Μπορεί να απομένει μια εβδομάδα από τη συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας και υπουργών των κυβερνήσεών τους στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, ωστόσο οι "γείτονες" "κοιμούνται και ξυπνάνε" με την αγωνία για την απόκτηση των Eurofighter μετά την πόρτα του Γερμανού Καγκελάριου Σόλτς για το θέμα.
Η Βρετανία ανέλαβε να πείσει τον Σόλτς στο θέμα πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία
Τουρκικό ΜΜΕ αναφέρει επικαλούμενο πηγές του ΥΠΑΜ της χώρας του, ότι η Βρετανία θα βοηθήσει την Άγκυρα να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτει η Γερμανία στην πώληση των πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι η πώληση των πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon ήρθε στην ημερήσια διάταξη κατά τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Yaşar Güler με τον Βρετανό ομόλογό του Grant Shapps στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα και ότι το Λονδίνο έχει εκπληρώσει την υπόσχεσή του προς την Τουρκία για αυτό το θέμα, λέγοντας ότι παρενέβη για να πείσει τη Γερμανία.
Η Τουρκία θέλει να προμηθευτεί 40 αεροσκάφη Eurofighter τελευταίας έκδοσης, 20 αρχικά και άλλα 20 μεταγενέστερα.
Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι όλες οι τεχνικές μελέτες για τα F-16 έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η απόφαση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Τρόμος για τους πυραύλους Meteor των Ελληνικών RAFALE
Άλλο τουρκικό ΜΜΕ, επισημαίνει για το θέμα, πως για να αποφύγει μια αδυναμία στην αεροπορική της δύναμη, η Τουρκία σκοπεύει να προσθέσει τα 40 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon στο απόθεμά της το 2026, περίπου δύο χρόνια πριν η Ελλάδα αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 το 2028.
Η Ελλάδα είχε παραγγείλει 24 πολεμικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές, παραδόθηκαν στην Ελλάδα 8 αεροσκάφη Rafale, εκ των οποίων δύο νέα και έξι μεταχειρισμένα.
Η Ελλάδα έκανε αίτηση στις ΗΠΑ για 24 F-35 στα τέλη του 2019. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, «Θα λάβουμε τα πρώτα F-35 το 2028».
Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 244 αεροσκάφη F-16 με επίπεδα Block 30, Block 40 και Block 50. Εάν εγκριθεί από τις ΗΠΑ η πώληση 40 F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού με επίπεδο Block 70, ο αριθμός των αεροσκαφών επιπέδου Block 70 θα είναι 119.
Ωστόσο, ακόμη και αν επιτραπεί η πώληση 40 αεροσκαφών, υπάρχει πιθανότητα αυτά τα αεροσκάφη, τα οποία θα παράγονται στις ΗΠΑ, να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στην Τουρκία και να μπουν στο απόθεμα.
Επιλέγοντας να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon στο απόθεμά της σε δύο παρτίδες, η Τουρκία είχε ως στόχο να κλείσει την ευπάθεια που θα μπορούσε να προκύψει από την κατοχή από την Ελλάδα αεροσκαφών F-35 και Rafale.
Το Eurofighter Typhoon είναι ικανό να εκτοξεύει πυραύλους Meteor-Beyond Visible Air to Air. Ανακοινώθηκε ότι ο πύραυλος Meteor που χρησιμοποιεί η Ελλάδα στα αεροσκάφη Rafale έχει βεληνεκές 200 χιλιομέτρων.
Η Τουρκία υστερεί σε αυτό το βεληνεκές με την ικανότητα πυραύλων αέρος-αέρος του στόλου της F-16.
Η τουρκική αεροπορία σχεδιάζει να εξισορροπήσει αυτή τη δύναμη που απέκτησε η Ελλάδα σε σενάρια μάχης αέρος-αέρος, έχοντας τον πύραυλο Meteor και τα αεροσκάφη Eurofighter που θα τον εκτοξεύσουν την επόμενη περίοδο.
Εάν η Τουρκία αποκτήσει Eurofihter αυτά θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία της το 2026
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε η Milliyet, η πρώτη παρτίδα αεροσκαφών θα παραδοθεί σύντομα.
Η εκπαίδευση των πιλότων μαχητικών και του πληρώματος συντήρησης εδάφους πριν και μετά την πτήση θα ολοκληρωθεί επίσης εντός 2 ετών.
Έτσι, τα αεροσκάφη Eurofihter σχεδιάζεται να ενταχθούν ενεργά στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας το 2026.
Με αυτόν τον σχεδιασμό, η Τουρκία θα έχει ματαιώσει το προσωρινό σενάριο αεροπορικής υπεροχής της Ελλάδας, το οποίο σχεδιάζει να δημιουργήσει με τα πολεμικά αεροπλάνα Rafale και F-35, ειδικά από το 2028 και μετά.
Τέλος πηγές ανέφεραν ότι εργάζονται με μεγάλη ταχύτητα για να διασφαλίσουν ότι το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος Kaan θα πραγματοποιήσει σύντομα την πρώτη του πτήση και θα εισέλθει στο απόθεμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Ελλάδα μιλάει με την Τουρκία από θέση ισχύος
Τα παραπάνω εξηγούν εν πολλοίς την μεταστροφή της Τουρκίας και το γεγονός ότι προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα.
Είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια που η Τουρκία είναι τόσο απομονωμένη διατηρώντας κάκιστες σχέσεις με ΗΠΑ-Ισραήλ -ΕΕ, σε αντίθεση με την Ελλάδα που διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις των τελευταίων ετών.
Επιπλέον γίνεται αντιληπτό ότι ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση για τους Τούρκους, που αυτοί θα πετύχουν να αποκτήσουν τα Eurofighter, η ένταξή τους στην Πολεμική Αεροπορία τους θα γίνει το 2026, γεγονός που για την επόμενη διετία καθιστά κυρίαρχη της Ελληνική Πολεμική Αεροπορία σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.
Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να προσέλθει με "άλλο αέρα" στις Ελληνοτουρκικές συνομιλίες και χωρίς καθυστέρηση να φθάσει στην επίλυση καυτών θεμάτων με την Τουρκία, όπως η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ.