Η στάση της Ελλάδος τον ΟΗΕ, προκάλεσε την αντίδραση του γραφείου του εκπρόσωπου των Παλαιστινίων στην Κύπρο, αναρτώντας το εξής:
“Εάν είστε ουδέτεροι σε καταστάσεις αδικίας τότε έχετε επιλέξει να είστε στο πλευρό του άδικου”.
Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι η χώρα μας στηρίζει το Ισραήλ μονόπλευρα και μας τοποθετεί στην πλευρά του “ άδικου”, κακώς όμως, αφού η χώρα μας τηρεί μια ορθή στάση σε έναν πόλεμο που ξεκίνησε με επίθεση μιας παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης, κυρίως κατά αμάχων και αθώων ανθρώπων με ένα τρόπο που θύμιζε επίθεση του Ισλάμ τον 7ο αιώνα.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών”.
Η χώρα μας υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες.
Η Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο – και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή – η ελληνική Κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς, σημειώνουν.
Το ζήτημα του Παλαιστινιακού κράτους και επίλυση του
Η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, στηρίζουν την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, χωρίς όμως τρομοκρατικές οργανώσεις.
Οι Παλαιστίνιοι δέχονται μια ανηλεή επίθεση αυτές τις ημέρες με βομβαρδισμούς που σκοτώνουν παιδιά, γυναίκες και αμάχους, ενώ ο ισραηλινός Στρατός έχει εισχωρήσει βαθιά στην Γάζα για να εξουδετερώσει την τρομοκρατική δύναμη της Χαμάς.
Ο Ισμαήλ Χανίγια το Σάββατο , ως ανώτερος ηγέτης της Χαμάς, παραδέχτηκε στην παλαιστινιακή τηλεόραση ότι "γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι χρησιμοποιούνται ως ασπίδες…το αίμα τους χρειάζεται για τη διεθνή και αραβική συμπάθεια". Αν δεν είναι τρομοκράτης αυτός και τα μέλη της οργάνωση του τότε τι είναι;
Αυτό όμως δεν μπορεί να σβήσει την επίθεση της Χαμάς, και την ενεργοποίηση της Χεζμπολάχ, οι οποίες χρησιμοποιούν βάρβαρες μεθόδους, για να πετύχουν τους σκοπούς τους, αδιαφορώντας για τα 2 εκατομμύρια αμάχους Παλαιστινίους.
Η αλήθεια είναι ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την παρουσία στην Γάζα και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε κανένα μέλος αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, μετά τα γεγονότα της 7η Οκτωβρίου 2023.
Ο πόλεμος και η εμπλοκή και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούθι της Υεμένης θα προκαλέσει εξάπλωση της σύγκρουσης και την συμμετοχή του Ιράν και πιθανόν των Τούρκων που παραμονεύουν στην γωνία.
Αν δεν επικρατήσει μια διάθεση διαπραγματεύσεων με οικειοθελή αποχώρηση όλων των μελών της τρομοκρατικής Παλαιστινιακής οργάνωσης, τότε πιθανόν να φτάσουμε σε περιφερειακό, ίσως και παγκόσμιο πόλεμο.