Ελληνοτουρκικά

"Τίτλοι τέλους" για τον Ερντογάν στην πολιτική παρουσία του στην Τουρκία-Πόσο επικίνδυνη γίνεται η πορεία των Ελληνοτουρκικών μέχρι το 2028;

Όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν αρχή και τέλος. Έτσι στην  γειτονική Τουρκία, ο Ερντογάν προανήγγειλε το τέλος της πολιτική του σταδιοδρομίας σε ομιλία του.

Ο Ερντογάν ανήγγειλε την αποχώρησή του  από την πολιτική ζωή της Τουρκίας στο τέλος της θητείας του

"Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές αργότερα αυτόν τον μήνα θα είναι οι τελευταίες εκλογές για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε, οι οποίες  θα βάλουν τέλος  εποχής σε περισσότερα από 20 χρόνια ως ηγέτη της Τουρκίας", αναφέρει Τουρκικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Ήταν η πρώτη φορά που ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, μίλησε για αποχώρηση από τα καθήκοντά του.

"Δουλεύω ασταμάτητα. Τρέχουμε με κομμένη την ανάσα γιατί, για μένα, είναι ένας τελικός", είπε ο Pρόεδρος σε μια συνάντηση του Türkiye Youth Foundation (TÜGVA) στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή.

«Με την εξουσία που μου δίνει ο νόμος, αυτές οι εκλογές είναι οι τελευταίες μου εκλογές».

Ο 70χρονος ηγέτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) θα παραμείνει στην εξουσία ακόμη και μετά την αποχώρηση του από την εξουσία.

Είπε ότι τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της 31ης Μαρτίου θα είναι "μια ευλογία για τους αδελφούς που θα έρθουν μετά από εμένα. Θα υπάρξει μεταβίβαση εμπιστοσύνης."

Ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης από το 1994 έως το 1998 .

Η σημασία των δημοτικών εκλογών στην Κων/πολη για το μέλλον του Ιμάμογλου

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, θεωρείται καθοριστικό για να αποφασιστεί η πολιτική μοίρα του δημάρχου της, Ekrem Imamoğlu, 52 ετών, που εδώ και καιρό διαφημιζόταν ως πιθανός ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανώς μελλοντικός Πρόεδρος.

Πριν από πέντε χρόνια, ο Imamoğlu και το CHP έδωσαν ένα πλήγμα στο AK Party στις δημοτικές εκλογές κερδίζοντας οριακά τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης, της πόλης καταγωγής του προέδρου, και της πρωτεύουσας, της Άγκυρας, μετά από χρόνια διακυβέρνησης από το AK Party.

Όμως ο Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, ξεπέρασε μια ισχυρή πρόκληση της αντιπολίτευσης τον περασμένο Μάιο για να κερδίσει την επανεκλογή του ως πρόεδρος, ενώ το Κόμμα AKP και οι σύμμαχοί του εξασφάλισαν άλλη μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία¨"

Η πολική διαδρομή του Ερντογάν 

Ο Ερντογάν διετέλεσε Πρωθυπουργός της χώρας από το 2003 έως το 2014, για τρεις συνεχόμενες θητείες, ενώ υπηρέτησε και ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης (1994 - 1998). Υπήρξε ο Ιδρυτής και πρώτος αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Με τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2014 ο Έρντογαν έγινε ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που εκλέχθηκε από το λαό, μετά τον Γκιούλ.

Στη συνέχεια επανεξελέγει Πρόεδρος της Τουρκίας  το 2018 και το 2023 , ενώ η θητεία του λήγει το 2028.

Επί των ημερών του η Τουρκία ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 45 χρόνια μετά το πρώτο αίτημα της για αυτό. Επίσης η οικονομία ανέκαμψε από την κρίση του 2001 και έγιναν επενδύσεις σε υποδομές, οδικό δίκτυο, αεροδρόμια και σιδηροδρόμους. Επίσης κέρδισε δύο δημοψηφίσματα, ενώ  μείωσε την επιρροή του στρατού στη πολιτική, ενώ παράλλήλα στράφηκε κατά του κινήματος Γκιουλέν το οποίο θεώρησε ως υπεύθυνο για το πραξικόπημα του 2016 σε βάρος του.

Μετά το 2014 όμως η διακυβέρνηση του έχει σημαδευτεί από ένα πιο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης και η κυβέρνηση του έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστολή των αντιφρονούντων και καταστολή της ελευθερίας του λόγου.

Έχει επικριθεί για τον χειρισμό εκ μέρους του των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013, την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, τις οικονομικές του πολιτικές και την εμπλοκή του στον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία. Έχει επίσης αμφισβητηθεί και ο χειρισμός άλλων ζητημάτων εκ μέρους του. Το 2019 το κόμμα του έχασε για πρώτη φορά τον έλεγχο μεγάλων πόλεων υπέρ της αντιπολίτευσης.

Πως θα επηρεαστούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Με μάλλον δεδομένη την αποχώρηση Ερντογάν από την πολιτική ζωή της Τουρκίας το 2028, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

1.Πως θα πορευθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις μέχρι τότε;

2.Ποιοι προαλείφονται για την διαδοχή του;

Αναφορικά με το πρώτο ερώτημα, η εκτίμησή μας είναι ότι δεν περιμένουμε καμία αλλαγή αναφορικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος μας τα επόμενα χρόνια έως το 2028, αφού η τουρκική εξωτερική πολιτική έναντι της Ελλάδας, είναι αταλάντευτα επιθετική-αναθεωρητική, τα τελευταία  50 χρόνια, από τον ΑΤΤΙΛΑ του 1974 και εντεύθεν.

Άπόψή μας είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα καταστεί περισσότερο επικίνδυνος  για την Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνάρτηση πάντα με τις Διεθνείς εξελίξεις.

Για παράδειγμα η τυχόν νίκη του Τράμπ στις Αμερικανικές εκλογές θα δώσει "αέρα στα πανιά" της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της χώρας μας, αφού στο παρελθόν ο Ερντογάν  επι Προεδρίας Τράμπ, είχε αναπτύξει προσωπικό κανάλι επικοινωνίας μαζί του, στη βάση του  "επιχειρηματικού" win-win και όχι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της Εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

Επιπλέον ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία-κάτι που θεωρούμε ότι θα επισπευθεί με τον Τράμπ στο "τιμόνι" των ΗΠΑ- θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση  για την Ουάσιγκτον της γεωπολιτική σημασίας του θαλάσιου  διαδρόμου Σούδας-Αλεξανδρούπολης και εκείθεν προς Βαλκάνια-Ανατολική Ευρώπη-Ουκρανία.

Τέλος εκείνο που καθιστά κατά την  άποψή μας περισσότερο επικίνδυνο τον Ερντογάν για τη χώρα μας, είναι η υστεροφημία που θέλει να έχει στην ιστορία της χώρας του, επισκιάζοντας τον Κεμάλ Ατατούρκ και τους Σουλτάνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που θέλει να αναβιώσει.

Ο "μυστικός Όρκος" και η "Γαλάζια Πατρίδα" είναι δύο ιδεολογήματα που υιοθετεί πλήρως ο Ερντογάν,  με τα οποία η Τουρκία προσβλέπει σε επέκταση σε ξηρά και θάλασσα, κατακτώντας έδαφος και νερά από τους γείτονές της, με κύριους αποδέκτες Ελλάδα-Κύπρο, γεγονός που  σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε κατάσταση  αυξημένης ετοιμότητας έναντι της Τουρκίας μέχρι το τέλος της Προεδρικής θητείας Ερντογάν.

Η διάδοχη κατάσταση

Τέλος αναφορικά με το ποιόν θα επιχειρήσει  ο Ερντογάν να τον διαδεχθεί, εκτίμησή μας είναι ότι  αυτός θα είναι ο γαμπρός του Μπαϋρακτάρ, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες πιθανότητες, λόγω της μεγάλης δημοτικότητας που χαίρει στην Τουρκία λόγω των drones ΤΒ-2-ΤΒ-3 ΒΑYRAKTAR, αλλά και λόγω του  μαχητικού ΚΑΑΝ του οποίου η ανάπτυξη θα συμπέσει με το τέλος της Προεδρίας του.

Ωστόσο θα υπάρχουν και εσωκοματικές ζυμώσει εντός του ΑΚΡ, για την διαδοχή Ερντογάν, με άλλους δελφίνους να εμφανίζονται στο προσκήνιο τότε, όπως ο νυν ΥΠΕΞ Φιντάν και άλλοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...