

Ο λόγος μπορεί να αφορά σχέδια στην περιοχή του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου, ή ακόμη και κάθοδο τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην Α. Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ανακοίνωσε στις 29 Ιουλίου 2024, ότι η χώρα του επιδιώκει να πραγματοποιήσει θαλάσσιες έρευνες για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης.

Ο Μπαϊρακτάρ τόνισε ότι η Λιβύη είναι μια σημαντική χώρα στους ενεργειακούς πόρους και η Τουρκία ενδιαφέρεται για έργα θαλάσσιου και φυσικού αερίου εκεί.

Η " φαγούρα" που έχει η τουρκική πλευρά είναι εμφανής στην Αθήνα εδώ και ένα μήνα, αφού ήταν σχεδόν σίγουρο ότι κάτι ετοίμαζε η τουρκική πλευρά.

Το πότε και κυρίως το πως θα γίνουν οι έρευνες στην ΑΟΖ της Λιβύης προφανώς και δεν είναι γνωστά, αλλά κρατάμε τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού για το επόμενο διάστημα, το οποίο κρίνεται εφόσον υλοποιηθούν οι τουρκικές εξαγγελίες, ως ιδιαίτερα " καυτό".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ