Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Κεραυνός εν αιθρία"- Έλλειψη αντιαεροπορικών πυραύλων STINGER στις ΗΠΑ- Οι άμεσες κινήσεις της Ελλάδας που τους έχει στο οπλοστάσιό της

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα λίαν αυξημένες απαιτήσεις-ανάγκες σε οπλικά συστήματα και πυρομαχικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στο απόθεμα αυτών σε Δυτικές χώρες, οι οποίες  βοηθούν το Κίεβο  αποστέλλοντας δικά τους, στον αγώνα του κατά των Ρώσων εισβολέων.

Ειδικότερα το πρόβλημα εστιάζεται σε βλήματα πυροβολικού, πρωτίστως 155mm, αλλά και σε αντιαεροπορικούς πυραύλους, λόγω της μαζικής χρήσης drones και πυραύλων από τους Ρώσους.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε επισημάνει το θέμα οκτώ (8) μήνες νωρίτερα με σχετικό άρθρο του με τίτλο,  "Καμπανάκι" στα ελληνικά επιτελεία: Άμεση επιπλέον προμήθεια πυραύλων Patriot για το Αιγαίο-Τι δείχνουν οι υπερκαταναλώσεις στην Ουκρανία"

Κρούαμε τότε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας:  "Η Τουρκία διαθέτει πληθώρα drone και πυραυλικών συστημάτων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κορεσμό του δικτύου αεράμυνάς μας και σε εξάντληση σε σύντομο χρονικό διάστημα του υπάρχοντος αποθέματος των πυραύλων.

Oι υπερκαταναλώσεις των Αμερικανικών πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, μας ενδιαφέρουν ως Ελλάδα άμεσα, αφού είναι γνωστό ότι η ραχοκοκαλιά της αεράμυνάς μας βασίζεται στους εν λόγω πυραύλους, ενώ είναι γνωστό ότι η Τουρκία διαθέτει πληθώρα drones τα οποία θα χρησιμοποιήσει ως αιχμή του δόρατος σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την χώρα μας στο Αιγαίο.

Παράλληλα μας ενδιαφέρει κατά πόσο οι ΗΠΑ θα μπορούν να μας προμηθεύσουν με πυραύλους Patriot σε τέτοια περίπτωση, αφού η Ουκρανία χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες τους".

Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο,"Η Ουκρανία "ξέμεινε" από πυραύλους Patriot έρμαιο των ορέξεων του Πούτιν - Η τουρκική πυραυλική απειλή και η πρόβλεψη για stock "Ελληνικών" πυραύλων Patriot", επισημάναμε την έλλειψή τους στην Ουκρανία με δυσμενείς επιπτώσεις για την αεράμυνά της.

Έλλειψη  αντιαεροπορικών πυραύλων STINGER στις ΗΠΑ

Τώρα "σειρά παίρνουν" οι φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι STINGER, οι οποίοι σύμφωνα με Τουρκικό ΜΜΕ, "παρουσιάζουν έλλειψη στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να τεθούν σε λειτουργία 1900 βλήματα που ήταν άχρηστα", επισημαίνοντας:

"Πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν το Stinger ως φορητό πύραυλο αεράμυνας.

Για τον πύραυλο Stinger, που δεν έχει παραχθεί σχεδόν 20 χρόνια, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν ξανά τις γραμμές παραγωγής για να καλύψουν την ανάγκη που προέκυψε μετά τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.

Ωστόσο, προβλέπεται ότι η παραγωγή δεν θα ξεκινήσει μέχρι το 2025, αν και ακόμη και 70χρονοι εργάτες θα επιστρέψουν στη δουλειά.

Σε απάντηση, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ανανεώνουν και να θέτουν σε λειτουργία τα Stinger MANPADS που έχουν λήξει και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Τέλος, 1900 Πύραυλοι Singer τέθηκαν ξανά σε λειτουργία με πολλά εξαρτήματα όπως κινητήρες και ασφάλειες ανανεωμένα.

Ενώ εξοικονομήθηκαν περίπου 10 χιλιάδες δολάρια ανά βλήμα, η διάρκεια ζωής των ανανεωμένων βλημάτων καθορίστηκε ως 10 χρόνια.

 Αποτελεσματικός ο STINGER κατά των UAV

Ο στρατός των ΗΠΑ σημείωσε επίσης ότι ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με νέα τεχνολογία ικανή να αντιμετωπίσει μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα, «μια απειλή που δεν ήταν στον στόχο του Stinger που είχε τεθεί πριν από δεκαετίες».

Ωστόσο, δεν μοιράστηκε λεπτομερείς πληροφορίες για αυτό το θέμα.

Θεωρείται ότι η καινοτομία εδώ βασίζεται στο κεφάλι του αναζητητή και στο λογισμικό.

Αυτή η εργασία ξεκίνησε το 2017 στο εργοστάσιο πυρομαχικών McAlester Army (MCAAP) ως μέρος του προγράμματος επέκτασης ζωής Stinger Service.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενέτεινε αυτή την προσπάθεια και η υπηρεσία ενέκρινε κεφάλαια για την αντικατάσταση 2.700 απαρχαιωμένων πυραύλων το καλοκαίρι του 2022 για την ενίσχυση του ενεργού αποθέματος.

Εν τω μεταξύ, ο στρατός των ΗΠΑ υπέγραψε συμβόλαιο με τη Raytheon για την παραγωγή 1.300 Stingers για την αντικατάσταση των πυραύλων που στάλθηκαν στην Ουκρανία.

Ο στρατός καλεί επίσης τους προγραμματιστές για πιθανούς πυραύλους για να αντικαταστήσουν τους φορητούς πυραύλους που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Χαρακτηριστικά FIM-92K Stinger MANPADS

Ο πύραυλος Stinger, που έχει μέγιστο βεληνεκές 8 χιλιομέτρων, μπορεί να εμπλέξει στόχους σε υψόμετρο 3,5 χιλιομέτρων. Το υπέρυθρο κατευθυνόμενο βλήμα ζυγίζει 12,7 κιλά.

Οι πύραυλοι Stinger είναι τα κύρια MANPADS πολλών χωρών μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ελλάδας, ενώ  χρησιμοποιείται επίσης ευρέως από χώρες εκτός ΝΑΤΟ.

Τι μέλλει γενέσθαι με τους "Ελληνικούς" STINGER

Κατόπιν των ανωτέρω κρίνεται σκόπιμο όπως η χώρα μας  αναφορικά με τους STINGER κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες.

Ο πρώτος θα πρέπει κατά την εκτίμησή μας να είναι η υπογραφή συμφωνίας με τις ΗΠΑ το ταχύτερο δυνατόν, για την προμήθεια των νέων πυραύλων STINGER οι οποίοι με βάση νέα τεχνολογική τους αναβάθμιση, είναι λίαν αποτελεσματικοί κατά drones. Εφόσον αυτό επιτευχθεί θα ακολουθήσει  στη συνέχεια η παραλλαβή και διανομή τους σε Έβρο και νησιά, με την πλειοψηφία αυτών στα δεύτερα και ιδίως σε μικρονήσους μας στο Αιγαίο, προκειμένου να ενισχυθεί η αντιαεροπορική τους προστασία, κυρίως έναντι των τουρκικών drones.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την συντήρηση-επάρκεια των ήδη υπαρχόντων στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεών μας και τυχόν συμπλήρωση του υπάρχοντος αποθέματος από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ή και εκτός αυτού. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έλλειψη Stinger στις ΗΠΑ: Αντικατάσταση 1900 αχρησιμοποίητων πυραύλων

Η έλλειψη Stinger Portable Air Defense Missile (MANPADS) συνεχίζεται στις ΗΠΑ. Τέλος, ανανεώθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία 1900 βλήματα που ήταν άχρηστα.
Πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν το Stinger ως φορητό πύραυλο αεράμυνας. Για τον πύραυλο Stinger, που δεν έχει παραχθεί σχεδόν 20 χρόνια, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν ξανά τις γραμμές παραγωγής για να καλύψουν την ανάγκη που προέκυψε μετά τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας. Ωστόσο, προβλέπεται ότι η παραγωγή δεν θα ξεκινήσει μέχρι το 2025, αν και ακόμη και 70χρονοι εργάτες θα επιστρέψουν στη δουλειά.

Σε απάντηση, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ανανεώνουν και να θέτουν σε λειτουργία τα Stinger MANPADS που έχουν λήξει και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Τέλος, 1900 Πύραυλοι Singer τέθηκαν ξανά σε λειτουργία με πολλά εξαρτήματα όπως κινητήρες και ασφάλειες ανανεωμένα. Ενώ εξοικονομήθηκαν περίπου 10 χιλιάδες δολάρια ανά βλήμα, η διάρκεια ζωής των ανανεωμένων βλημάτων καθορίστηκε ως 10 χρόνια.

Πιο αποτελεσματικό κατά των UAV
Ο στρατός των ΗΠΑ σημείωσε επίσης ότι ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με νέα τεχνολογία ικανή να αντιμετωπίσει μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα, «μια απειλή που δεν ήταν στον στόχο του Stinger που είχε τεθεί πριν από δεκαετίες». Ωστόσο, δεν μοιράστηκε λεπτομερείς πληροφορίες για αυτό το θέμα. Θεωρείται ότι η καινοτομία εδώ βασίζεται στο κεφάλι του αναζητητή και στο λογισμικό.

Αυτή η εργασία ξεκίνησε το 2017 στο εργοστάσιο πυρομαχικών McAlester Army (MCAAP) ως μέρος του προγράμματος επέκτασης ζωής Stinger Service. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενέτεινε αυτή την προσπάθεια και η υπηρεσία ενέκρινε κεφάλαια για την αντικατάσταση 2.700 απαρχαιωμένων πυραύλων το καλοκαίρι του 2022 για την ενίσχυση του ενεργού αποθέματος.

Stinger Developments
Εν τω μεταξύ, ο στρατός των ΗΠΑ υπέγραψε συμβόλαιο με τη Raytheon για την παραγωγή 1.300 Stingers για την αντικατάσταση των πυραύλων που στάλθηκαν στην Ουκρανία.

Ο στρατός καλεί επίσης τους προγραμματιστές για πιθανούς πυραύλους για να αντικαταστήσουν τους φορητούς πυραύλους που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Χαρακτηριστικά FIM-92K Stinger MANPADS

Ο πύραυλος Stinger, που έχει μέγιστο βεληνεκές 8 χιλιομέτρων, μπορεί να εμπλέξει στόχους σε υψόμετρο 3,5 χιλιομέτρων. Το υπέρυθρο κατευθυνόμενο βλήμα ζυγίζει 12,7 κιλά. Οι πύραυλοι Stinger είναι τα κύρια MANPADS πολλών χωρών μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως από χώρες εκτός ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...