Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο επικρίνουν με σφοδρότητα τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, απειλώντας ευθέως με κρίση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οποιαδήποτε δήλωση, οποιαδήποτε αναφορά για το Αιγαίο, η Τουρκία αλλά και τα τουρκικά ΜΜΕ θεωρούν ότι έχουν λόγο στο Αιγαίο και αντιδρούν με κάθε τρόπο» σχολίασε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ 

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επανέλαβε τη ρητορική που θα προκαλέσει κρίση» σχολιάζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα AKSAM

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα κηρύξουν θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο - H Τουρκία είχε αντιδράσει» αναφέρει η HABERTURK. 

«Κρίση ‘’θαλάσσιου πάρκου’’ στο Αιγαίο! Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανακοίνωσε ξανά» δηλώνει το τηλεοπτικό δίκτυο 24. 

«Θα δημιουργήσουμε δύο επιπλέον μεγάλα θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών μας κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference».

Ν. Δένδιας: Άριστα έπραξε ο Πρωθυπουργός

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας υποστήριξε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως "έπραξε άριστα" και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Τουρκίας τόνισε πως είναι γνωστή η πρακτικη της γείτονος: "Μία κρύο - μία ζέστη" και ξεκαθάρισε πως είναι αδιανόητο να ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για τη δημιουργία θαλασσιων πάρκων στο Αιγαίο

Δείτε τη συνέντευξη

Τα δύο θαλάσσια πάρκα

Τη συγκρότηση ενός νέου ειδικού ταμείου για την απεξάρτηση των ελληνικών νησιών από τα ορυκτά καύσιμα και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης «Our Ocean Conference», που φέτος φιλοξενείται στην Αθήνα.

Οι πόροι, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα προέλθουν από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και, ανάλογα με την κυμαινόμενη τιμή των δημοπρατούμενων δικαιωμάτων, εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθουν στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα, τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες

Στο πλαίσιο του φετινού 9ου «Our Ocean Conference», η διοργανώτρια Ελλάδα ανέλαβε 21 δεσμεύσεις ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία και τη βιώσιμη αξιοποίηση των ωκεανών και των θαλασσών, με τον πρωθυπουργό να στέκεται σε τέσσερις από αυτές.

Η πρώτη προβλέπει τη δημιουργία δύο ακόμα μεγάλων θαλάσσιων εθνικών πάρκων, ένα στο Αιγαίο κι ένα στο Ιόνιο, με έμφαση στην προστασία θαλάσσιων θηλαστικών, άγριων πτηνών και θαλάσσιων χελωνών. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα αυξάνει την έκταση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών κατά 80%, «καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων μας».

«Θα δημιουργήσουμε ένα υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και τεχνητή νοημοσύνη, για να περιπολούμε αποτελεσματικά αυτές τις περιοχές, έως το 2026», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα δεσμεύτηκε επίσης για την απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατες, που θεωρείται ιδιαίτερα βλαβερή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στα εθνικά θαλάσσια πάρκα έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030.

Η χώρα μας δεσμεύτηκε ακόμα να μειώσει έως το 2030 τα πλαστικά απορρίμματα που βρίσκονται στη θάλασσα κατά 50% και τα μικροπλαστικά κατά 30%, σε σύγκριση με το 2019.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ