Πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δηλώνουν ότι είναι σε επιφυλακή για να «προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ, πηγές του ΥΕΘΑ έδωσαν την ακόλουθη απάντηση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την προσπάθεια της Ελλάδας να κηρύξει Θαλάσσια Πάρκα:
«Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα θα κηρυχθούν στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και δήλωσε ότι μονομερή τετελεσμένα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως Υπουργείο, είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας».
Το κλίμα που δημιουργεί η Άγκυρα με αφορμή την άσκηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας για περιβαλλοντικούς σκοπούς βαραινει το κλίμα ενόψει και των προγραμματισμένων επαφών για τα ΜΟΕ που προγραμματίζονται για την Δευτέρα στην Αθηνα και ρίχνει σκιές στην προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυρ.Μητσοτάκη στην Αγκυρα.
Μαρινάκης: Καθαρά για περιβαλλοντικούς σκοπούς
Στις αντιδράσεις της Τουρκίας στην εξαγγελία ίδρυσης των δυο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι «έχει να κάνει με καθαρά περιβαλλοντικούς σκοπούς, είναι δεδομένη η θέση μας για συνέχιση του διαλόγου, αλλά και ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Ειδικότερα, ο κ. Μαρινάκης, πρόσθεσε «είναι επίσης αυτονόητο και το έχουμε αποδείξει σε όλη μας την ιστορία ότι η Ελλάδα πιστεύει βαθιά στην επίλυση των διαφορών, της μίας διαφοράς εν προκειμένω, του καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι ενέργειες, όλες αυτές οι κινήσεις έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και βέβαια η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, δεν υποχωρεί στα κυριαρχικά της δικαιώματα και σε σχέση με τη γείτονα χώρα συνεχίζουμε να πιστεύουμε στη συνέχιση του διαλόγου».