Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκρίνει πρόσφτα τη μεταφορά 35 ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk και πρόσθετου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όταν η ελληνική αντίπαλη Τουρκία συνεχίζει να κάνει έκκληση για μαχητικά αεροσκάφη F-16 από την Ουάσιγκτον.
Συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας για προμήθεια 35 ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk
Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια των ΗΠΑ (DSCA) ανακοίνωσε στις 15 Δεκεμβρίου ότι η συμφωνία περιλαμβάνει ελικόπτερα τύπου UH-60 M (Black Hawk) και άλλα στρατιωτικά όπλα όπως μίνι πυροβόλα, πολυβόλα, ρουκέτες, προηγμένες ηλεκτρονικές στολές, εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη.
Η Sikorsky, θα είναι ο κύριος ανάδοχος της συμφωνίας.
Η εξέλιξη είναι σημαντική, καθώς ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε νωρίτερα τον Ιούλιο ότι το έθνος σκόπευε να αυξήσει τις αμυντικές του δαπάνες κατά περίπου 12,62 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Δήλωσε επίσης ότι είχαν προγραμματιστεί 19 σημαντικές προμήθειες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης 37 αεροσκαφών F-16 Block 50 και απόκτηση τουλάχιστον 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με τον γαλλικό γίγαντα της αεροδιαστημικής Dassault Aviation για την αγορά 18 Rafales τον Ιανουάριο του 2021. Ωστόσο, μια άλλη συμφωνία υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2022 για έξι επιπλέον αεροσκάφη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 24.
Επιπλέον, η Αθήνα έχει επίσης στείλει επίσημο αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά 20 μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 stealth.
Ο Ελληνικός στρατιωτικός εκσυγχρονισμός ανεβαίνει επίπεδο
Μιλώντας σε ολομέλεια για την πολιτική ατζέντα της νεοσύστατης κυβέρνησης, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας σημείωσε επίσης ότι θα θα ενισχυθούν σημαντικά οι δυνατότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, με την απόκτηση τριών φρεγατών τύπου FDI, 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. από τη Γαλλία, και 83 επιπλέον τροποποιημένων μαχητικών F-16σε VIPER.
Επιπλέον, το KYΣΕΑ, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενέκρινε την αγορά ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων SPIKE NLOS στις 29 Μαρτίου.
Η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, ξοδεύει περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα και έχει αναλάβει έναν συνολικό εκσυγχρονισμό του στρατού της στον απόηχο των εντάσεων με έναν άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, που κορυφώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια.
Η Ελληνοτουρκική προσέγγιση
Για πολλά χρόνια, η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε αντιπαράθεση για πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών πόρων, του εθνικά διχασμένου νησιού της Κύπρου, των υπερπτήσεων στο Αιγαίο και της έκτασης της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ορίων τους.
Αυτές οι γενικές εντάσεις αρχίζουν επιτέλους να εξαφανίζονται σταδιακά. Στις 7 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα και η Τουρκία αποφάσισαν να ανοικοδομήσουν τη σχέση τους και εκπόνησαν ένα σχέδιο ενίσχυσης των σχέσεών τους.
Κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής επίσκεψης, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησαν να αυξήσουν τους όγκους του εμπορίου, να εργαστούν σε θέματα που τους κράτησαν χώρια, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, να επικεντρωθούν στην επιδίωξη σχέσεων καλής γειτονίας, να διατηρήσουν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας και να αναζητήσουν στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την εξάλειψη των πηγών έντασης.
Μόλις μια μέρα αργότερα, ανακοινώθηκε η αγορά αμερικανικών ελικοπτέρων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού. Η κίνηση σηματοδότησε ότι ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός και οι εξαγορές που έγιναν από την Αθήνα αναμένεται επομένως να συνεχιστούν παρά την απόψυξη των εντάσεων με την Άγκυρα.
Ωστόσο, υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά στις σχέσεις της Ελλάδας με ΗΠΑ-ΕΕ και τις αντίστοιχες της Τουρκίας, αναφορικά με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να προσθέτει περισσότερη αεροπορική ισχύ αγοράζοντας μαχητικά αεροσκάφη από συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες και αναβαθμίζοντας τον υπάρχοντα στόλο μαχητικών αεροσκαφών της, η Τουρκία δυσκολεύεται να αποκτήσει F-16 από τις ΗΠΑ εκτός από το ότι εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 stealth λόγω προμήθειας των Ρωσικών S-400.
Η Τουρκία ζητά F-16 και Eurofighter
Η Τουρκία δήλωσε στις 16 Δεκεμβρίου ότι αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενεργήσουν γρήγορα και αποφασιστικά στη συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Η Άγκυρα χρειάζεται τα αναβαθμισμένα F-16 όχι μόνο για πρακτικούς λόγους αλλά και για στρατηγικούς λόγους.
Τα γερασμένα F-16 χρειάζονται επείγουσα αναβάθμιση, ειδικά επειδή τα F-35 είναι άπιαστο όνειρο, και το μαχητικό επόμενης γενιάς της Τουρκίας που βρίσκεται υπό ανάπτυξη το ΚΑΑΝ θα είναι έτοιμο μετά από αρκετά χρόνια.
Ωστόσο, η συμφωνία χρειάζεται έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, η οποία δεν είναι προσεχής.
Παράλληλα η Τουρκία ξεκίνησε συνομιλίες με ευρωπαϊκά κράτη για την αγορά της πιο προηγμένης παραλλαγής 40 Eurofighter Typhoon. Έχει συνομιλήσει με την κοινοπραξία που κατασκευάζει το μαχητικό αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Γερμανίας. Ωστόσο, οι συνομιλίες έχουν τελματώσει λόγω της Γερμανικής άρνησης.
Ο Γκιουλέρ σημείωσε ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να κατανοήσουν καλά τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας και κατά συνέπεια να εγκαταλείψουν αμέσως τέτοιες πρακτικές περιορισμού
«Τονίζουμε ότι μια ισχυρή Τουρκία με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) σημαίνει ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και μια ισχυρή συμμαχία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», σημείωσε.
Ανέφερε τέλος ότι η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει 40 Eurofighters, 20 εκ των οποίων θα είναι πρώτης γενιάς και 20 εκ των οποίων το αναβαθμισμένο μοντέλο.
Το σχέδιο Ερντογάν για απόκτηση ταυτόχρονα 40 F-16 BLOCK-70 και 40 EUROFIGHTER
Πρόσφατα ο Ερντογάν "τίναξε τη μπάνκα στον αέρα" με την αγορά 355 αεροσκαφών από την Airbus, σε μια προσπάθεια να "Δέσει" την αγορά των 40 Eurofighter.
Παράλληλα γνωρίζοντας ότι τα κυριότερα επιχειρήματα του Αμερικανικού Κογκρέσου για την μη πώληση των F-16 BLOCK-70, ήταν αυτά να μην χρησιμοποιηθούν κατά συμμαχικής χώρας, όπως η Ελλάδα την οποία απειλεί η Τουρκία , αλλά και να συνηγορήσει η 'Αγκυρα υπέρ της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος άλλαξε τακτική.
Έτσι προέκυψε η επίσκεψη στην Αθήνα της 7ης Οκτωβρίου, η υπογραφή συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας σε θέματα "χαμηλής πολιτικής" και η "Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας "των δύο χωρών, η οποία δεν είναι ωστόσο δεσμευτική και ούτε μέσω αυτής αποσύρεται η Τουρκία από τις διεκδικήσεις σε βάρος μας.
Συνεπώς ο Ερντογάν απέκτησε ένα σοβαρό επιχείρημα έναντι των ΗΠΑ στην προσπάθειά του να πάρει τα F-16 BLOCK-70, ότι αφού τα βρίσκω με την Ελλάδα με την οποία είμαστε "Φίλοι και καλοί γείτονες", δεν την απειλώ.
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ερντογάν ρίχνει "Μεγάλη ζαριά" σε ΗΠΑ και ΗΒ ταυτόχρονα, επιδιώκοντας την απόκτηση τόσο των 40 F-16 BLOCK -70 από τις ΗΠΑ όσο και των Eurofighter ταυτόχρονα.
Μια τέτεοια εξέλιξη θα είχε ως συνέπεια την ανατροπή του αεροπορικού ισοζυγίου σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο υπέρ της Τουρκίας από το 2026 και μετά, ενώ θα υποθήκευε την Βρετανική υποστήριξη στην επίλυση του Κυπριακού a la turka.