Ελληνοτουρκικά

Αλλαγές στην ΜΙΤ που έφεραν «επανάσταση» στην Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών

Για «επανάσταση» στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών γράφει ο Μουράτ Γιεσίλτας στο μεγαλύτερο think tank της Τουρκίας. Το γνωστό πλέον ως SETA. Φυσικά με την λέξη επανάσταση δεν μιλά για ριζοσπαστικοποίηση αλλά για έναν εντελώς άλλο τρόπο σκέψεις και εφαρμογής επιχειρησιακών σχεδίων.

Γράφει συγκεκριμένα: «Γιορτάζοντας την 97η επέτειό του, ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών (MIT) έχει γίνει ένας από τους πιο εξέχοντες θεσμούς στο ανερχόμενο προφίλ ισχύος της Τουρκίας και το διεθνές γεωπολιτικό χαρτοφυλάκιο που εμβαθύνει. Ειδικά από το 2010, έχει σημειωθεί μια σημαντική αλλαγή και μεταμόρφωση στο δόγμα και τις πρακτικές πληροφοριών της Τουρκίας. Με το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης, ο εκτενής μετασχηματισμός στο περιβάλλον ασφάλειας και στρατηγικής της Τουρκίας και το νέο περιβάλλον απειλής που αναδύθηκε κατέστησε αναγκαίο για την Τουρκία να υποβληθεί σε έναν ολιστικό στρατηγικό μετασχηματισμό. Ειδικότερα, οι προκλήσεις που θέτει ο συριακός εμφύλιος κατέστησαν επιτακτική ανάγκη για την Τουρκία να αναπτύξει τις κρατικές δυνατότητες σε κρίσιμους τομείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πολλαπλασιασμός και η διαφοροποίηση των ασύμμετρων απειλών, η άνοδος της τρομοκρατίας ως μία από τις κύριες απειλές για την ασφάλεια της Τουρκίας και η μετατροπή της περιοχής σε κέντρο πολέμων πληροφοριών ώθησαν την Τουρκία να υιοθετήσει μια νέα στρατιωτική και πολιτική πληροφοριών. Τα επαναστατικά βήματα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και την αμυντική βιομηχανία έγιναν στον τομέα των πληροφοριών και η Τουρκία προσδιόρισε τις στρατηγικές της προτεραιότητες και ανέπτυξε τις ικανότητες και τις ικανότητές της στις πληροφορίες.

Στην εξωτερική πολιτική, η Τουρκία έχει μετατραπεί από παθητικός οπαδός σε ενεργό επαγγελματία της διπλωματίας. Στον στρατιωτικό τομέα, ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε επαναστατικά βήματα για τον εκδημοκρατισμό και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων, πρωτοστατώντας στην εφαρμογή μιας αποτελεσματικής και άκρως αποτρεπτικής στρατιωτικής στρατηγικής που ξεπερνά τις απειλές για την Τουρκία.

Στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, που είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία στρατιωτικής αποτροπής, η Τουρκία έχει δώσει προτεραιότητα σε εθνικά προγράμματα για τη μείωση της εξωτερικής εξάρτησης και τη δημιουργία ενός αυτάρκους αμυντικού οικοσυστήματος. Τα βήματα που έγιναν στον τομέα των πληροφοριών υπήρξαν επίσης επαναστατικά και αναδείχθηκαν ως αναπόσπαστο στοιχείο των αυξανόμενων στρατηγικών δυνατοτήτων της Τουρκίας.

Μεταρρύθμιση πληροφοριών

Η μεταρρυθμιστική διαδικασία των τουρκικών πληροφοριών τα τελευταία χρόνια, με επικεφαλής τον Χακάν Φιντάν, έχει αρκετές κρίσιμες διαστάσεις. Το πρώτο από αυτά ήταν ο επαναπροσδιορισμός των στόχων και των στρατηγικών στόχων της συλλογής πληροφοριών. Η MIT, η οποίο ιστορικά επικεντρωνόταν στην εγχώρια τρομοκρατία και τις απειλές για την ασφάλεια του καθεστώτος, έχει επικεντρωθεί κυρίως στις ξένες πληροφορίες και έχει επεκτείνει τις δυνατότητές της σε αυτόν τον τομέα. Δόθηκε προτεραιότητα στην ελαχιστοποίηση των απειλών στην πηγή μέσω της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού της MIT σε κρίσιμα ζητήματα και περιοχές στο περιβάλλον ασφαλείας της Τουρκίας. Υπό αυτή την έννοια, υπήρξε μια επέκταση στο δίκτυο ανθρώπινων πηγών.

Η δεύτερη διάσταση ήταν η δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ώστε το οικοσύστημα των τουρκικών πληροφοριών να ενεργεί με μια ολοκληρωμένη και ολιστική στρατηγική. Στο πλαίσιο αυτό, επαναπροσδιορίστηκαν οι τομείς ευθύνης μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση πληροφοριών. Έτσι, κατέστη δυνατή η λήψη μιας ολιστικής εικόνας πληροφόρησης. Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, η MIT συνδέθηκε με την Προεδρία με το νέο κυβερνητικό σύστημα, το οποίο ελαχιστοποίησε τα διοικητικά προβλήματα.

Το τρίτο σημαντικό σημείο είναι η ενίσχυση της τεχνολογικής ικανότητας της MIT. Εκτός από την ικανότητα τεχνικών πληροφοριών, η απόκτηση πληροφοριών και επιχειρησιακής υπεροχής απέναντι στην τρομοκρατική απειλή που αντιμετωπίζει η Τουρκία οδήγησε σε αποτελέσματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ειδικά στον αγώνα κατά του Daesh, του PKK και της συριακής πτέρυγας YPG, η αυξημένη ικανότητα drone της MIT παρείχε στρατηγικό πλεονέκτημα και αποδυνάμωσε την τρομοκρατία στην Τουρκία. Ο τέταρτος σημαντικός μετασχηματισμός ήταν η λειτουργία της MIT στην προετοιμασία του δρόμου για την εξωτερική πολιτική. Σε αυτό το σημείο, η διπλωματία των πληροφοριών έπαιξε κρίσιμο ρόλο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...