Η ώρα των αποφάσεων έφτασε για την Τουρκία αναφορικά με την αποδοχή ή όχι της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το Κουνοβούλιό της, αφού το θέμα έχει εξελιχθεί σε "μαρτύριο της σταγόνας" για τη Σκανδιναβική χώρα και τη Συμμαχία, λόγω των ανατολίτικων παζαριών του Ερντογάν.
Το Τουρκικό Κοινοβούλιο αποφασίζει για την ένταξη ή όχι της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
"Η Γενική Συνέλευση του Τουρκικού Κοινοβουλίου αναμένεται να συζητήσει την από καιρό καθυστερημένη προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την Τρίτη", σύμφωνα με Τουρκικό ΜΜΕ το οποίο επισημαίνει:
"Η ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί ήδη από την Τρίτη, ανέφερε το ιδιωτικό δίκτυο CNN Turk, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) επικαλείται πηγή που είπε ότι ενδέχεται να διεξαχθεί την Πέμπτη.
Η ακριβής ώρα της ψηφοφορίας παραμένει ασαφής, με τη Σουηδία να βρίσκεται στο τέλος μιας λίστας με 42 θέματα ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κοινοβουλίου.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου ενέκρινε το πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο, θέτοντας τέλος σε μια 19μηνη αντιπαράθεση που δημιουργεί εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και των δυτικών συμμάχων της.
Το πρωτόκολλο πρέπει τώρα να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των 600 εδρών, όπου η κυβερνώσα Λαϊκή Συμμαχία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέχει την πλειοψηφία.
Εάν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος θα πρέπει στη συνέχεια να το υπογράψει για να γίνει νόμος.
Γιατί αναμένουμε ότι θα εγκριθεί η ένταξη της Σκανιδαβικής χώρας στη Συμμαχία
Το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), εταίρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΚ) του Ερντογάν, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα υποστηρίξει τη νομοθεσία στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία.
Η επικύρωση της Τουρκίας θα αφήσει την Ουγγαρία ως την τελευταία χώρα που αντιδρά σε μια ενταξιακή διαδικασία στο ΝΑΤΟ που ξεκίνησαν η Σουηδία και η γειτονική της Φινλανδία, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια.
Η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος της αμυντικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλιο.
Η συμμετοχή της διπλασίασε περίπου το μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και ενίσχυσε ουσιαστικά την άμυνα τριών μικροσκοπικών χωρών της Βαλτικής που εντάχθηκαν στο μπλοκ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Σουηδία και η Φινλανδία ακολούθησαν μια πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης της εποχής του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.
Όμως η εισβολή της Ρωσίας στον δυτικό γείτονά της πυροδότησε τη μεγαλύτερη και πιο βάναυση χερσαία μάχη της Ευρώπης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανατρέποντας τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς.
Η στάση Ερντογάν και ο εκβιασμός για την απόκτηση των F-16 από τις ΗΠΑ
Η αντίσταση του Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αντανακλούσε τη πιο λεπτή στάση του απέναντι στη Μόσχα, όπου επέλεξε να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και με τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάτι που έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη εν καιρώ πολέμου στην Τουρκία τον επόμενο μήνα.
Η Άγκυρα έχει εξοργιστεί κυρίως από την ανοχή της σκανδιναβικής χώρας στα μέλη και τους συμπαθούντες του PKK. Αυτή η τρομοκρατική ομάδα ηγήθηκε μιας αιματηρής εκστρατείας κατά του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980, σκοτώνοντας περισσότερους από 40.000 αμάχους, καθώς και την τρομοκρατική ομάδα Γκιουλενιστών (FETÖ), η οποία ενορχήστρωσε μια αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Η Σουηδία κατέστησε αυστηρότερη την αντιτρομοκρατική νομοθεσία ως απάντηση στην τουρκική πίεση.
Ο Ερντογάν είχε άρει τις αντιρρήσεις του για την αίτηση της Σουηδίας στην Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στη Λιθουανία, ενώ έχει εξαρτήσει την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας από την Τουρκία με το ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα εγκρίνει «ταυτόχρονα» το αίτημα της Άγκυρας για 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ανταλλακτικά.
Σημειώνεται ότι παρόλο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί να προχωρήσει στην πώληση, η έγκρισή της συνάντησε αντίσταση από το Κογκρέσο.
Ο Ερντογάν τον περασμένο μήνα συζήτησε τα αιτήματά του τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ότι η Τουρκία αναμένει τώρα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο να «ενεργήσουν σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σχετικά με τα F-16.
Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το αίτημα της Τουρκίας θα μπορούσε να κερδίσει την απαιτούμενη έγκριση από το Κογκρέσο εάν ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μια θέση που επιβεβαίωσε εκ νέου ο Blinken κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη αυτόν τον μήνα.
«Έχουμε αισθανθεί από καιρό ότι η Σουηδία έχει εκπληρώσει τη δέσμευσή της και ανυπομονούμε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ
Ορισμένοι αναλυτές συνέδεσαν επιπλέον τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις της Τουρκίας με την οργή του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον για την υποστήριξή της στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Ερντογάν έχει μετατραπεί σε έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές του μουσουλμανικού κόσμου κατά της επίθεσης που εξαπέλυσε το Ισραήλ, το οποίο σκότωσε πάνω από 25.000 ανθρώπους, κυρίως Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά, ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου."
Το σήριαλ θα έχει και συνέχεια
Από τα παραπάνω και με βάση το γεγονός ότι Ερντογάν και Μπαχτσελί ομονοούν υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, συμπεραίνουμε ότι τελικά το Κοινοβούλιο της χώρας τους θα αποφανθεί θετικά.
Ωστόσο μένουν δύο ακόμη βήματα να γίνουν προκειμένου η Σουηδία να ενταχθεί επισήμως στο ΝΑΤΟ.
Το ένα είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει στη συνέχεια να υπογράψει το σχετικό ψήφισμα του Κοινοβουλίου της χώρας για να γίνει νόμος.
Το δεύτερο είναι να άρει τις ενστάσεις της η Ουγγαρία για την ένταξη της Σουηδίας το ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω χώρα είναι φίλα προσκείμενη και "δεμένη" από τον Ερτνογάν.
Εκτίμησή μας ότι αυτά τα δύο τελικά βήματα για να γίνουν, θα πρέπει οι ΗΠΑ να πείσουν το Κογκρέσο υπέρ της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, πράγμα δύσκολο, αφού πλέον το Ισραηλινό λόμπυ θα βρεθεί απέναντι σε τέτοια προοπτική λόγω της ακρεφνώς εχθρικής στάσης του Ερντογάν κατά του Ισραήλ στονπόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα.
Εδώ "παίζει" η παράκαμψη του Κογκρέσου με "ειδική φόρμουλα" της Κυβέρνησης Μπάϊντεν, η οποία όμως είναι παρακινδυνευμένη ενέργεια για τους Δημοκρατικούς, κυρίως λόγω των επερχόμενων Αμερικανικών Προεδρικών Εκλογών, με τον Τράμπ να κερδίζει σίγουρα το χρίσμα ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων μετά την αποχώρηση Ντε Σάντις από την προεκλογική κούρσα του κόμματος.
Το θέμα σίγουρα έχει "ουρά" και μάλιστα μεγάλη, ενώ σε περίπτωση με πώλησης των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, "βλέπουμε¨τρικυμία στο Αιγαίο.