Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Δήλωση βόμβα του Τούρκου ΥΠΑΜ-"Γυμνή" η αεράμυνά μας μέχρι το 2026-Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει το πάνω χέρι"

Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες επικρατεί ηρεμία στο Αιγαίο, κατάσταση που θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, αφού πρόσφατα  Μητσοτάκης και Ερντογάν υπέγραψαν στην Αθήνα "Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας"

Εντούτοις τίποτε δεν προδικάσει ότι το καλό κλίμα θα συνεχιστεί, αφού αφενός δεν έχουμε μπεί στον "σκληρό πυρήνα" των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος μας-όπου σημειωτέον οι θέσεις της Άγκυρας δεν έχουν μετατοπιστεί ούτε στο ελάχιστο- και αφετέρου, η τουρκική αμυντική βιομηχανία συνεχίζει να παραδίδει με φρενήρης ρυθμούς οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας της, αυξάνοντας συνεχώς την ισχύ τους.

Στην συντριπτική τους δε πλειοψηφία αυτά είναι "φωτογραφικά" κατά της Ελλάδας, ενώ μέχρι το τέλος του έτους σχεδιάζει να πραγματοποιήσουν τις παρθενικές τους πτήσεις το drone  TB-3 BAYRAKTAR, το οποία θα εξοπλίσει το μίνι αεροπλανοφόρο τους TCG ANADOLU και το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς ΚΑΑΝ.

Οι ανενεργοί S-400 και η κακή τουρκική αεράμυνα "βάζουν φρένο" στην επιθετικότητα του Ερντογάν κατά της Ελλάδας

Ωστόσο η Τουρκία  εξακολουθεί να παρουσιάζει  ακόμη μια εξαιρετική  στρατιωτική αδυναμία, η οποία είναι η κάκιστη και ελλιπής αεράμυνάς της, την οποία κινείται με γοργούς ρυθμούς να διορθώσει.

Αυτό ειπώθηκε έμμεσα μεν σαφέστατα δε και μάλιστα  πρόσφατα από τα επίσημα  τουρκικά χείλη, συγκεκριμένα από τον Τούρκο Υπουργός Άμυνας Yaşar Güler  ο οποίος όταν αναφέρθηκε σε ζητήματα που προκαλούν εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ετήσιας συνάντησης με δημοσιογράφους, μιλώντας για το πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς S-400 που αγοράστηκε από τη Ρωσία, επιβεβαίωσε διακριτικά ότι το αυτό θα χρησιμοποιηθεί όταν χρειαστεί, υπονοώντας ότι το σύστημα δεν είναι ενεργά αναπτυγμένο  αυτή τη στιγμή.

Επεσήμανε μάλιστα ότι  «Αυτό είναι ένα αμυντικό σύστημα. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε το αμυντικό όπλο όταν κάποιος μας επιτίθεται; Καμία χώρα δεν εξαπολύει επίθεση σε άλλη δηλώνοντας, «Θα σας επιτεθώ σε δύο ώρες.»

"Σε ένα πολεμικό  σενάριο, θα  πρέπει να μετακινήσετε τα αεροσκάφη σας και να πραγματοποιήσετε στρατιωτική κινητοποίηση ,με άλλα λόγια, είναι πολύ δύσκολο για μια χώρα να εξαπολύσει αεροπορική επιδρομή σε μια άλλη χωρίς να το αντιληφθεί κανείς", είπε ο Γκιουλέρ στους δημοσιογράφους.

Το "Αμερικανο-τουρκικό πάζλ"  των S-400,F-35, F-16 BLOCK-70 και ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ 

Το 2021 η αμερικανική κυβέρνηση απέβαλλε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter λόγω της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 το 2017.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγείλει ότι η Τουρκία πλήρωσε 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των F-35. Η Τουρκία, η οποία ήταν μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού για την παραγωγή F-35, αναμενόταν να αποφέρει έσοδα 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπλέον, τα έξι αεροσκάφη F-35 που κατασκευάστηκαν για την Τουρκία δεν παραδόθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία πλήρωσε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη Μόσχα για την πρώτη παρτίδα S-400.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει υποστεί απώλεια 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής, λαμβάνοντας υπόψη την ανενεργή κατάσταση του συστήματος S-400.

Η Τουρκία επιδιώκει να ανακατευθύνει τα κεφάλαια που αρχικά διατέθηκαν για το πρόγραμμα F-35 προς την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ στερούνται σαφήνειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ αναμένουν επίσης από την Τουρκία να εγκρίνει γρήγορα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για να διευκολύνει την πώληση των F-16, προσθέτοντας περαιτέρω πολυπλοκότητα στις διαπραγματεύσεις. Είναι ακόμη αβέβαιο εάν το Κογκρέσο θα εγκρίνει αυτές τις ρυθμίσεις.

Η Ρωσία έστειλε δύο συστοιχίες  S-400 και περισσότερους από 120 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ως μέρος της συμφωνίας μαζί με ειδικούς για την εκπαίδευση Τούρκων στρατιωτών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους.

Η δεύτερη παρτίδα δεν έχει ακόμη παραδοθεί.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η ενεργοποίηση των πυραύλων S-400 ή η αγορά μιας δεύτερης παρτίδας θα προκαλούσε αυστηρότερες κυρώσεις βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA).

Στις 14 Δεκεμβρίου 2020, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (Savunma Sanayii Başkanlığı, SSB) και σε ορισμένους από τους κύριους αξιωματικούς της σχετικά με την προμήθεια S-400.

Η τουρκική κυβέρνηση αποκρύπτει από το κοινό ότι το σύστημα S-400 δεν έχει ενεργοποιηθεί και επίσης εργάζεται για να αποτρέψει την αντίληψη ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για αυτά σπαταλήθηκαν. Επιπλέον, η υποσχεθείσα μεταφορά τεχνολογίας που σχετίζεται με την αγορά των S-400 δεν έχει υλοποιηθεί.

Η έκθεση του τουρκικού think tank  SETA το 2022  και η παραδοχή της Ελληνικής αεροπορικής υπεροχής 

Μια έκθεση του 2022 που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), το χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση think tank προπαγάνδας του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ανέφερε ότι η διπλωματική και στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει επιδεινωθεί εις βάρος της Τουρκίας και ότι θα ήταν καλύτερο για την Άγκυρα να εγκαταλείψει την αγορά μιας δεύτερης παρτίδας πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, προκειμένου να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία στις διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με ειδικούς της SETA, τα  φιλο-Ελληνικά λόμπι στις ΗΠΑ έχουν ενισχυθεί ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα λόγω της αγοράς S-400.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η απομάκρυνση της Τουρκίας από το περίφημο πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter, η αβεβαιότητα γύρω από την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70/72 και η αδυναμία εκσυγχρονισμού του γερασμένου στόλου της F-16 έχουν οδηγήσει την Ελλάδα, η οποία  έχει επενδύσει πολλά στην αεροπορία της, να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή.

Οι "καθυστηχαστικές" δηλώσεις του  Τούρκου ΥΠΑΜ Γιουλέρ και του προκατόχου του Ακάρ για δυνατότητα χρήσης των S-400

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του υπουργείου στο κοινοβούλιο στις 17 Νοεμβρίου, ο υπουργός Güler εξέφρασε την απογοήτευσή του απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης σχετικά με το καθεστώς του συστήματος S-400, λέγοντας: «Πού νομίζετε ότι θα το χρησιμοποιήσουμε; Είναι πλυντήριο ρούχων; Παρακαλώ, δεν χρειάζεται να σχηματίζετε γνώμη για κάθε θέμα, είτε το καταλαβαίνετε είτε όχι. Όταν χρειαστούμε το σύστημα S-400, όλοι όσοι αναρωτιούνται τι θα συμβεί θα δουν όταν πατήσουμε το κουμπί»

Είχε προηγουμένως γίνει γνωστό ότι η Τουρκία δεν διατηρούσε το σύστημα S-400 σε ενεργό καθεστώς.

Η αποκάλυψη ότι οι πύραυλοι είναι αποθηκευμένοι σε άγνωστη τοποθεσία έγινε σε μια ομιλία του πρώην υπουργού Άμυνας Hulusi Akar κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού του κοινοβουλίου στις 22 Νοεμβρίου 2022.

Ο Ακάρ δεν αποκάλυψε την τοποθεσία όπου ήταν αποθηκευμένοι οι πύραυλοι, αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν έτοιμοι να αναπτυχθούν σε περίπτωση απειλής και μόλις ληφθεί η απόφαση πού θα τοποθετηθεί το σύστημα αεράμυνας. Οι παρατηρήσεις του έδειξαν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει αναβάλει τα σχέδια για την ενεργοποίηση των S-400 και δεν θα λάβει απόφαση σχετικά με το πού θα τους αναπτύξει σύντομα.

Μίλησε επίσης για τον χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά και την ανάπτυξη του συστήματος S-400, καθώς προσπάθησε να αντικρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι οι πύραυλοι δεν ήταν τίποτα άλλο από άχρηστη επένδυση.

«Το S-400 απαιτεί χρόνο μεταφοράς για την ανάπτυξή του και μετά 30 λεπτά σύμφωνα με το εγχειρίδιο, αλλά θα πω μια ώρα θα ήταν έτοιμο στην τοποθεσία όπου στάλθηκε. Όλα είναι έτοιμα, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα», είπε ο Ακάρ.

Όταν τέθηκαν παρόμοια ερωτήματα από την ίδια επιτροπή ένα χρόνο νωρίτερα, ο Ακάρ επικαλέστηκε «κρατικά μυστικά» και είπε ότι δεν θα αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους.

Ο εγχώριος πύραυλος εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς SIPER

Εν τω μεταξύ, ο τότε γενικός διευθυντής της τουρκικής αμυντικής εταιρείας Aselsan, Haluk Görgün, είχε δηλώσει στις 16 Μαρτίου ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται πλέον συστήματα αεράμυνας ρωσικής κατασκευής, αφού αναπτύσσει  τους εγχώριους πυραύλους  εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς ,SIPER.

Κατά τη συνάντηση του Σαββάτου, ο Güler ανέφερε ότι είχαν υπογραφεί συμφωνίες μεταξύ της SSB και του υπουργείου για την παραγωγή πυραύλων SİPER και συστοιχιών αντιαεροπορικής άμυνας .

Δήλωσε ότι μέσα σε δύο με τρία χρόνια, η Τουρκία θα  μπορεί να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της εξ ολοκλήρου με αυτόχθονα και εθνικά συστήματα, χωρίς να χρειάζεται ξένα αντιαεροπορικά συτήματα.

Η τουρκική αεράμυνα σήμερα

Στην παρούσα φάση η τουρκική  αεράμυνα της Τουρκίας είναι  εξαιρετικά ασθενής και προβληματική ,αλλα και ακόμη στην περίπτωση υλοποίησης των τουρκικών ονείρων για δημιουργία δικής τους αεράμυνας, αυτή θα υπολείπεται  της Ελληνικής.

Οι αναφορές από πολλούς  Τούρκους αναλυτές στο παρελθόν για τους S-400, ότι κλειδώνουν το Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο αναλόγως της θέσης τάξης τους, σκοντάφτει σε ένα απλό επιχείρημα.

Με ποια αντιαεροπορικά θα προστατευθεί η καρδιά της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας που εδρεύει στην Άγκυρα, Εσκη Σεχήρ και Κωνσταντινούπολη  κατά βάση, σε περίπτωση, υποθετικά λέμε, μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης, όταν οι S-400  θα ταχθούν μακριά από την μεταξύ των τριών αυτών πόλεων περιοχή; 

Γιατί εννοείται   φυσικά ότι πρώτο μέλημα της Τουρκίας θα είναι η διαφύλαξη της πολεμικής της βιομηχανίας και μετά το Αιγαίο και η ΝΑ Μεσόγειος.

Υπολογίζεται τέλος ότι η Τουρκία χρειάζεται 8-10 συστοιχίες μεγάλου βεληνεκούς, όπως είναι οι S-400, Patriot , ή οι εγχώριοι Siper, προκειμένου να καλύψει πλήρως την επικράτειά της, πράγμα που φυσικά δεν υφίσταται σήμερα και που όπως παραδέχθηκε ανοιχτά ο ΥΠΑΜ Γκιουλέρ πρόσφατα θα απαιτηθεί χρόνος 2-3 ετών από σήμερα.

Συνεπώς μέχρι τουλάχιστον  το 2026 η τουρκική αεράμυνα θα είναι ελλιπής και αδύναμη να αντιμετωπίσει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. 

Τέλος, σε όποια των περιπτώσεων η δημιουργία μελλοντικά ενός ενιαίου αντιαεροπορικού συστήματος σε χαμηλό, μέσο και μεγάλο υψόμετρο με τους εγχώριους τουρκικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους HISAR A+, HISAR O+, και SIPER αντίστοιχα είναι κάτι πολύ φιλόδοξο από τους Τούρκους αλλά και ταυτόχρονα κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει, αφού θα αυξήσει τις δυνατότητες της  κακής  τουρκικής αεράμυνας.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ