Δια στόματος Ερντογάν επιβεβαιώθηκε πριν λίγες ώρες η σταθερή όδευση στον άξονα του αναθεωρητισμού που πρεσβεύει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.
Μιλώντας σε εκδήλωση για τα γενέθλια της ΜΙΤ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε συγκεκριμένα:
«Υπερασπιζόμαστε γενναία τα συμφέροντα του έθνους μας, την κατάλληλη στιγμή, με τα σωστά βήματα, τόσο στη διπλωματία όσο και στον στρατιωτικό τομέα. Οι στρατιωτικές μας επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Συρίας είναι ένα σαφές παράδειγμα αυτού. Οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις μας στο βορρά του Ιράκ αποτελούν παράδειγμα αυτού. Μετά από σχεδόν 30 χρόνια κατοχής, μαζί με τους αδελφούς μας από το Αζερμπαϊτζάν, πετύχαμε την ελευθερία του Καραμπάχ. Η υποστήριξη που δίνουμε στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, με την οποία έχουμε αρχαίους δεσμούς, είναι μία από αυτές τις αποδείξεις. Η ισχυρή μας θέληση να προστατεύσουμε τη «Γαλάζια Πατρίδα» μας από το Αιγαίο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα. Είναι δυνατόν να αυξήσουμε τον αριθμό αυτών των παραδειγμάτων».
Το ότι η Τουρκία ειδικά στη θάλασσα δεν έχει αλλάξει προσέγγιση φαίνεται και από τα στοιχεία των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ την ώρα που οι παραβιάσεις στον αερα επί της ουσίας σταμάτησαν, το 2023, οι παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα συνεχίστηκαν κανονικα και το περασμένο έτος επιβεβαιώνοντας έτσι την άποψη στρατιωτικών πηγών πως πρόκειται για επικοινωνιακή στάση της Άγκυρας που προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις. Ειδικά μάλιστα τον Αύγουστο αυξήθηκαν φτάνωντας τις 224!
Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ όλο το 2022 τα σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής σημείωσαν 1581 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων, την χρονιά που μας πέρασε προχώρησαν σε 1568 παραβιάσεις. Χωρίς σε αυτό τον αριθμό να έχει προστεθεί ακόμα εκείνος του Δεκεμβρίου. Κάτι που με δεδομένο ότι κάθε μήνα είχαμε πάνω από 100 παραβιάσεις θα σημαίνει πως στη θάλασσα οι Τούρκοι αύξησαν τις παραβιάσεις τους στη θάλασσα το 2023 την ώρα που τις μηδένισαν για τα μάτια του κόσμου και ορισμένων που καλοθελητών, στον αέρα.
Καλό θα ήταν λοιπόν όσοι θελουν να μιλήσουν για ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να αποφεύγουν την έκφραση «ήρεμα νερά» και να μην κοιτούν μόνο ψηλά στον ουρανό αλλά και χαμηλά και εν προκειμένω και στη θάλασσα γιατί διαφορετικά υπάρχει ορατός κίνδυνος πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό για την εθνική ασφάλεια να καταλήξουν σε…«ναυάγιο».