Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

«Γαλάζια Πατρίδα» και διχοτόμηση του Αιγαίου έως τις 19 Δεκεμβρίου από την Τουρκία λίγες ημέρες πριν το τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν

Δεκατέσσερις ημέρες έμειναν μέχρι την σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας στην Αθήνα, όπου Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βρεθούν για μια ακόμα φορά πρόσωπο με πρόσωπο και η Άγκυρα συνεχίζει τις κινήσεις και αμφισβητήσεις στον άξονα του αναθεωρητικού της δόγματος.

Η Τουρκία χωρίς να έχει καμιά δικαιοδοσία προχώρησε στην έκδοση της παράνομης ΝΟΤΑΜ Α8844/23 με την οποία δεσμεύει πέντε περιοχές από βορά προς νότο από αύριο 24 Νοεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου για άσκηση «έρευνας και διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να πάρει από την Ελλάδα τον έλεγχο των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο Ανατολικό Αιγαίο και πι συγκεκριμένα ανατολικά του 25ου μεσημβρινού.

Μόνο και μόνο η έκδοση της ΝΟΤΑΜ είναι ευθεία αμφισβήτηση του FIR Αθηνών και της ελληνικής αποκλειστικής δικαιοδοσίας στον χώρο αυτού.

Η Αθήνα αντέδρασε με την ΝΟΤΑΜ A4245/23 στην οποία επισημαίνει πως μόνο αυτή έχει δικαιοδοσία στο FIR Αθηνών και πως μόνο το Κέντρο Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά έχει αρμοδιότητα για τον συντονισμό επιχειρήσεων και ασκήσεων του είδους αυτού στο FIR Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για την ιστορία να επισημάνουμε πως την 7η Δεκεμβρίου 1944 υπογράφηκε στο Σικάγο η Σύμβαση περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας, που προέβλεπε την ίδρυση ενός Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). O ICAO, με περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας, θέσπισε τα όρια των περιοχών ευθύνης εκάστου των κρατών μελών του για τον έλεγχο του εναερίου χώρου (Flight Information Region-FIR). Το FIR Αθηνών οριοθετήθηκε στο πλαίσιο των περιοχικών συνδιασκέψεων αεροναυτιλίας Ευρώπης των ετών 1950, 1952 και 1958.

Tο FIR Αθηνών καλύπτει τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και επιπλέον διάσπαρτα τμήματα του διεθνούς εναερίου χώρου, δεδομένου ότι δεν άπτεται ζητημάτων κυριαρχίας, αλλά δικαιοδοσίας.

Η Τουρκία ήταν εξ αρχής παρούσα στις παραπάνω συνδιασκέψεις και αποδέχθηκε τον καθορισμό του εναέριου χώρου για τον οποίο υπεύθυνη ορίσθηκε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ICAO και τη διεθνή πρακτική, η Ελλάδα απαιτεί, για λόγους ασφάλειας των πολιτικών πτήσεων, όπως όλα τα αεροσκάφη, πολιτικά και στρατιωτικά, υποβάλουν σχέδια πτήσεως πριν από την είσοδό τους στο FIR Αθηνών.

Παρά ταύτα, τον Αύγουστο του 1974, η Τουρκία αυθαίρετα εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ 714 ("ειδοποίηση προς αεροναυτιλομένους") με την οποία προσπαθούσε να επεκτείνει τον χώρο της δικαιοδοσίας της μέχρι το μέσο του Αιγαίου εντός του FIR Αθηνών. Η Ελλάδα τότε κήρυξε το Αιγαίο επικίνδυνη περιοχή (NOTAM 1157). Ο ICAO, απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές χωρίς επιτυχία. Τέλος, η Άγκυρα, το 1980, και πάλι μονομερώς, ανακάλεσε τη ΝΟΤΑΜ 714 όταν διαπίστωσε ότι το μέτρο έβλαπτε τα συμφέροντά της και ιδίως τον τουρισμό της.

Ωστόσο, η Τουρκία έκτοτε, με το επιχείρημα ότι η Σύμβαση του Σικάγο δεν αφορά στα κρατικά αεροσκάφη, σταθερά αρνείται να υποβάλει σχέδια πτήσεων για τις εισόδους των στρατιωτικών αεροσκαφών της εντός του FIR Αθηνών, διαπράττοντας, έτσι, πολυάριθμες παραβάσεις των κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και δημιουργώντας κινδύνους για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία εξαναγκάζεται να προβαίνει σε διαδικασίες αναγνώρισης των αγνώστων στις αρμόδιες αρχές εναέριας κυκλοφορίας ιχνών αεροσκαφών, που έχουν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν υποβάλει σχέδιο πτήσεως.

Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την άσκηση «Ανατολική Μεσόγειος 2023» στο πλαίσιο της οποίας τις τελευταίες ημέρες έχουμε επανεμφάνιση τουρκικών ιπτάμενων μέσων στο FIR Αθηνών χωρίς την κατάθεση σχεδίου πτήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των επιβατικών πτήσεων. Στα πλάνα φαίνονται επιθετικά ελικόπτερα Κόμπρα και Σινούκ να συνεργάζονται με το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu.

https://www.youtube.com/watch?v=6jCToLbe6AE

Στον ίδιο άξονα ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Ζεκί Ακτούρκ αναφέρθηκε και πάλι στην «Γαλάζια Πατρίδα» αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Επίσης γιορτάζουμε για άλλη μια φορά τα 250 χρόνια της Ναυτικής μας Ακαδημίας, που εκπαιδεύει τους αδάμαστους φύλακες της Γαλάζιας Πατρίδας μας και τους Μπαρμπαρόσα του μέλλοντος, και την 133η επέτειο των Ναυτικών Σχολών Υπαξιωματικών.

Όλες οι μονάδες και οι φορείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας συνεχίζουν μέρα με τη μέρα να δυναμώνουν ποιοτικά και ποσοτικά για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας μας και συνεχίζουν να εκπληρώνουν όλα τους τα καθήκοντα με μεγάλη αποφασιστικότητα και επιτυχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ένδοξος στρατός μας καταγράφει μεγάλη επιτυχία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη γαλάζια και ουράνια πατρίδα μας καθώς και την ασφάλεια των συνόρων και συνεχίζει να συμβάλλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα».

https://www.youtube.com/watch?v=sK4tONmiU2s

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...