Ελληνοτουρκικά

Μετά το Akkuyu στα "σκαριά" κατασκευή δύο επιπλέον πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία- Το σχέδιο "BY PASS" Ερντογάν για απόκτηση πυρηνικών όπλων

Ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος τις κινήσεις του, προκειμένου η Τουρκία να αποκτήσει μετά το Akkuyu και δύο άλλα  εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από πυρηνική ενέργεια, σε Σινώπη και  Ανατολική Θράκη.

Στρατηγικός στόχος του Τούρκου Προέδρου είναι η χώρα του να καταστεί αυτάρκης ενεργειακά  με την βοήθεια και της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και να αποκτήσει η Τουρκία στη συνέχεια πυρηνικά όπλα, κάτι που δεν έχει κρύψει ο Ερντογάν, κάνοντας δημόσια αναφορές για αυτό.

Στόχος των Τούρκων είναι η πρώτη πυρηνική Μονάδα του Akkuyu να παράγει ηλεκτρική ενέργεια το 2024

Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, " ο Alparslan Bayraktar, υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, δήλωσε ότι η πρώτη πυρηνική μονάδα στον πυρηνικό σταθμό Akkuyu θα πρέπει να ξεκινήσει  τη λειτουργία της μέχρι το τέλος του έτους, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα για την κατασκευή δύο ακόμη πυρηνικών σταθμών.

Σύμφωνα με τον Bayraktar, εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα σχετικά με τις κυρώσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, αλλά ο στόχος είναι να παραχθεί η πρώτη ηλεκτρική ενέργεια από τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu το 2024, με τις τέσσερις μονάδες να έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το 2028.

Συνομιλίες με Ρωσία-Νότια Κορέα για κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη

Η Τουρκία σκοπεύει να εγκαταστήσει 20 GW πυρηνικής δυναμικότητας έως το 2050.

Το Akkuyu θα παρείχε ένα μέρος αυτού, αλλά θα χρειαστεί επίσης να δημιουργηθεί ένας δεύτερος πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής. Η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα για την κατασκευή του στη Σινώπη.

Σύμφωνα με τα World Nuclear News, ο Bayraktar είπε ότι η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ρωσίας Rosatom «έχει ήδη σοβαρή εμπειρία από το έργο Akkuyu, επομένως θέλουμε να το συνεχίσουμε και στη Σινώπη. Οι διαπραγματεύσεις μας θα συνεχιστούν και με τη Ρωσία και Νότια Κορέα».

Σύμφωνα με το μοντέλο "build-ow-operate", η Rosatom κατασκευάζει τέσσερις αντιδραστήρες VVER-1200. Η κατασκευή της πρώτης μονάδας ξεκίνησε το 2018.

 Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις Κίνας-Τουρκίας για  κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Ανατολική Θράκη

Εκτός από τα σχέδια για τον δεύτερο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Σινώπη, υπάρχουν σχέδια για ένα τρίτο εργοστάσιο στην περιοχή της Θράκης στα βορειοδυτικά της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για το έργο της Θράκης βρίσκονται τώρα σε «πολύ σοβαρό» στάδιο, σύμφωνα με τον Bayraktar

Οι τέσσερις μονάδες  του  Akkuyu θα καλύψουν το 10% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας τόνισε  ότι οι  ανάγκες της χώρας θα ανέρχονται σε 20 GWe  πυρηνικής ισχύος μέχρι το 2050.

Ο γενικός διευθυντής της Rosatom, Alexei Likhachev, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να υποβάλει προσφορά για το τρίτο εργοστάσιο καθώς και για  τη Sinop  λέγοντας: "μπορεί να είναι αρκετοί  οιανταγωνιστές , ωστόσο δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό", σύμφωνα με το  πρακτορείο ειδήσεων Tass τον περασμένο μήνα.

Η Τουρκία αναπτύσσει επίσης σχέδια για μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες, με στόχο την προσθήκη χωρητικότητας 5 GWe έως το 2050 , κάτι  που θα σήμαινε  την ανάπτυξη συνολικά τουλάχιστον 16 μεμονωμένων SMR."

Το σχέδιο δύο φάσεων του Ερντογάν για απόκτηση πυρηνικών όπλων

Τα παραπάνω  σχέδια κατασκευής τριών (3) εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από πυρηνική ενέργεια, με αυτό του Akkuyu να βρίσκεται σε εξέλιξη και τα άλλα (2) στο στάδιο συζητήσεων με επίδοξους κατασκευαστές Ρωσία-Νότια Κορέα -Κίνα σε Σινώπη και Ανατολική Θράκη, αποτελούν κατά την άποψή μας το πρώτο  και αναγκαίο στάδιο προκειμένου η Τουρκία να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. 

Αυτή είναι η πρώτη φάση του σχεδίου Ερντογάν, με την δεύτερη να είναι η απόκτηση πυρηνικών όπλων, με πιθανότερη χώρα αρωγό το Πακιστάν.

Οι Σχέσεις Πακιστάν-Τουρκίας

Τουρκία και Πακιστάν έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, με πακιστανικές ειδικές δυνάμεις να συμμετέχουν στην τουρκική διακλαδική άσκηση ΤΑΜΣ "Γαλάζια Πατρίδα ", η οποία στοχοποιεί τα νησιά μας στο Αιγαίο.

Πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη μετέχουν  επίσης στη Διεθνή αεροπορική άσκηση "ΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ" όπου συνεκπαιδεύονται με την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Το πρόγραμμα MİLGEM , κατασκευής 4 κορβετών για το Πακιστανικό πολεμικό ναυτικό,αποτελεί ένα σχέδιο "βατήρα" του Ερντογάν προς τον απώτερο στόχο του που είναι η απόκτηση πυρηνικών όπλων μέσω Πακιστάν.

Το πρόπλασμα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, όπως η ηλεκτροδότηση, συνεχίζεται με την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακουγιού από Ρωσική εταιρεία, η οποία  περιέργως....ουδόλως επλήγη από τις κυρώσεις της Δύσης και συνεχίζει απρόσκοπτα την κατασκευή τους.

Η εμμονή του Ερντογάν  για απόκτηση Πυρηνικών όπλων,  θα άλλαζε δραματικά τα δεδομένα σε βάρος όχι μόνο Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Μ.Ανατολής- ΝΑ Μεσογείου-Βαλκανικής και Βορείου Αφρικής.

Ποιό θα είναι το μέσο εκτόξευσής τους;

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο  πύραυλος «Tayfun» έπληξε τον στόχο σε απόσταση 561 χλμ. με ακριβές χτύπημα, ενώ παρουσιάστηκε χάρτης  με την εμβέλεια και τις «δυνατότητες» του νέου βαλλιστικού πυραύλου, που δεν περιλαμβάνεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες γειτονικές χώρες της Τουρκίας, όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, το Ιράκ και η Αρμενία.

Τέλος πρόσφατα ο Ερντογάν εκτόξευσε νέες απειλές σε βάρος της χώρας μας λέγοντας ότι θα μας πλήξει με τους εν λόγω πυραύλους.

Συνεπώς ένας συγκερασμός απόκτησης πυρηνικών όπλων της Τουρκίας από το Πακιστάν, με το οποίο έχει στενότατες σχέσεις  σε συγκερασμό με τους πυραύλους Tayfun μεγάλου βεληνεκούς για εκτόξευσή τους, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πιθανή απειλή στο μέλλον για Ελλάδα και Κύπρο.  

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF