Την δική τους φιλοσοφία εξέφρασαν σχετικά με το ζήτημα των χωρικών υδάτων στο συνέδριο με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια Μετά», το οποίο συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Κοτζιάς.
Μιλώντας η πρώην υπουργός κ. Ν.Μπακογιάννη ανέφερε επιγραμματικά ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία για την ΑΟΖ, απαιτεί μια συναίνεση των Τριών κομμάτων που έχουν κυβερνήσει την χώρα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ, ώστε να μπορέσει να γίνει κάποια συμφωνία με την Τουρκία, εφόσον και αυτή το επιθυμεί.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι : «δεν είναι αυτό το θέμα μας σήμερα», αναρωτήθηκε αν «υπάρχει σήμερα ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα με αυτά τα δεδομένα; Κατά τη γνώμη μου υπάρχει, όμως “το ταγκό θέλει δύο”. Αν όμως δοθεί πραγματική ευκαιρία, θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει;
Εδώ υπάρχει η προϋπόθεση της εθνικής συναίνεσης.
Θα υπάρξουν όμως όλοι εκείνοι για τους οποίους το Αιγαίο είναι μια ελληνική θάλασσα και μόνο, και οι οποίοι θα προσπαθήσουν με την γνωστή επιχειρηματολογία, να σταματήσουν την οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια.
Προϋπόθεση για οτιδήποτε είναι ο μεν Ερντογάν να μαζέψει τον Μπαχτσελί, και αυτό πρέπει να το υπολογίζουμε, αφού το 25% της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης είναι ακραία εθνικιστικό, και από την άλλη μεριά έχουμε και την ελληνική Βουλή, με τους διαφόρους ( εθνικιστές). Άρα για να είμαστε ρεαλιστές, αυτό ( μια συμφωνία με την Τουρκία για την ΑΟΖ στο Αιγαίο) προϋποθέτει και μια συμφωνία ευρύτερη μεταξύ των Τριών σε εισαγωγικά κομμάτων που έχουν κυβερνήσει”.
Η θέση και οι επιδιώξεις της Ελλάδας
Η θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν συζητάμε τίποτε άλλο με τους Τούρκους εκτός από την οριοθέτηση ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας, καμία διάθεση υποχώρησης σε θέματα Εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας και δημιουργία μηχανισμών έτσι ώστε οι διαφορές που υφίστανται με την Τουρκία να μην παράγουν κρίσεις.
Ως Εθνική κυριαρχία νοείτε ότι η Ελλάδα έχει πλήρη δικαιώματα στο σύνολο τηςεδαφικής της επικράτειας, (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, νησίδες, βραχονησίδες), στα Χωρικά της ύδατα και στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της, ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα αφορούν τα δικαιώματά μας σε ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα της.
Η θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν συζητάμε τίποτε άλλο με τους Τούρκους εκτός από την οριοθέτηση ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας, καμία διάθεση υποχώρησης σε θέματα Εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας και δημιουργία μηχανισμών έτσι ώστε οι διαφορές που υφίστανται με την Τουρκία να μην παράγουν κρίσεις.
Ως Εθνική κυριαρχία νοείτε ότι η Ελλάδα έχει πλήρη δικαιώματα στο σύνολο της εδαφικής της επικράτειας, (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, νησίδες, βραχονησίδες), στα Χωρικά της ύδατα και στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της, ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα αφορούν τα δικαιώματά μας σε ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα της.
Αυτή είναι η a la turka ερμηνεία του Δικαίου της θάλασσας, δύο μέτρα και δύο σταθμά σε Μαύρη θάλασσα και Αιγαίο.
Το τουρκικό σκεπτικό για διχοτόμηση του Αιγαίου και οι "γλώσσες" τουρκικής υφαλοκρηπίδας
Το σκεπτικό των Τούρκων για διχοτόμηση του Αιγαίου είναι σύνθετο και ξεκινάει από την οριοθέτηση της ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα.
Αφετηρία της τουρκικής προσπάθειας είναι το σύμπλεγμα Καστελορίζου (Καστελόριζο-Ρώ-Στρογγύλη), όπου οι Τούρκοι αμφισβητούν την δυνατότητά του να έχει υφαλοκρηπίδα -ΑΟΖ σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δικαίου της θάλασσας ,προτάσσοντας ως επιχείρημα την μεγάλη τουρκική ακτογραμμή και τον εγκλωβισμό της Τουρκίας στα παράλια της.
Σκοπός τους είναι να μην έχει το σύπλεγμα Καστελορίζου καμία επήρεια -έως πάρα πλύ μικρή στην οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας -Τουρκίας στην εν λόγω περιοχή, με το εύρος των ΧΥ μας εκεί να είναι 6νμ.
Επιδίωξη των Τούρκων είναι εκμετταλευόμενοι το γεγονός της μη οριοθέτησης της ΑΟΖ από Ελλάδα-Κύπρο να μπουν "σφήνα" , στη θαλάσσια περιοχή Καστελορίζου-Κύπρου-Κρήτης-Ρόδου -Καστελορίζου παρεμβάλλοντας μεταξύ τους την τουρκική ΑΟΖ.
Στη συνέχεια θα θελήσουν να εφαρμόσουν το ίδιο και στο Αιγαίο με τα νησιά μας να έχουν 6νμ ΧΥ, με αποτέλεσμα στο μεταξύ τους κενό, να παρεμβληθεί η Τουρκική υφαλοκρηπίδα δημιουργώντας "τουρκικές γλώσσες" στο Αιγαίο.
Άπαξ και επιτευχθεί αυτό αντιλαμβανόμαστε πχ ότι μεταξύ Λέσβου και Χίου και Λέσβου και Λήμνου θα παρεμβληθούν τουρκικές θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα) απαγορεύοντας την Ελληνική θαλάσσια συνέχεια και επικοινωνία μεταξύ των νησιών μας που υφίσταται τώρα.
Μόνη θαλάσσια επικοινωνία που θα έχουν τα εν λόγω νησιά θα είναι στα Δυτικά τους (στην πλάτη τους) με την ηπειρωτική Ελλάδα.Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξουν στη συνέχεια θέμα Εθνικής κυριαρχίας μας στα νησιά μας με σκοπό να τα καταλάβουν.