Ελληνοτουρκικά

Διπλωματικές πηγές βγάζουν offside τον διευθυντή της Enterprise Greece και τα όσα είπε για συνεργασία με την Τουρκία στο Αιγαίο

Κάθετες είναι διπλωματικές πηγές ως προς τις αναφορές του Διευθύνωντα Συμβούλου Μαρίνου Γιαννόπουλου της Enterprise Greece, ο οποίος σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu μίλησε για συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

«Οι ενεργειακές συνεργασίες συντελούνται σε επίπεδο κρατών και όχι εταιρειών. Καμία σχετική συζήτηση δεν έχει γίνει ούτε είναι στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας» ανέφεραν χαρακτηριστικά βάζοντας ταφόπλακα στις όποιες βλέψεις και σκοπούς εξυπηρετούσαν τα όσα είπε ο κ Γιαννόπουλος

Όπως έχει ήδη μεταδώσει το Πενταπόσταγμα η Enterprise Greece είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, που προσελκύει ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και προωθεί τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος λοιπόν της Enterprise Greece κ. Μαρίνος  Γιαννόπουλος, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou, αξιολόγησε την ενεργειακή συνεργασία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) του ελληνικού γραφείου επενδύσεων Enterprise Greece, δήλωσε : «Πιστεύω ότι είναι καιρός η Ελλάδα και η Τουρκία να κάνουν τα επόμενα βήματα προς την ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Τι είδους όμως συνεργασία μπορεί να έχει η Ελλάδα με την Τουρκία;

Ο Γιαννόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις του Τούρκο ανταποκριτή του ΑΑ για πιθανή ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες σε τουρκικές εταιρείες σε πολλούς υποτομείς της ενέργειας, ο Γιαννόπουλος είπε: «η αφθονία του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και τα μεγάλης κλίμακας έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να γίνει βασικός παίκτης στη δημιουργία του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ.

Δείχνει επίσης ότι υπάρχουν  σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο αυτό. Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας για νέες υποδομές, ιδιαίτερα στη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω τερματικών, αγωγών και διασυνδέσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Εφιστούμε την προσοχή σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σταθμούς ηλιακής ενέργειας και ηλιακής-θερμικής ενέργειας, βιομάζας, μικρών υδροηλεκτρικών και γεωθερμικών τεχνολογιών, καθώς και στην ανάπτυξη τεχνολογιών όπως η πράσινη δέσμευση υδρογόνου και άνθρακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ενέργεια αποτελεί βασικό τομέα συνεργασίας και ανάπτυξης κοινών έργων”, ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία 4 χρόνια για τη στήριξη του ενεργειακού τομέα, και τη διευκόλυνση του πράσινου μετασχηματισμού της χώρας.

Συνεργασία ελληνικών και τουρκικών εταιρειών ενέργειας
Δηλώνοντας ότι οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αξιοποιώντας αυτές τις ευκαιρίες, ο Γιαννόπουλος είπε: «(οι τουρκικές εταιρείες) μπορούν να επενδύσουν άμεσα σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως έργα ηλιακής, υδροηλεκτρικής και γεωθερμικής ενέργειας και να δημιουργήσουν στρατηγικές συνεργασίες με τις ελληνικές εταιρείες ενέργειας, με πρόσβαση σε τεχνολογία, τεχνογνωσία και κεφάλαιο, τεχνικές γνώσεις".

Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι "οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από κίνητρα και μεταρρυθμίσεις όπως η διαδικασία του διαγωνισμού, τα τιμολόγια, τα φορολογικά πλεονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα αδειών, καθώς και από προγράμματα στήριξης εργατικού δυναμικού που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και μπορούν να αναπτύξουν τις εξαγωγές εξοπλισμού και υπηρεσιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μαζί με τους Έλληνες ομολόγους τους".

Αναφερόμενος στη θετική ατζέντα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Γιαννόπουλος είπε: «Λαμβάνοντας υπόψη τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας, καθώς και τη συνεργασία που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας, είναι σημαντικό η Ελλάδα και η Τουρκία να λάβουν επόμενα βήματα προς την ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο." Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα." είπε ο ίδιος.

«Η Enterprise Greece υποστηρίζει ενεργά και συμμετέχει στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας που προωθούν μια θετική ατζέντα σε διμερές επίπεδο. Θα χαρούμε να συμμετάσχουμε σε οποιοδήποτε μέλλον πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας», είπε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

«Η θετική ατζέντα μεταξύ των γειτονικών μας χωρών και η δέσμευση να διπλασιαστούν Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις τα επόμενα 5 χρόνια επιβεβαιώθηκαν. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι η ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς επιχειρηματικούς τομείς για τη συνεργασία και την ανάπτυξη κοινών έργων και στις δύο χώρες”, κατέληξε ο κ. Γιανόπουλος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...