Η Τουρκία αντέδρασε στην δέσμευση της περιοχής στην Κάρπαθο για την άσκηση με το Χουάν Κάρλος επαναφέροντας το θέμα της αποστρατικοποίησης του νησιού και αλλάζοντας το όνομα του σε Scarpanto. Επίσης οι Τούρκοι δέσμευσαν περιοχή που επικαλύπτει μέρος του εναέριου χώρου της Ζουράφας.
Όπως έχουμε ήδη γράψει στο Πενταπόσταγμα η ναυαρχίδα του ισπανικού στόλου πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Χουάν Κάρλος» βρίσκεται στο Αιγαίο εδώ και κάποιες ημέρες. Πρόκειται για το δίδυμο πλοίο του τουρκικού μίνι αεροπλανοφόρου «Anadolu»
Είναι μέρος ενός ισπανικού στολίσκου που θα πλεύσει σε Μεσόγειο και Ατλαντικό στο πλαίσιο αποστολής με την κωδική ονομασία «Δαίδαλος 24».
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο ισπανικός στολίσκος ήδη έκανε μια μικρή συνεκπαίδευση με την φρεγάτα «Θεμιστοκλής» ενώ στις 13 Απριλίου θα ασκηθεί μόνος του σε περιοχή που δεσμεύτηκε για αυτόν στο Μυρτώο και στις 19 Απριλίου θα συνεκπαιδευτεί μαζί με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα την Πολεμική Αεροπορία σε δύο περιοχές η μία εκ των οποίων είναι δυτικά της Καρπάθου (σ.σ κάθε φορά που ασκούνται εκεί ελληνικές μονάδες η Τουρκία θέτει θέμα αποστρατικοποίησης) και η δεύτερη μεταξύ Άνδρου Τήνου και Χίου.
Η συνεκπαίδευση αυτή θα δώσει τόσο στην Πολεμική Αεροπορία αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό, πολύτιμα συμπεράσματα για τον τρόπο που πλοία όπως το «Χουάν Κάρλος» επιχειρούν.
Σε ελεύθερη μετάφραση όπως τόνισε στρατιωτική πηγή «θα μάθουμε ακόμα περισσότερα από τα χούγια του Anadolu».
Αξίζει να επισημανθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ισπανικό σκάφος περνάει από το Αιγαίο.
Το «Χουάν Κάρλος» συνοδεύεται από τις ισπανικές φρεγάτες «Galicia», «Blas de Lezo» και «Reina Sofía». Επί του «Χουάν Κάρλος» βρίσκεται αεροπορική μονάδα αποτελούμενη από αεροσκάφη AV8 «Harrier» και ελικόπτερα.
Το θέμα έγινε και πρωτοσέλιδο στην Hurriyet καθώς φαίνεται πως κινήσεις σαν αυτή ενοχλούν την Άγκυρα.
Ως προς το θέμα της αποστρατικοποίησης της Καρπάθου αξίζει να επαναλάβουμε πως όπως και όλα τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα "κατά πλήρη κυριαρχία" από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Περαιτέρω, οι διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης προβλέπουν την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων αυτών: "Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι". Στα Δωδεκάνησα υφίστανται ορισμένες δυνάμεις εθνοφυλακής, οι οποίες έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της συμφωνίας CFE.
Όσον αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων, σημειώνεται ότι:
• Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί "resinteralios acta" γι' αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, "μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες" εκτός των συμβαλλομένων.
• Η πρόβλεψη περί αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων έγινε μετά από αποφασιστική παρέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και απηχεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της Μόσχας εκείνη τη χρονική περίοδο. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τα καθεστώτα αποστρατιωτικοποίησης έχασαν το λόγο ύπαρξής τους με τη δημιουργία των συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ως ασύμβατα με τη συμμετοχή χωρών σε στρατιωτικούς συνασπισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης έπαψε να εφαρμόζεται για τα ιταλικά νησιά Panteleria, Lampedusa, Lampione και Linosa, καθώς και για τη Δ. Γερμανία από τη μια πλευρά, και τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία και Φιλανδία από την άλλη πλευρά.
Πέραν των ανωτέρω, η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσω μάλλον, τη στιγμή που η Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την απειλεί με πόλεμο (casus belli) σε περίπτωση που ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο.
Πέραν δε της απειλής πολέμου, η Τουρκία:
• Εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, κατά παράβαση των διατάξεων της Συνθήκης Εγγυήσεως για την Κύπρο, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος, και, παρά τις πολυάριθμες αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζει να διατηρεί μια σημαντική στρατιωτική δύναμη στα κατεχόμενα εδάφη.
• Έχει προβεί συστηματικώς σε παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις με στρατιωτικά αεροσκάφη, συχνά οπλισμένα, ελληνικών νησιών του Αιγαίου και μάλιστα κατοικημένων, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά ζητήματα ασφάλειας.
• Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές μονάδες με εναέρια μέσα και αποβατικά σκάφη σε περιοχές της ακτής της Μικράς Ασίας, που ευρίσκονται έναντι των ελληνικών νησιών, γεγονός που συνιστά σοβαρή απειλή κατά της Ελλάδας.
Η προαναφερόμενη κατάσταση πραγμάτων, συνδυαζόμενη με την απειλή πολέμου (casus belli) και τη γενικότερη αναθεωρητική τάση της Τουρκίας ως προς το εδαφικό και νομικό καθεστώς των ελληνικών νησιών που ορίζεται από διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο γενικότερα, υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στην αναγκαία αμυντική προπαρασκευή που θα της επιτρέψει να ασκήσει, εάν παραστεί ανάγκη, το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά.