Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σε ρόλο "λαγού" του Ερντογάν η Λιβύη -Ολική επαναφορά στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο-Έρχεται "τρικυμία" νότια της Κρήτης

Σε πολλά άρθρα μας μετά την υπογραφή της "Διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας" Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023, είχαμε τονίσει ότι ο Ερντογάν  παρά το θετικό κλίμα, δεν έκανε βήμα πίσω από τις  τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος μας, ενώ και οι δύο χώρες απέφυγαν να μπούν στα βαθιά, στον "σκληρό πυρήνα"  αυτών.

Η Ελληνοτουρκική προσέγγιση και οι κινήσεις Ερντογάν για την απόκτηση των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ

Επισημάναμε δε ότι αυτό σε συνδυασμό με τον φρενήρη ρυθμό παράδοσης οπλικών συστημάτων-μέσων και πυρομαχικών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στις Ένοπλες  Δυνάμεις της χώρας της, αποτελεί σημαντικότατη  ένδειξη ότι  η ηρεμία στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει ημερομηνία λήξης.

Αυτή την "βλέπαμε"  να έρχεται, μόλις η Τουρκία εξασφάλιζε την αγορά των 40 F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ εκσυγχρονισμού  για ισάριθμα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της, ως απότοκο της αποδοχής ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ήδη χθές το Τουρκικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ την ένταξης της Σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία, κάνοντας ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα προκειμένου στο Σουηδικό σήριαλ να πέσει αυλαία.

Μένει πλέον η υπογραφή από τον Ερντογάν της  εν λόγω απόφασης του Τουρκικού Κοινοβουλίου προκειμένου να γίνει νόμος και η Ουγγαρία του Ορμπάν να προβεί σε ανάλογες κινήσεις, ώστε η Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που εκτιμούμε να ολοκληρώνεται στις 24 Φεβρουαρίου 2024, 2 χρόνια ακριβώς  μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον Πούτιν. 

Βρισκόμαστε λοιπόν χρονικά στο τελευταίο στάδιο απόκτησης Αμερικανικών  F-16 από την Τουρκία, όπου πλέον το λόγο έχει η Κυβέρνηση Μπάϊντεν,η οποία καλείται να περάσει τη "σκόπελο" της Αμερικανικής Γερουσίας, η οποία μέχρι στιγμής ήταν αντίθετη στην συγκεκριμένη πώληση.

Το θέμα εκτιμούμε ότι θα συναντήσει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες για την Κυβέρνηση Μπάϊντεν, αφού το ισραηλινό λόμπυ αντιτίθεται και αυτό σφόδρα στην πώληση των  υπόψιν μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, λόγω της εχθρικότατης στάσης του Ερντογάν κατά του Ισραήλ στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υπενθυμίζουμε πως τον Νοέμβριο θα διεξαχθούν  Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Στον παραπάνω "γόρδιο δεσμό" εκτιμούμε ότι ο Μπάϊντεν θα επιχειρήσει μάλλον να παρακάμψει το Αμερικανικό Κογκρέσο αν δεί ότι δεν του βγαίνουν οι ψήφοι, ενώ "παίζει" ακόμη η συμφωνία παραχώρησης αυτών στην Τουρκία από τρίτη χώρα πχ το Μπαχρέϊν με την έγκριση της Αμερικανικής Κυβέρνησης-δύσκολο- ή ακόμη η ανεύρεση "λύσης" για τα EUROFIGHTER, πείθοντας οι ΗΠΑ την Γερμανία να άρει τις ενστάσεις της για την πώληση αυτών στον Ερντογάν.

Σε ρόλο "λαγού" η Λιβύη για τις επιδιώξεις Ερντογάν στη ΝΑ Μεσόγειο-Η Ελληνική αντίδραση

Η  Τουρκία από την πλευρά της  πιστή στο Δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" έβαλε σε ρόλο λαγού της τους αχυρανθρώπους της στην Κυβέρνηση της Λιβύης η οποία επιχειρεί να επαναφέρει το παράνομο "τουρκολιβυκό μνημόνιο".

Όπως αναφέραμε σε πρόσφατο άρθρο μας, η Βορειο-Αφρικανική χώρα κατέθεσε στον ΟΗΕ δική της επιστολή με την οποία κηρύττει συνορεύουσα ζώνη, με την χώρα μας να αντιδρά έντονα στέλνοντας δική της επιστολή στον ΓΓ Γκουτέρες, καταγγέλοντας την Λιβυκή επιστολή ότι είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας για τρεις λόγους:

α) Κλείνει τον κόλπο της Σύρτης, κίνηση με την οποία η Ελλάδα έχει εναντιωθεί από το 1974.

β) Χρησιμοποιεί ευθείες γραμμές βάσης – η Ελλάδα έχει εναντιωθεί και σε αυτό από το 2005 – που είναι επίσης αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο.

γ) Οι συντεταγμένες που έχει καταθέσει η Λιβύη ακολουθούν την παράνομη οριοθέτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019.

Η Ελλάδα, με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνει πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο και τονίζει πως είναι παράνομες και όποιες κινήσεις γίνονται με βάση τις συντεταγμένες που αυτό προβλέπει.

Επισημαίνει επίσης πως τέτοιες κινήσεις δεν προκαταλαμβάνουν τα δικαιώματα που παρέχει το Διεθνές Δίκαιο για την Ελλάδα και εκφράζει τη γνωστή ελληνική θέση πως τυχόν προβλήματα με τις οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλύονται ειρηνικά, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Στρατιωτικές κινήσεις -προετοιμασίες της Τουρκίας για Λιβύη και ΝΑ Μεσόγειο

 Σε πρόσφατο άρθρο μας, αναφερθήκαμε στην απόφαση του κοινοβουλίου του ψευδοκράτους στην Κύπρο με την οποία  το αεροδρόμιο του Λευκόνοικου γίνεται στρατιωτική βάση της Τουρκίας.

Πλέον η Τουρκία δύναται να χρησιμοποιήσει αυτό τόσο σε ειρήνη όσο και σε πόλεμο για εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των επιδιώξεων της κατά της Κύπρου και Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο αλλά και  κατά Κρήτης-Δωδεκανήσων

Το εν λόγω αεροδρόμιο αποτελεί λίαν προωθημένη βάση για υποστήριξη τουρκικών  αεροναυτικών επιχειρήσεων στη ΝΑ Μεσόγειο είτε μέσω drones που θα ενεργούν από αυτό, είτε με μαχητικά αεροσκάφη. 

Παράλληλα η Τουρκία εκπαιδεύει 1.000 μισθοφόρους από την Συρία και τους ετοιμάζει για Λιβύη, ενώ πρόσφατα το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό  ενέταξε στη δύναμή  του ένα μικρό στολίσκο 4 πλοίων, με την πρώτη τουρκική Φρεγάτα ISTAMBUL να συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών.

Εκτίμησή μας είναι ότι  σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα δούμε μια ισχυρή τουρκική ναυτική δύναμη να αναπτύσσεται νοτίως της Κρήτης, εντός της υποτιθέμενης πλήν παράνομης Λιβυκής ΑΟΖ, συνδυαστικά με πλοία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...