Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τραγική κατάντια! Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν με το κλείσιμο της ελληνικής εταιρίας Soukos Robots

Η Τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει ρίξει το βάρος τα τελευταία χρόνια στον τομέα των drones.

Ιδιαίτερη είναι η σημασία των πυργίσκων ηλεκτοοπτικών των drones, κάμερα ημέρας-νυκτός και αποστασιόμετρο τα οποία  αποτελούν τα μάτια τους στην κυριολεξία , αφού χωρίς αυτά δεν δύναται να λειτουργήσουν.

Μέχρι το 2019 τα τουρκικά drones ήταν εφοδιασμένα με καναδικής κατασκευής ηλεκτροοπτικά (Wescam  MX-15D), ωστόσο το εμπάργκο που επέβαλλε η Βορειαμερικανική χώρα στην Τουρκία λόγω χρήσης αυτών κατά των Κούρδων του SDF στη Συρία, δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στους "γείτονες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποτέλεσμα ήταν να δραστηριοποιηθεί εντονότατα η τουρκική αμυντική βιομηχανία στην κατασκευή εγχώριων ηλεκτροοπτικών πύργων, καταλήγοντας στην κατασκευή του ASELFLIR-500 από την εταιρεία ASELSAN. 

 

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά του ASELFLIR-500

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία ASELSAN, το ASELFLIR-500 είναι ένα σύστημα ηλεκτρο-οπτικής αναγνώρισης, επιτήρησης και στόχευσης υψηλής απόδοσης που αναπτύχθηκε για εναέριες πλατφόρμες σταθερών και περιστροφικών πτερύγων, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), των ελικοπτέρων και των αεροπλάνων.

Το σύστημα ASELFLIR-500 περιλαμβάνει κάμερα υπερύθρων υψηλής ανάλυσης 3-5 μικρομέτρων, κάμερα ημέρας όρασης υψηλής ανάλυσης, κάμερα SWIR υψηλής ανάλυσης, μονάδα σήμανσης στόχου λέιζερ, μονάδα μέτρησης εύρους λέιζερ, παρακολούθηση σημείου λέιζερ και κατάδειξη λέιζερ.

Η κάμερα ημέρας 8 Μegapixel, ενώ συνολικά ο πυργίσκος έχει μικρές διαστάσεις, σταθεροποιημένος πολύ καλά, παρέχοντας ευκρινή εικόνα.

Οι Τούρκοι μάλιστα προβαίνουν σε σύγκριση με τον Καναδικής κατασκευής πυργίσκο ηλεκτοοπτικών αναφέροντας:

Σύγκριση του MX-15D που αναπτύχθηκε από την Wescam και τα Ηλεκτροοπτικά Συστήματα ASELFLIR-500 που αναπτύχθηκαν από την ASELSAN...

— Ο Καναδάς είχε αποφασίσει να βάλει εμπάργκο στην Τουρκία για το MX-15D, το οποίο χρησιμοποιείται εκτενώς από τουρκικά UAV και έχει τιμή μονάδας 1-1,2 εκατομμύρια δολάρια.

— Η ASELSAN, η οποία ολοκλήρωσε τις δραστηριότητες ανάπτυξης της CATS μετά το εμπάργκο, άρχισε στη συνέχεια να αναπτύσσει το ASLELFLIR-500 με στόχο να «είναι η καλύτερη».

— Το ASELFLIR-500 έδειξε καλύτερες επιδόσεις από το MX-15D κατά τις δοκιμές που πραγματοποίησε πρόσφατα η BAYKAR


 

Στον αντίποδα  βγαίνει σε πλειστηριασμό η Ελληνική εταιρεία  Soukos Robot

Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο, Όνειρο ήταν και πάει το ελληνικό Laser-Ποιο είναι το παρασκήνιο του πλειστηριασμού της Soukos Robot;, επισημαίναμε ότι  η Soukos Robots είχε κατασκευάσει ρομπότ εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών "Ηρακλής”, το "Οδυσσέας”, που εξουδετερώνει εκρηκτικούς μηχανισμούς, και το "Μινώταυρος”, το οποίο μπορεί με την χρήση συστήματος λέιζερ να αχρηστεύει drones.

Είναι γνωστό  επίσης ότι η εν λόγω εταιρεία συνεργάζονταν με το υπουργείο Άμυνας και την ελληνική κυβέρνηση.
Η ίδια είχε παραδώσει κρίσιμο εξοπλισμό και συστήματα, τα οποία αφορούσαν την ασφάλεια των ελληνικών συνόρων και την προστασία των πολιτών από την τρομοκρατία.

Τέλος η Soukos Robots είχε υπογράψει παλαιότερα μεγάλη συμφωνία με την αμερικανική Raytheon.

Οι Τούρκοι επιχαίρουν

Τα παραπάνω  επιτεύγματα της Soukos Robots ενοχλούσαν σφόδρα τους Τούρκους, οι οποίοι πληροφορούμενοι την πτώχευσή της επιχαίρουν, αναφέροντας:

Η εταιρεία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που ανέπτυξε τον κυνηγό του Bayraktar TB2 χρεοκόπησε.

— Στα πρόθυρα χρεοκοπίας βρίσκεται η ελληνική εταιρεία Soukos Robots που δραστηριοποιείται στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας λόγω των ζημιών και των συσσωρευμένων χρεών της.

— Πριν από λίγο καιρό, η εταιρεία παρουσίασε ένα σύστημα Anti-Drone που ονομάζεται Mινώταυρος, το οποίο ανέπτυξε ενάντια σε UAV όπως το «Bayraktar TB2».

— Καμία νέα είδηση δεν έχει αναφερθεί στον Τύπο από τα τέλη του 2022 σχετικά με το σύστημα που ονομάζεται «Μινώταυρος», το οποίο λανσαρίζεται ως σύστημα αντι-drone που βασίζεται σε λέιζερ.

— Στο μεταξύ, η Τουρκία έχει προσθέσει πολύ κρίσιμα συστήματα Anti-Drone στο απόθεμά της.
 

Η Ελλάδα εισάγει τα πάντα

Το αξιοπερίεργο με την χώρα μας είναι ότι δεν τις λείπουν οι δυνατότητες και τα "μυαλά" για να μετατραπεί από χώρα που εισάγει τα πάντα, σε χώρα που παράγει-καινοτομεί και δημιουργεί.

Όλες οι εταιρείες στον κόσμο, απαιτούν για να “ανθίσουν” κεφάλαια, όραμα, και χρηστή διοίκηση, αν κάποιο από αυτά τα τρία εκλείψει , τότε η εταιρεία οδηγείται στην πτώχευση με μαθηματική ακρίβεια.       

Ελπίζουμε κάποτε να γίνουμε αυτάρκης ως έθνος από κρίσιμη τεχνολογία αιχμής για πολλές αποστολές τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και του πολιτικού τομέα.

Πρότασή μας η δημιουργία Υπουργείου Αμυντικής βιομηχανίας, στο οποίο να υπαχθούν οι υπάρχουσες αμυντικές βιομηχανίες , απαλλαγμένες  νωρίτερα από χρέη, προκειμένου σε συνεργασία με Ένοπλες Δυνάμεις-Πανεπιστήμια-Απόδημους Έλληνες επιστήμονες, να παράγουν αντί να αγοράζουμε σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ