Ενώ επί του πεδίου η Τουρκία συνεχίζει την αναθεωρητική της πολιτική και με τις ημέρες να μετρούν αντίστροφα μέχρι την συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, η Άγκυρα συνεχίζει την τακτική του μία κρύο μία ζέστη με τον τούρκο πρόεδρο να τείνει χείρα φιλίας
Ο Ερντογάν είπε σχετικά με την επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του: «Η γραμμή μας εδώ είναι πολύ σαφής. Δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος όπου η μία πλευρά χάνει και η άλλη κερδίζει. Η διπλωματία είναι μια σημαντική ευκαιρία όπου και τα δύο μέρη κερδίζουν με τη συνάντηση σε μια λογική γραμμή και η αρχή win-win ζωντανεύει.
Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των χωρών. Αυτό που έχει σημασία είναι η βούληση να επιλυθούν αυτές οι διαφορές πριν μετατραπούν σε αδιέξοδο. Αυτό έχουμε.
Πιστεύουμε ότι όταν καθόμαστε και μιλάμε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί, ειδικά με τους γείτονές μας. Αυτή είναι η προσέγγισή μας στην επίσκεψη στην Ελλάδα που σκοπεύουμε να κάνουμε στις 7 Δεκεμβρίου.
Είχαμε στο παρελθόν διαφωνίες με τη γείτονά μας Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να έχουμε και αύριο. Ομοίως, θα υπάρξουν εκείνοι που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από αυτές τις συγκρούσεις, αλλά αυτό το γεγονός δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο γειτονικές χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα, το ίδιο κλίμα και την ίδια γεωγραφία. Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Σκοπεύουμε να επικεντρωθούμε σε αυτά κατά την επίσκεψή μας. Ελπίζω ότι το ταξίδι μας στην Ελλάδα θα οδηγήσει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας μεταξύ των χωρών μας»..
Επί του πεδίου η Τουρκία με παράνομες ΝΟΤΑΜ αποπειράθηκε να κόψει στα δύο το Αιγαίο για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης και Προστασίας του Περιβάλλοντος μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου
Προσπάθησε ακόμα να εκμεταλλευτεί το ναυάγιο το φορτηγού πλοίου RAPTOR με ΝΟΤΑΜ στην οποία ισχυρίστηκε ότι η περιοχή που ψάχνουν οι ελληνικές Αρχές είναι εντός χώρου δικής της δικαιοδοσίας και μερικώς εντός τουρκικών χωρικών υδάτων και με αφορμή ελληνική αεροναυτική άσκηση έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης Σάμου, Καλύμνου, Κω και Νισύρου.
Στην Κύπρο προώθησε στρατιώτες στην περιοχή του Αγίου Δομετίου στη νεκρή ζώνη τοποθετώντας με το έτσι θέλω ιστό με κάμερες προκαλώντας την αντίδραση της Λευκωσίας.
Η κατάσταση αυτή έκανε τον πρώην πρωθυπουργό να δείξει την αντίθεσή του στην επικείμενη έλευση Ερντογάν λέγοντας μεταξύ άλλων σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση στην Κύπρο: «Οφείλω ως πρώην πρωθυπουργός με αίσθημα πολιτικής ευθύνης να πω ότι η αιτία που δεν επιλύθηκαν τα ελληνοτουρκικά δεν είναι η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, αλλά ο ίδιος ο λόγος που δεν λύνεται το Κυπριακό, δηλαδή η τουρκική επεκτατική πολιτική. Η αντίληψη του πειρατή δηλαδή, εκείνου που δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο».
Σε εξοπλιστικό επίπεδο η Τουρκία γνωστοποίησε πως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Μπαίρακτάρ 3 που φτιάχτηκε ειδικά για χρήση από το αεροπλανοφόρο Ανατολου έφτασε στα 20.000 πόδια στην 9η πτητική δοκιμή του και ενώ Άγκυρα και Λονδίνο έχουν επαφές για τον κινητήρα το εγχώριου μαχητικού της Τουρκίας ΚΑΑΝ