Απομένουν δύο (2) μόνο ημέρες από την έναρξη των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, με την Ελληνική κυβέρνηση να προσδοκά να βρεί διαύλους συνεργασίας με τους γείτονες, ξεκινώντας από θέματα "χαμηλής πολιτικής" κοινού συμφέροντος για τις δύο χώρες.
Άποψή μας είναι ότι σε τέτοια θέματα, όπως αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής, "πράσινη" ενέργεια, τουρισμός , εμπόριο, θα υπάρξει πρόοδος και υπογραφή συμφωνιών των δύο χωρών.
Ωστόσο οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν περί "Πατρίδας της καρδιάς του", όπου συμπεριέλαβε την Θεσσαλονίκη εντός αυτής, αυτές του ΥΠΕΞ Φιντάν περί τουρκικής μειονότητας σε Θράκη αλλά και Δωδεκάνησα και εκείνες του Τούρκου Α/ΓΕΝ Τατλίογλου, όπου επανέφερε το ζήτημα αποστρατικοποίησης και Εθνικής κυριαρχίας μας σε νησιά μας στο Αιγαίο, δίνουν το "στίγμα" των ανυποχώρητων Τούρκων από τις διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας και ότι εξακολουθεί να υπάρχει αμφισβήτηση των "γειτόνων" σε θέματα Εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.
Η θέση και οι επιδιώξεις της Ελλάδας
Η θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν συζητάμε τίποτε άλλο με τους Τούρκους εκτός από την οριοθέτηση ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας, καμία διάθεση υποχώρησης σε θέματα Εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας και δημιουργία μηχανισμών έτσι ώστε οι διαφορές που υφίστανται με την Τουρκία να μην παράγουν κρίσεις.
Ως Εθνική κυριαρχία νοείτε ότι η Ελλάδα έχει πλήρη δικαιώματα στο σύνολο τηςεδαφικής της επικράτειας, (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, νησίδες, βραχονησίδες), στα Χωρικά της ύδατα και στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της, ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα αφορούν τα δικαιώματά μας σε ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα της.
Υπενθυμίζουμε ότι τα Χωρικά μας ύδατα (ΧΥ) είναι 6νμ, ο Εθνικός Εναέριος Χώρος μας (ΕΕΧ) είναι 10νμ και ότι η Τουρκία απειλεί με casus Belli την Ελλάδα σε περίπτωση επέκτασης των ΧΥ της, δικαίωμα που έχει η χώρα μας να ασκήσει σύμφωνα με τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας του Μοντέγκο Μπέυ , στα 12 νμ.
Το τουρκικό casus Belli
Η Τουρκία από την πλευρά της διατηρεί ΧΥ εύρους 12 νμ, στη Μαύρη θάλασσα καίτοι η ίδια προτάσσει για το Αιγαίο ότι δεν αποδέχεται το εύρος των ΧΥ μας να φθάσει στα 12νμ, επειδή δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας του Μοντέγκο Μπέυ.
Για τον λόγο αυτό η τουρκική βουλή με απόφασή της έχει εξουσιοδοτήσει την οποιαδήποτε τουρκική κυβέρνηση να κηρύξει πόλεμο με τη χώρα μας, σε περίπτωση επέκτασης των ΧΥ μας στα 12 νμ. (Casus Belli).
Αυτή είναι η a la turka ερμηνεία του Δικαίου της θάλασσας, δύο μέτρα και δύο σταθμά σε Μαύρη θάλασσα και Αιγαίο
H οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με Ιταλία-Αίγυπτο
Παράλληλα η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Ιταλία και μερικώς με την Αίγυπτο, δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού, από Ρόδο ναι και δυτικότερα, ενώ δεν έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Κύπρο.
Απόρροια των παραπάνω δύο οριοθετήσεων είναι η αποδοχή από μέρους μας μιας μικρής μέν μειωμένης δε επίρρειας των νησιών μας, ενώ η μη οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με την Κύπρο αφήνει αδιευκρίνηστο το status της τεράστιας θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Συμπλέγματος Καστελορίζου-Κύπρου-Κρήτης-Ρόδου-Καστελορίζου , μεγαλύτερο μέρος του οποίου διεκδικούν οι Τούρκοι.
Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και οι βάσεις των ΗΠΑ
Επίσης η χώρα μας υπέγραψε αμυντική συμφωνία με την Γαλλία για αμοιβαία συνδρομή και απο κοινού άμυνα σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης με τρίτη χώρα που θα απειλεί την Εθνική κυριαρχία ενός εκ των δύο κρατών.
Επισημαίνουμε εδώ ότι δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη, από ότι έχει διαρρεύεσει σε ανοικτές πηγές, σε περίπτωση ένοπλης αμφισβήτησης από τρίτο κράτος στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός εκ των δύο κρατών.
Τέλος η χώρα μας επικαιροποίησε και επέκτεινε με νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, τις βάσεις τους σε Κρήτη-Θεσσαλία-Θράκη.
Το τουρκικό σκεπτικό για διχοτόμηση του Αιγαίου και οι "γλώσσες" τουρκικής υφαλοκρηπίδας σε αυτό
Το σκεπτικό των Τούρκων για διχοτόμηση του Αιγαίου είναι σύνθετο και ξεκινάει από την οριοθέτηση της ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα.
Αφετηρία της τουρκικής προσπάθειας είναι το σύμπλεγμα Καστελορίζου (Καστελόριζο-Ρώ-Στρογγύλη), όπου οι Τούρκοι αμφισβητούν την δυνατότητά του να έχει υφαλοκρηπίδα -ΑΟΖ σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δικαίου της θάλασσας ,προτάσσοντας ως επιχείρημα την μεγάλη τουρκική ακτογραμμή και τον εγκλωβισμό της Τουρκίας στα παράλιά της.
Σκοπός τους είναι να μην έχει το σύπλεγμα Καστελορίζου καμία επήρεια -έως πάρα πλύ μικρή στην οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας -Τουρκίας στην εν λόγω περιοχή, με το εύρος των ΧΥ μας εκεί να είνα 6νμ.
Επιδίωξη των Τούρκων είναι εκμετταλευόμενοι το γεγονός της μη οριοθέτησης της ΑΟΖ από Ελλάδα-Κύπρο να μπούν "σφήνα" , στη θαλάσσια περιοχή Καστελορίζου-Κύπρου-Κρήτης-Ρόδου -Καστελορίζου παρεμβάλλοντας μεταξύ τους την τουρκική ΑΟΖ.
Στη συνέχεια θα θελήσουν να εφαρμόσουν το ίδιο και στο Αιγαίο με τα νησιά μας να έχουν 6νμ ΧΥ, με αποτέλεσμα στο μεταξύ τους κενό, να παρεβληθεί η Τουρκική υφαλοκρηπίδα δημιουργώντας "τουρκικές γλώσσες" στο Αιγαίο.
Άπαξ και επιτευχθεί αυτό αντιλαμβανόμαστε πχ ότι μεταξύ Λέσβου και Χίου και Λέσβου και Λήμνου θα παρεμβληθούν τουρκικές θαλάσσσιες ζώνες (ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα) απαγορεύοντας την Ελληνική θαλάσσια συνέχεια και επικοινωνία μεταξύ των νησιών μας που υφίσταται τώρα.
Μόνη θαλάσσια επικονωνία που θα έχουν τα εν λόγω νησιά θα είναι στα Δυτικά τους (στην πλάτη τους) με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξουν στη συνέχεια θέμα Εθνικής κυριαρχίας μας στα νησιά μας με σκοποό να τα καταλάβουν.