Επιβεβαιώνοντας τα όσα έχει γράψει κατά καιρούς το Πενταπόσταγμα σχετικά με τον δορυφορικό έλεγχο των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κάτι που καθιστά σε σημαντικό βαθμό άχρηστη την αντιdrone ομπρέλα που προσπαθεί να χτίσει η Ελλάδα, έρχονται οι δηλώσει του τούρκου υπουργού μεταφορών.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης TRT: «Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, είπε ότι όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (İHA), ειδικά τα εθνικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας, θα μπορούν να ελέγχονται μέσω των δορυφόρων Türksat.
Ο Ουράλογλου σε γραπτή δήλωση του αναφέρει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα πετούν με ασφάλεια χάρη στην Türksat.
«Δεν θα είναι πλέον δυνατή η εξωτερική επέμβαση στον έλεγχο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μας», υπογραμμίζει.
Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών σημειώνει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκαν μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς και παρατήρηση, έχουν αρχίσει να βρίσκουν θέση σε εφαρμογές μηχανικής, επιστημονικές μελέτες και στον μη στρατιωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Ο Ουράλογλου αναφέρει ότι ο έλεγχος των εγχώριων και εθνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κατασκευάζονται στην Τουρκία, καθώς και όλων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρειάζονται τη δυνατότητα δορυφορικής επικοινωνίας, έχει πλέον αρχίσει να γίνεται μέσω των δορυφόρων TÜRKSAT.
«Οι δορυφορικές επικοινωνίες αναδεικνύονται ως παράγοντας που αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού στις επιχειρήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο έλεγχος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ειδικά εκείνων που επιχειρούν στο εξωτερικό, έχει γίνει πιο ασφαλής με τους δορυφόρους Türksat. Οι δορυφορικές επικοινωνίες παρέχοντας ασφαλείς και κρυπτογραφημένους δίαυλους, ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης ή παρέμβασης. Με τους δορυφόρους Türksat, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας θα πετούν με ασφάλεια σε ολόκληρο τον κόσμο», σημειώνει ο υπουργός.
Ο Ουράλογλου υπενθύμισε ότι η ικανότητα δορυφορικών δεδομένων της Τουρκίας αυξήθηκε πάνω από 17 φορές μετά την έναρξη της λειτουργίας του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου πέμπτης γενιάς Türksat 5B.
Η Türksat έχει καταστεί ένας από τους παρόχους της περιοχής με ισχυρή δορυφορική υποδομή, υπογραμμίζει ο υπουργός και σημειώνει ότι οι δορυφόροι Türksat έχουν βελτιώσει την ικανότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών να επιχειρούν σε περιοχές όπως η Ευρώπη, η Ασία, η Μέση Ανατολή και η Αφρική.
Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου αναφέρει επίσης τα παρακάτω:
«Οι δορυφόροι μας επιτρέπουν οι αδιάλειπτες και αξιόπιστες επιχειρησιακές δραστηριότητες να εκτελούνται αποδοτικά. Επωφελούμενα από τις ευρυζωνικές συχνότητες μέσω των δορυφόρων Türksat, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα, ήχο και εικόνα σε υψηλές ταχύτητες.»»
Η εξέλιξη αυτή έρχεται στην φάση που η Ελλάδα αποφάσισε να χτίσει μια ομπρέλα κατά των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ίσως να υποδεικνύει πως το επόμενο μέτωπο της σύγκρουσης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα θα είναι πλέον ακόμα και το διάστημα