Ελληνοτουρκικά

Επιτυχής πρώτη βολή τουρκικής τορπίλης ΑΚΥΑ από το υποβρύχιο TCG PREVEZE- Νέες απειλές των Τούρκων για τη "Γαλάζια Πατρίδα" (Βίντεο)

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία στις 26 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε με επτυχία την πρώτη βολή της  εγχώριας τορπίλης βαρέως τύπου AKYA   από υποβρύχιό της ,βυθίζοντας πλοίο-στόχο στην θαλάσσια περιοχή της Αττάλειας.

Επιτυχής η πρώτη βολή της τουρκικής τορπίλης ΑΚΥΑ 

Σε σχετικό του άρθρο τουρκικό ΜΜΕ αναφέρει ότι "Το πλοίο στόχος, που χτυπήθηκε από το AKYA Torpedo, βυθίστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα", επισημαίνοντας:

"Η Roketsan εργάζεται στο AKYA Heavy Torpedo εδώ και πολύ καιρό. Στο πλαίσιο του Έργου AKYA, όπου μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 60 δοκιμές βολής, η ναυτική πλατφόρμα στόχου χτυπήθηκε για πρώτη φορά με Πολεμική Τορπίλη".

Tον Αύγουστο είχε πραγματοποιηθεί  βολή με την εκπαιδευτική τορπίλη ΑΚΥΑ που αναπτύχθηκε με εθνικούς πόρους,  η οποία πέρασε κάτω από το πλοίο-στόχο  επιφανείαςσε διαφορετικά βάθη και ταχύτητες.

 

Ωστόσο πρόσφατα στον κόλπο της Αττάλειας, το υποβρύχιο TCG PREVEZE σημείωσε ένα ακριβές χτύπημα στο σκάφος-στόχος με την  τορπίλη AKYA που χρησιμοποίησε. Το πλοίο στόχος, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές μετά το χτύπημα, βυθίστηκε  σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι, επιτεύχθηκε ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στο AKYA Project.

 

Χάρη στην AKYA Heavy Torpedo, η εξάρτηση της Τουρκίας από τις αμερικανικής κατασκευής τορπίλες Mk-48 και γερμανικής κατασκευής DM2A4 σε αυτόν τον τομέα θα σταματήσει.

Προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί σε υποβρύχια κλάσης GÜR, PREVEZE και REİS. 

Πρόεδρος της  τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας  Χαλούν Γκοργκούν: "Ενισχύεται η αποτρεπτική μας ισχύ στη Γαλάζια Πατρίδα"

Μετά την επιτυχή βολή της τουρκικής τορπίλης βαρέως τύπου AKYA, ο Πρόεδρος αμυντικής βιομηχανίας δήλωσε:

«Όλοι ζήσαμε μια πολύ σημαντική μέρα για την αμυντική μας βιομηχανία. Σήμερα εγκαινιάσαμε τη χρήση  πυρομαχικών υψηλής τεχνολογίας στις Ναυτικές μας Δυνάμεις με επιτυχημένη εκτόξευση.

Έχουμε δει τα αποτελέσματα της συντονισμένης εργασίας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τη Διοίκηση Δυνάμεων, την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών και όλες τις εταιρείες.

Η βαριά τορπίλη που ρίξαμε σήμερα είναι ένα πολύ σημαντικό και απαραίτητο βήμα, ειδικά για τον υποβρύχιο πόλεμο. Ήταν πολύ σημαντικό να είναι τοπικά παραγόμενη η τορπίλη ΑΚΥΑ, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστεί ενώ διαθέτει μια πολύ σοβαρή καταστροφική δύναμη. Υπάρχουν 5-6 χώρες στον κόσμο που μπορούν να το κάνουν αυτό. Γίναμε μια από αυτές. Δόξα τω Θεώ, την προσθέσαμε στον κατάλογο ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης βολής σήμερα. Αυτή θα αποτελέσει μια  πολύ σημαβτική  αποτρεπτική δύναμη για τις Ναυτικές μας Δυνάμεις στην προστασία της "Γαλάζιας Πατρίδας" και των δικαιωμάτων μας στην περιοχή.

Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρό μας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Πολεμικό Ναυτικό μας, όλες τις εταιρείες μας που συνέβαλαν σε αυτό το έργο και φυσικά το προσωπικό της Roketsan και την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών. Καλή τύχη".

Η  AKYA είναι μια πλήρως εγχώριας σχεδίασης, νέας γενιάς Heavyweight Torpedo που εκτοξεύεται από υποβρύχια για να εμπλέκει υποβρύχια και στόχους επιφανείας διαφόρων τύπων.

Είναι τορπίλη υψηλής ταχύτητας, μεγάλης εμβέλειας, πλήρως αυτόνομη ή καθοδηγούμενη από σύρμα οπτικών ινών με κεφαλή ενεργού/παθητικού σόναρ. 

Τεχνικές προδιαγραφές τορπίλης βαριάς κατηγορίας AKYA

Εύρος: 50+ χιλιόμετρα

Ταχύτητα: 45+ Κόμβοι

Στόχοι :  Υποβρύχια -  Πλοία Επιφανείας

Πηδαλιούχηση: Ενεργή/παθητική κεφαλή βυθομέτρου με δυνατότητα ακουστικής αντιστάθμισης

Λειτουργία καθοδήγησης:   Εσωτερική καθοδήγηση -  Εξωτερική καθοδήγηση με καλώδιο οπτικών ινών

Ασφάλεια ηλεκτρική:: Έκρηξη με αισθητήρα εγγύτητας / κρούση

Κεφαλή: Υποβρύχια κεφαλή που δεν είναι ευαίσθητη σε κραδασμούς

Σύστημα Προώσεως: Ηλεκτρικός κινητήρας συνεχούς ρεύματος χωρίς ψήκτρες + Σύστημα αντίστροφης περιστροφής προπέλας

Μπαταρία: Χημική μπαταρία υψηλής ενέργειας

https://youtu.be/5FW3lHJ_YsY

 

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η τορπίλη ΑΚΥΑ  αποτελεί ένα ακόμη πυρομαχικό που "φωτογραφίζει" τη χρήση του σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, με στόχο την απόκτηση υποβρύχιας υπεροχής έναντι της Ελλάδας

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ