Νέα τουρκική πρόκληση και μάλιστα αυτή την φορά μέσα στον ΟΗΕ όπου με ύπουλο τρόπο προσπάθησε να θέσει θέμα «τουρκική μειονότητας» στη Θράκη.
Η προσπάθεια έγινε μέσω Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών.
Διαβάστε τι μεταδιδει η ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας TRT: «Τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης συζητήθηκαν σε συνεδρία των Ηνωμένων Εθνών.
Η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων της Δυτικής Θράκης (ABTTF), Μελέκ Κιρματζί Αρίκ, παρέστη στην 87η Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη.
Η Μελέκ Κιρματζί Αρίκ στην ομιλία της αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης όσον αφορά τη θρησκευτική αυτονομία, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την πρόσβαση των γυναικών στη δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα αρνείται την τουρκική ταυτότητα της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης και ότι κλείνει σωματεία που περιείχαν τη λέξη «τουρκικός» στην ονομασία τους, η Μελέκ Κιρματζί Αρίκ είπε ότι απορρίπτονται και οι αιτήσεις για την εγγραφή νέων σωματείων.
Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τρεις τουρκικές ενώσεις στη Δυτική Θράκη, συμπεριλαμβανομένου του Πολιτιστικού Συλλόγου Τουρκικών Γυναικών Νομού Ροδόπης, εδώ και 16 χρόνια, η Μελέκ Κιρματζί Αρίκ ανέφερε ότι η αίτηση εγγραφής του Πολιτιστικού Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Νομού Ξάνθης απορρίπτεται από τις ελληνικές αρχές από το 2017.
Η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ABTTF σημείωσε ότι αυτές οι απαγορεύσεις εμποδίζουν την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη των Τούρκων γυναικών που ζουν στην περιοχή».
Είναι η πολλοστή απόπειρα της Τουρκίας να θέσει σε διεθνή φόρα ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στην ελληνική Θράκη κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα επεσήμαναν για μια ακόμη φορά πως: «Στην Ελλάδα και στη Θράκη επικρατεί καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των συμπολιτών μας μουσουλμάνων το θρήσκευμα».
Πρέπει να τονιστεί για μία ακόμα φορά όπως εξάλλου επισημαίνει στην ιστοσελίδα του και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών πως η Ελληνική Πολιτεία, πέραν της πλήρους και έμπρακτης συμμόρφωσης με τις ειδικότερες προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης και του διεθνούς δικαίου εν γένει, σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των τριών συνιστωσών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και επιφυλάσσει στους Έλληνες πολίτες, μέλη της μειονότητας, πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία. Αφουγκραζόμενη τις επιθυμίες των Ελλήνων μουσουλμάνων, που κατοικούν στη Θράκη, και διαβουλευόμενη μαζί τους, σχεδιάζει και εφαρμόζει μία συνεπή και συνεκτική πολιτική για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των αναγκών τους σε όλους τους τομείς.
Οι τουρκικές απόπειρες σφετερισμού της ταυτότητας της μειονότητας και ισοπέδωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε συνιστώσας αντιστρατεύονται το διεθνές δίκαιο και καταλήγουν σε παραβίαση των δικαιωμάτων των μελών της μειονότητας. Την καλύτερη και ηχηρότερη απάντηση στις απόπειρες αυτές δίνει η ίδια η μειονότητα, με την ενεργή και γόνιμη συνεισφορά της στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας.