Είναι γεγονός ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία παρά τα όσα προσπαθούν να μας πείσουν οι "γείτονες" για την επιτυχία του γηγενούς προγράμματος εκσυγχρονισμού "ÖZGÜR" των υπαρχόντων μαχητικών τους F-16 Block-30-40-50, υπολείπεται σημαντικά σε ισχύ έναντι της Ελληνικής των RAFALE και F-16 VIPER και γιαυτό προσπαθούν οι Τούρκοι να αποκτήσουν τα Eurofighter, αφού νωρίτερα "φάγανε'' πόρτα για τα F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο η Γερμανία, μία εκ των τεσσάρων κατασκευάστριων χωρών, αρνείται να συναινέσει στην πώληση των Eurofighter, γεγονός που έχει κάνει έξαλλους τους Τούρκους.
Η οργισμένη αντίδραση του Τούρκου ΥΠΑΜ κατά της Γερμανίας για τα Eurofighter και η "μνεία" για χρήση των S-400
Αντιδρώντας στην αντίθεση της Γερμανίας για την προμήθεια 40 νέων πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter από την Τουρκία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Yaşar Güler είπε: «Δεν υπάρχει εξήγηση για έναν σύμμαχο που λέει «δεν σας δίνω αεροπλάνα».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ατζέντα στην εκπομπή του NTV, ο υπουργός Güler αντέδρασε στη στάση της Γερμανίας σχετικά με την προμήθεια 40 αεροσκαφών Eurofighter, τα οποία παράγουν από κοινού Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία.
Ο Güler είπε, «Το Eurofighter είναι μια καλή εναλλακτική για εμάς, επομένως θέλουμε να το αγοράσουμε. Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ αντιτίθεται στην αγορά αυτών των αεροπλάνων. Δεν υπάρχει εξήγηση για έναν σύμμαχο που λέει «δεν σου δίνω αεροπλάνα». Πιστεύουμε ότι οι άλλοι σύμμαχοί μας (Αγγλία και Ισπανία) μπορούν να φέρουν τη Γερμανία σε ένα ορισμένο σημείο.
«Θα παρακολουθήσουμε μαζί την πτήση της KAAN στις 27 Δεκεμβρίου», είπε.
Σχετικά με τη χρήση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που αγοράστηκε από τη Ρωσία, ο Güler είπε, «Το S-400 είναι ένα αμυντικό σύστημα.Θα μας επιτέθηκε κάποιος και δεν θα το χρησιμοποιήσαμε; «Αν κάποιος σκεφτεί να μας επιτεθεί, θα δει πολύ καλά τι θα κάνουν οι S-400 ή άλλα αμυντικά συστήματα», είπε.
Η ασφάλεια των συνόρων της Τουρκία και οι βολές κατά της Δύσης για στήριξη της τρομοκρατίας
Ο Γκιουλέρ απάντησε στην κριτική για την ασφάλεια των συνόρων λέγοντας: «Τα μέτρα μας για την ασφάλεια των συνόρων είναι στο πιο προηγμένο επίπεδο στην ιστορία της δημοκρατίας. Καλούμε όσους δεν πιστεύουν στα μέτρα ασφαλείας των συνόρων να μείνουν σε όποιο αστυνομικό τμήμα μας βρίσκεται κοντά σε αυτά». «Δεν μπορείς να κάθεσαι στην Άγκυρα ή στην Κωνσταντινούπολη και να κάνεις κριτική για την ασφάλεια των συνόρων μας».
Ο Τούρκος ΥΠΑΜ , χωρίς να κατονομάσει, επέστησε την προσοχή στην υποστήριξη που δίνουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις ορισμένες δυτικές χώρες, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, και είπε:
«Ορισμένες φιλικές χώρες παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη στους τρομοκράτες. Διδάσκουν ακόμη και στην τρομοκρατική οργάνωση πώς να χρησιμοποιεί ελικόπτερα. Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε την τρομοκρατική οργάνωση μακριά από τα εδάφη μας, τους ανθρώπους μας και τα σύνορά μας. «Τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης τώρα απλώς προσπαθούν να επιβιώσουν σε σπηλιές», είπε.
Παρέχοντας πληροφορίες για τις επιχειρήσεις Claw Lock στο βόρειο Ιράκ, ο Güler είπε: «Κάθε σπήλαιο που η τρομοκρατική οργάνωση αποκαλεί «Κάστρο» έχει μετατραπεί σε τάφο για αυτούς».
Τονίζοντας ότι η MİT έχει κάνει επιτυχημένη δουλειά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ο Güler είπε: «Τα ανώτερα στελέχη της οργάνωσης δεν μπορούν να ταξιδέψουν έξω. Εκεί που κοιμήθηκε ένα βράδυ, κανένας από αυτούς δεν μπορεί να κοιμηθεί το δεύτερο βράδυ. «Υπάρχει εξαιρετική συνεργασία και συντονισμός πληροφοριών μεταξύ όλων των οργάνων μας», είπε.'
Παγιδευμένοι οι Τούρκοι μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου
Ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος για πρώτη φορά, μεταξύ της άρνησης των ΗΠΑ και εκείνης της Γερμανίας για προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών F16 BLOCK-70 και Eurofighter , αντίστοιχα.
Παρά τους "λεονταρισμούς" ο Ερντογάν δεν μπορεί να στραφεί στη Ρωσική αγορά, αφού οι ΗΠΑ θα επέβαλαν νέες οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία βυθίζοντας στα τάρταρα την ασθενή οικονομία της, προκαλώντας εσωτερικές τριβές και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, που θα "γύριζαν" κατά του Τούρκου Προέδρου.
Επίσης η υπάρχουσα τουρκική αεροπορία θα είχε σταδιακά την τύχη της Ιρανικής μετά την πτώση του Σάχη και την ανάδειξη του Χομεϊνί, αφού ξεμένοντας από ανταλλακτικά θα απαξιωνόταν τελείως, τουλάχιστον μέχρι το 2030, όπου αν όλα πάνε καλά το εγχώριο μαχητικό KAAN θα έμπαινε στο οπλοστάσιο της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Μετά από τα παραπάνω η Ελλάδα των Rafale , F-16 VIPER και μετά το 2028 των F35, θα κυριαρχεί για τα επόμενα χρόνια , τουλάχιστον μέχρι το 2030 στον αέρα σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο έναντι της Τουρκίας.
Τέλος η ήπια στάση Ερντογάν και η επιχείρηση προσέγγισης με την χώρα μας την παρούσα χρονική περίοδο, ήταν αναμενόμενη , αφού για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια η Τουρκία είναι τόσο απομονωμένη-αποξενωμένη από τη Δύση σε διπλωματικό επίπεδο, με φωνές από τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο ακόμη και για εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και την Γερμανία να της γυρίζει την πλάτη στα Eurofighter.