Ελληνοτουρκικά

Η Αλβανία μετατρέπεται σε τουρκικό προτεκτοράτο στα βόρεια της Ελλάδας; - Τι σχεδιάζει ο Ερντογάν

"Όσο υπάρχει η Τουρκία, η Αλβανία δεν είναι μόνη" ανέφερε ο Ερντογάν στον Έντι Ράμα, τον οποίο υποδέχτηκε με επίσημη τελετή, έφιππο άγημα και 21 κανονιοβολισμούς πριν από λίγες ημέρες στην Άγκυρα.

'Εξι συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και συμφωνία-πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας, υπέγραψαν Τουρκία και Αλβανία κατά την επίσημη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα όσα ειπώθηκαν και ανακοινώθηκαν την επόμενη ημέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην Τουρκία, ενισχύουν τις ανησυχίες ότι η Αλβανία, αργά αλλά σταθερά, εξελίσσεται σε τουρκικό στρατιωτικό και ισλαμικό προγεφύρωμα στα βόρεια της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Ο Ερντογάν ήταν αποκαλυπτικός γύρω από την τουρκική «επέλαση», λέγοντας πως η χώρα του διαθέτει 600 εταιρείες στην Αλβανία, που απασχολούν 15.000 εργαζομένους και επενδύσεις 3,5 δισ. δολαρίων, 2.000 μαθητές που εκπαιδεύονται από τουρκικά ιδρύματα, ενώ σύντομα το Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης πρόκειται να ανοίξει παράρτημα στα Τίρανα.

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι η «εμβάθυνση της συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα», που ανακοίνωσε με συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων και χρήση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις των λιμανιών και των χερσαίων εγκαταστάσεων αν τα χρειαστεί. 

Είναι γνωστό πως οι Τούρκοι αναζητούν αγωνιωδώς πρόσβαση στο Ιόνιο. Και αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει βρει ανοικτές θύρες στην Αλβανία, και ετοιμάζει σίγουρα κάτι άσχημο για την Ελλάδα, με τον Ράμα. Αυτό  σημαίνει ότι η Τουρκία εγκαθίσταται στρατιωτικά στα αλβανικά παράλια, απ’ όπου θα μπορεί να επιτηρεί την Αδριατική, τα στενά της Κέρκυρας και σε συνδυασμό με τη στρατιωτική της παρουσία απέναντι στη Λιβύη, τους θαλάσσιους διαδρόμους στην Κεντρική Μεσόγειο.

Και φυσικά, θα αποτελεί μια διαρκή απειλή στην «πλάτη» της Ελλάδας με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει στην απευκταία περίπτωση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στο Αιγαίο.

Πόσο ανησυχητικό είναι;

Επί του παρόντος, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα himara.gr μας ανησυχεί,  ως προς τη μεγάλη εικόνα, το τι δηλαδή Αλβανία «θέλουμε» να έχουμε στην πίσω αυλή μας: προτεκτοράτο της Τουρκίας ή ένα κράτος που θα διέπεται από ευρωπαϊκούς κανόνες και φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες; Η λογική λέει το δεύτερο, και η Ελλάδα δεν παύει να το διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία. Μια ευρωπαϊκή Αλβανία είναι ασφαλώς προτιμότερη από μια ισλαμιστική, δορυφόρο της Τουρκίας.

Το μπαλκόνι στην Αδριατική και η μάχη της Χειμάρρας

Την ίδια στιγμή η πορεία της Αλβανίας προς τις Βρυξέλλες, δείχνει να έχει «κολλήσει» με αφορμή την υπόθεση Μπελέρη και το (αναγκαστικό) βέτο της Αθήνας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. 

Και ενώ Τούρκοι, Ιταλοί, Γερμανοί, προωθούν τα δικά τους σχέδια επιρροής και συμφέροντα στο αποκαλούμενο βαλκανικό «μπαλκόνι» στην Αδριατική, ο Ράμα τραβάει το σχοινί έχοντας τη σιωπηρή ανοχή Ευρωπαίων και Αμερικανών, οι οποίοι θεωρούν το ζήτημα Μπελέρη διμερές. 

Ο εισαγγελέας των Τιράνων προδιέγραψε την τύχη του Μπελέρη εισηγούμενος φυλάκιση δυόμισι χρόνων και μένει να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου την προσεχή Τετάρτη, ημέρα που συμπτωματικά θα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τίρανα για τη σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για την Ουκρανία! 

Τις επόμενες ημέρες θα κριθούν πολλά στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ