Οι ΗΠΑ και επισήμως πλέον σηματοδοτούν την πώληση 40 F-16 BLOCK -70 μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία και 20+20 μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 στην Ελλάδα.
Με τις παραπάνω πωλήσεις 80 ολοκαίνουργιων F-35 και F-16 η Ουάσιγκτον αναβαθμίζει σημαντικά την αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ στη ΝΑ του πτέρυγα στα Βαλκάνια.
Τι επιπλέον περιλαμβάνει η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας εκτός από τα 40 F-16 BLOCK-70
Ωστόσο "ο δίαβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες", αφού πέραν των 40 F-16 BLOCK -70 που δίνουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, της παρέχουν και άλλα οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά, τα οποία αποτελούν σημαντικότατους πολλαπλασιαστές της αεροπορικής ισχύος των "γειτόνων".
Αναλυτικά η Τουρκία πρόκειται να αποκτήσει 40 σετ μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70, μαζί με 79 κιτ αναβάθμισης για το ίδιο μοντέλο. Επιπλέον, σχετικός εξοπλισμός με προϋπολογισμό 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί μέρος της συμφωνίας. Από τα συνολικά F-16 Block 70, τα 32 θα έχουν ρύθμιση μονοθέσιου ενώ τα υπόλοιπα 8 θα είναι διθέσια, όπως αναφέρει Διεθνές Βουλγαρικό ΜΜΕ το οποίο επισημαίνει:
Κινητήρες -κίτ ηλεκτρονικού πολέμου και προηγμένα ραντάρ AESA
"Η συμφωνία των ΗΠΑ για την Τουρκία υπερβαίνει τα F-16 και περιλαμβάνει 48 κινητήρες turbofan F-110, 149 ραντάρ AN/APG-83 AESA SABR, 168 ολοκληρωμένα κιτ ηλεκτρονικού πολέμου Viper και 858 εκτοξευτές κατευθυνόμενων βλημάτων LAU-129. Περιλαμβάνονται επίσης 44 πυροβόλα M61 Vulcan και 16 AN/AAQ-33 σκοπευτές Sniper.
Εκατοντάδες Πύραυλοι αέρος-αέρος μεγάλου και μικρού βεληνεκούς -Πύραυλοι κατά ραντάρ και βόμβες
Εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο στα όπλα που θα λάβει η Τουρκία, αυτά περιλαμβάνουν 952 πυραύλους αέρος-αέρος AMRAAM AIM-120C-8, 96 τμήματα καθοδήγησης AMRAAM και 864 μικροσκοπικές βόμβες GBU-39/B.
Άλλο σετ όπλων προς αγορά περιλαμβάνει 96 πυραύλους AGM-88B HARM Anti-Radiation και AGM-88E Advanced Anti-Radiation Missiles (AARGM), επιπλέον 401 πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9X Block II Sidewinder και πλήθος άλλων συστημάτων.
Επέκταση ορίου ζωής για F-16 Block 40 και Block 50+
Η πώληση περιλαμβάνει επίσης εκτεταμένα κιτ αναβάθμισης και πρόγραμμα επέκτασης ζωής υπηρεσίας [SLEP] για την τροποποίηση των υπαρχόντων τουρκικών αεροσκαφών F-16 Block 40 και Block 50+.
Αυτό σημαίνει ότι ο εξοπλισμός που απαιτείται για την παράταση της διάρκειας ζωής αυτών των αεροσκαφών θα αποτελεί μέρος του πακέτου που παρέχεται από τις ΗΠΑ.
Τι αναμένεται από τις ΗΠΑ στη συνέχεια
Με τις διατυπώσεις να έχουν τελειώσει, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία περιμένουν με ανυπομονησία την έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ αυτών των συμφωνιών.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει 15 ημέρες για να αξιολογήσει την πώληση. Εάν δεν προβληθούν αντιρρήσεις εντός αυτής της περιόδου, η πώληση προωθείται. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, η περίοδος αξιολόγησης είναι 15 ημέρες για τα μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ επεκτείνεται σε 30 ημέρες για χώρες εκτός ΝΑΤΟ.
Η αξιολόγηση αυτής της συμφωνίας όπλων εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Αυτές οι οντότητες έχουν την εξουσία να αξιολογούν και, εάν είναι απαραίτητο, να αμφισβητήσουν τις διεθνείς πωλήσεις όπλων."
Πως επηρεάζεται το αεροπορικό ισοζύγιο στο Αιγαίο
Εκτίμησή μας είναι ότι με τις επιπλέον παροχές των ΗΠΑ στους Τούρκους που αναφερθήκαμε παραπάνω και σε συγκερασμό με την υπεροχή των "γειτόνων" σε drones έναντί μας, θα λέγαμε ότι ψαλιδίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η Ελληνική αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο, μετά την έναρξη του εκσυγχρονισμού των F-16 της χώρας μας σε VIPER και την απόκτηση των Γαλλικών RAFALE.
Μένει να δούμε πότε θα αρχίσουν να δίνονται στην Τουρκία τα 40 F-16 BLOCK-70 και τα προαναφερθέντα λοιπά οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά, αφού όπως είχαμε επισημάνει σε προγενέστερο άρθρο μας , ειδικά για τα μαχητικά αυτά θα ξεκινήσουν να παραδίδονται από τα μέσα του 2026 και μετά.
Στις εγκαταστάσεις του Greenville στη Νότια Καρολίνα, όπου η Lockheed Martin κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70, μπορούν να παράγονται 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 το μήνα.
Επί του παρόντος, η Ταϊβάν, η Ελλάδα, το Μαρόκο, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, το Μπαχρέιν, η Βουλγαρία, η Ιορδανία, οι Φιλιππίνες και η Σλοβακία έχουν ενεργές παραγγελίες για το F-16 Block 70.
Η Lockheed Martin έχει επί του παρόντος όγκο παραγγελιών περίπου 150 μονάδων για το F-16 Block 70.
Η πρώτη παράδοση F-16 Block 70 έγινε στο Μπαχρέιν τον Μάρτιο του 2023.
Στο καλύτερο σενάριο, προβλέπεται ότι θα χρειαστούν 3 χρόνια για την έναρξη των παραδόσεων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 στην Τουρκία.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Ελλάδα με τα F-16 VIPER και τα RAFALE θα εξακολουθήσει να έχει την αεροπορική υπεροχή σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2026.
Πληροφορίες θέλουν το Αμερικανικό Κογκρέσο να ζητάει γραπτές εγγυήσεις ότι τα F-16 BLOCK-70 δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας και η Τουρκία θα διατηρήσει την ηρεμία στο Αιγαίο, προκειμένου να εγκρίνει την πώλησή τους στους γείτονες, κάτι το οποίο μάλλον θα καμφθεί, λόγω της πώλησης των F-35 στη χώρα μας.
Πέραν των ανωτέρω σημαντικό θα ήταν η προμήθεια από τις ΗΠΑ στηνΤουρκία των 40 F-16 BLOCK-70 καθώς και των λοιπών οπλικών συστημάτων-μέσων και πυρομαχικών, να υλοποιηθεί σαλαμοποιημένη χρονικά, ανάλογα με τα σταθερά και απτά βήματα της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της πλήρους ομαλοποίησης των σχέσεων με την Ελλάδα, της άρσης του casus Belli με την χώρα μας και την παραπομπή στη Χάγη της μόνης διαφοράς που έχουμε μαζί της που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.