«Αποστολή εξετελέσθη!» για τον απερχόμενο ΑΓΕΕΘΑ επί τιμή, πλέον, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
Εκεί που όλα ξεκίνησαν πριν 44 χρόνια, στη Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρέλαβε από τα χέρια ενός νεαρού Εύελπη τη σημαία με το έβλημα του ΓΕΕΘΑ ολοκληρώνοντας την αποστολή που ανέλαβε πριν 4 χρόνια.
Τέσσερα χρόνια που αν μη τι άλλο ο απερχόμενος ΑΓΕΕΘΑ λειτούργησε με γνώμονα το ρητό του Περικλή που χρησιμοποίησε και στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του: «Αντικρύζουμε τους κινδύνους πρόθυμα και όχι με βαριά καρδιά, τους αντικρύζουμε από ανδρεία περισσότερο, παρά από υπακοή σε κάποιο νόμο…Και τούτο για εμάς είναι κέρδος μεγάλο».
Κατά τη διάρκεια της θητείας του Κωνσταντίνου Φλώρου, οι Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετώπισαν την μεγαλύτερη σε διάρκεια ελληνοτουρκική κρίση, αποκρούοντας μαζί με τα σώματα ασφαλείας την υβριδική επίθεση στον Έβρο, αποσοβώντας την καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων κατά την έξοδο του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ είχαν και καταλυτική συμβολή στην αντιμετώπιση του κορωνοϊου.
«Και τα δύσκολα ήρθαν γρήγορα, αναπάντεχα, ξαφνικά. Φεβρουάριος-Μάρτιος του 2020. Όλη η Ελλάδα θυμάται τι έλαβε χώρα στον Έβρο. Πρωτοφανής υβριδική απειλή και εν πολλοίς υβριδική απόπειρα διαρρήξεως των χερσαίων συνόρων μας, με μαζική και ανεξέλεγκτη προσπάθεια εισροής 150 χιλιάδων λαθρομεταναστών, με σκοπό την κατάρρευση του συστήματος, άλλα και του αισθήματος ασφαλείας της Χώρας, αλλά δυνητικά και αυτής της ΕΕ.
Απεκρούσθη επιτυχώς. Επιβάλλαμε μαζί και σε αγαστή συνεργασία με τα Σώματα Ασφαλείας την Βούλησή μας. Γιατί, αν απεκδύσεις τους πολέμους, τις συρράξεις και τις κάθε λογής συγκρούσεις, αυτό που μένει είναι αντίπαλες και αντίρροπες Βουλήσεις.
Επιβάλλαμε την βούληση της Πατρίδος λοιπόν, όπως διετάχθημεν. Όλη η Ελλάδα έβλεπε, παρακολουθούσε κι αγωνιούσε για το αποτέλεσμα. Κι όλη η Ελλάδα αγκάλιαζε τις Ένοπλες Δυνάμεις της για το σθένος, τις προσπάθειες, την αυταπάρνηση και τον αγώνα τους να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Να επιτελέσουν το Χρέος τους! Κι όλη η Ελλάδα χάρηκε για την επιτυχία τους.
Ο Έβρος δεν έπεσε και δεν θα πέσει ποτέ! Όλο το 2020 πέρασε έτσι με αυξημένη επιφυλακή και συνεχή ανάπτυξη των δυνάμεών μας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, για μήνες ολόκληρους με αποκορύφωμα την τετράμηνη σχεδόν κρίση στην ΝΑ Μεσόγειο, εξαιτίας του ερευνητικού ORUC REIS και της τεράστιας συγκέντρωσης δυνάμεων.
Κι όλη η Ελλάδα έβλεπε και πάλι τις Ένοπλες Δυνάμεις της στις τηλεοράσεις. Τα πλοία της, τα αεροπλάνα της, τα υποβρύχιά της, τις χερσαίες δυνάμεις στον Έβρο και στα νησιά να ανταπεξέρχονται στις συνεχείς προκλήσεις, με παρουσία και ενέργειες μέρα-νύχτα και παντού, σε στεριά, θάλασσα κι αέρα, μην αφήνοντας τίποτα να πέσει κάτω» περιέγραψε χαρακτηριστικά ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ευχόμενος σε όλους «Καλή Τύχη!» καθώς όπως επεσήμανε το μέλλον εγκυμονεί κινδύνους: «Μην μας ξεγελά η παρατεταμένη ειρήνη των τελευταίων 60-70 ετών. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και βαίνουν δυσκολότερα».
Ο νέος ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτρης Χούπης καλείται πλέον να κάνει πράξη τον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με βάση τα διδάγματα από τις πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία, Καύκασο και Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.
Σίγουρα υπήρξαν λάθη. Σίγουρα υπήρξαν αβλεψίες, αλλά όποιος δρα αναπόφευκτα θα κάνει και λάθη. Το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι θετικό και η ιστορική αλήθεια θα υποχρεώσει όλους μας να πούμε πως ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση για τα 4 αυτά επικίνδυνα χρόνια.
Από αυτό, ο υπογράφων θεωρεί σκόπιμο να θυμίσει μια φράση που ακούστηκε πριν δεκαετίες για μια άλλη ιστορική αποστράτευση, εκείνη του Ντάγκλας ΜακΆρθουρ: Aλλά θυμάμαι ακόμα το ρεφρέν μιας από τις πιο δημοφιλείς μπαλάντες των στρατώνων εκείνης της ημέρας που διακήρυξε με μεγαλύτερη υπερηφάνεια ότι «οι παλιοί στρατιώτες δεν πεθαίνουν ποτέ, απλώς ξεθωριάζουν.
Και όπως ο παλιός στρατιώτης εκείνης της μπαλάντας, τώρα κλείνω τη στρατιωτική μου καριέρα και απλά ξεθωριάζω, ένας παλιός στρατιώτης που προσπάθησε να κάνει το καθήκον του καθώς ο Θεός του έδωσε το φως να δει αυτό το καθήκον».