Εγκρίθηκε η δημιουργία βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην περιοχή Γκετσίτκαλε, στo '' μωρό πατρίδα᾽᾽ όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά - Δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για τα F-16 στο Αιγαίο
Και ενώ το κλίμα είναι πλέον θετικό προς τις ΗΠΑ για την πιθανότητα παραχώρησης και F-35 τα ΜΜΕ κάνουν λόγο και για «σενάρια πολέμου» με τους Ελληνοκύπριους με το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global να αναφέρει ότι «η Τουρκία χτίζει βάση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην “ΤΔΒΚ” ώστε να μπορούν να επέμβουν σε περίπτωση επίθεσης από τους Ελληνοκύπριους.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη, εγκρίθηκε η δημιουργία βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην περιοχή Γκετσίτκαλε, στo '' μωρό πατρίδα᾽᾽ όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Το Κοινοβούλιο της ᾽᾽ΤΔΒΚ᾽᾽ενέκρινε την απόφαση αυτή. «Έτσι τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούν να επέμβουν οπουδήποτε κι αυτό θα συμβαίνει εντός 3 λεπτών» αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό κανάλι και συνεχίζει να σχολιάζει πως η βάση Γκετσίτκαλε «θα δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα».
Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global να αναφέρει ότι «η Τουρκία χτίζει βάση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην “ΤΔΒΚ” ώστε να μπορούν να επέμβουν σε περίπτωση επίθεσης από τους Ελληνοκύπριους.
«Ξέρουμε καλά πως στα νότια οι Ελληνοκύπριοι διαθέτουν βάσεις της Μ. Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ελλάδας» αναφέρουν.
Τουρκία: Δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για τα F-16 στο Αιγαίο
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, στην κατηγορηματική διάψευση ότι τα F16 που θα δοθούν από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα δεν θα μπορούν να επιχειρούν στο Αιγαίο προχώρησε με διαρροή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Όπως ανέφεραν «η διαδικασία για την προμήθεια των F-16 από τις ΗΠΑ συνεχίζεται», προσθέτοντας ότι «οι εργασίες για το χρονοδιάγραμμα θα ξεκινήσουν όταν φτάσουν σε εμάς οι επιστολές προσφοράς και αποδοχής». Ακόμα, οι ισχυρισμοί που εμφανίστηκαν πρόσφατα σε ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ότι τα F-16 θα δοθούν στην Τουρκία με την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν στην περιοχή του Αιγαίου, διαψεύστηκαν από πηγές του τουρκικού υπουργείου. Τονίστηκε μάλιστα ότι «το θέμα της προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 δεν υπόκειται σε καμία προϋπόθεση».
Τέλος, οι ίδιες πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας σημείωσαν ότι η ζήτηση για πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter συνεχίζεται μετά τις εξελίξεις σχετικά με την προμήθεια F-16 και αξιολόγησαν ως θετική την άρση του εμπάργκο από τον Καναδά σε προϊόντα εθνικής αμυντικής βιομηχανίας για την Τουρκία. Τονίστηκε ακόμα ότι και άλλες συμμαχικές χώρες θα πρέπει επίσης να ενεργήσουν σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και να άρουν τα ανοιχτά και κλειστά εμπάργκο στην Τουρκία.
Τούρκοι αναλυτές: «Αν είναι να πάρουμε τα F-35 τότε μπορούμε να αποθηκεύσουμε τους S-400 και να τους ελέγχουν αξιωματούχοι».
Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της Τουρκίας και παρουσιάστρια στο Haberturk, Σένα Αλκάν ο Ρώσος πρέσβης μου είχε πει, αν θέλετε με τους S-400 μπορείτε να μεταφέρετε και πατάτες, δεν μας ενδιαφέρει τι θα τους κάνετε».
«Ποια θα είναι η φόρμουλα που μπορεί να βρεθεί για τους S-400; Στο παρελθόν είχα κάνει μια συνέντευξη με τον πρέσβη της Ρωσίας μας είχε πει “ἀν θέλετε βάλτε σε αυτά τα οπλικά συστήματα και πολεμήστε, αν θέλετε όμως με αυτά να μεταφέρετε και πατάτες, κάντε ό τι θέλετε᾽᾽. Ήταν δηλώσεις προς την κατεύθυνση πως δεν τους ενδιαφέρει τι θα τους κάνουμε . Για τι φόρμουλα μιλάμε;» είπε.
Από την πλευρά του ο Γκιουρσέλ Τοκμαλογλου, πρώην διευθυντής υπηρεσίας πληροφορίας της τουρκικής αεροπορίας είπε: «Σωστά. Μπορούν να σταθούν σε μια άκρη. Αν υπάρχει η πρόθεση να τερματιστούν οι κυρώσεις, να αποσυρθούν οι. κυρώσεις CAATSA και να παραχωρηθούν τα F-35 τότε οι S-400 θα μπορούσαν να σταθούν σε μια άκρη. Σχετικά με τα οπλικά συστήματα μπορείτε να ανοίξετε τον ορίζοντα στα πλαίσια του ελεγχόμενων οπλικών συστημάτων. Δηλαδή να διαθέτετε τα όπλα και να έρχονται αξιωματούχοι και να λένε “δεν έχουν ανοιχτεί τα κουτά τους” και παραμένουν αποθηκευμένα. ¨Όλα μπορούν να γίνουν.»