Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αποκλιμάκωση στο Αιγαίο: Απομακρύνθηκε το ιταλικό πλοίο από την περιοχή της Κάσου - "Οι δίαυλοι επικοινιωνίας λειτούργησαν" λέει η Κυβέρνηση

Το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Ievoli Relume» ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο τμήμα των διεθνών υδάτων (εντός ελληνικής ΑΟΖ) και πλέει προς Ηράκλειο για αλλαγή πληρώματος και για καύσιμα. Μια τουρκική φρεγάτα έχει μείνει στο σημείο και πρόκειται να απομακρυνθεί σύντομα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα  χθες Τρίτη (23/7) οι εργασίες ξεκίνησαν στις 22:55 και ολοκληρώθηκαν περίπου στις 03:40. Το πλοίο διένυσε όλη την απόσταση από τα όρια των 6 νμ της Κάσου έως τα 6 νμ της Καρπάθου και επέστρεψε καθώς απαιτείται να σαρωθεί δυο φορές η διαδρομή. Δεν θα χρειαστεί να περάσει εκ νέου από το σημείο αυτό. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Marine Traffic για την πορεία του ερευνητικού πλοίου IEVOLI Relume, το σκάφος δεν προσέγγισε το  επίμαχο σημείο που αμφισβητεί η Τουρκία. 

Η Άγκυρα έστειλε πολεμικά πλοία ανοιχτά της Κάσου, λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, με αφορμή τις έρευνες του ιταλικού πλοίου για την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου. Η Ελλάδα απάντησε με την ανάπτυξη τριών πλοίων του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού. 

Το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, κινήσεις απεμπλοκής από ένα περιστατικό που θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε σοβαρότατο επεισόδιο που θα υπονόμευε οριστικά την ελληνοτουρκική προσέγγιση και θα οδηγούσε στην επαναφορά της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναζήτησε η Αθήνα και το Υπουργείο εξωτερικών ενώ το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume συνέχιζε τις εργασίες του νότια της Κάσου και της Καρπάθου.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν

«Φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο», τόνισε στο Open ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στο επεισόδιο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Κάσο. «Ξεκίνησαν λίγο πριν τις 12 στις 11 η ώρα το βράδυ χθες, ολοκληρώθηκαν στις 4 τα ξημερώματα οι έρευνες» πρόσθεσε. 

Η διέξοδος από την ελεγχόμενη μέχρι στιγμής κρίση δεν ήταν εύκολη υπόθεση καθώς η Τουρκία επιχείρησε να εκμεταλλευθεί τις έρευνες του ιταλικού πλοίου προκειμένου να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, να ακυρώσει την οριοθετημένη Ελληνική ΑΟΖ βάσει της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας και να εμπεδώσει το Τουρκολυβικό Μνημόνιο και μέσω αυτού το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας με τον σφετερισμό όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία.

«Η Ελλάδα ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν συζητά καν κυριαρχικά της δικαιώματα. Είναι δικαίωμά μας να σχεδιάζουμε την ενεργειακή μας πολιτική με τον τρόπο που θέλουμε», επεσήμανε από την πλευρά της το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σοφία Βούλτεψη.

Το ΥΠΕΞ προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, διπλωματικές πηγές μάλιστα τόνιζαν ότι δεν υπάρχει καν ένταση, ελπίζοντας ότι η αξιοποίηση των καναλιών επικοινωνίας θα είχαν άμεσο αποτέλεσμα και θα οδηγούσαν στην διευθέτηση και διαχείριση της εκκολαπτόμενης κρίσης. Η ένταση στην περιοχή έρχεται μετά από ένα δύσκολο διήμερο στην Κύπρο όπου η ρητορικη έξαρση της τουρκικής ηγεσίας και το τείχος που σήκωσε ο Τ.Ερντογάν στο Κυπριακό με την επίσημη πλέον θεση περί δυο κρατών, δοκιμάζουν και τις αντοχές της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

syria
Μέση Ανατολή 0

Σκληρές Εικόνες! Ξεκίνησε γενοκτονία των Αλαουιτών και των Χριστιανών από τους τζιχαντιστές στη Συρία-Τους αποκεφαλίζουν δημόσια στην Ταρτούς

Χαοτική η κατάσταση στην Συρία, όπου οι τζιχαντιστές της HTS ξεκίνησαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν-έναν τους...