Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και την δημοσιογράφο Κύρα Αδάμ, τουρκικός χάρτης παρουσιάζει για μία ακόμη φορά την βραχονησίδα Ζουράφα εντός FIR Κωνσταντινούπολης, σε ζητήματα έρευνας και διάσωσης.
Πρόκειται λοιπόν για πιθανό οργανωμένο σχέδιο αμφισβήτησης ελληνικών χωρικών υδάτων και της βραχονησίδας Ζουράφας , το οποίο δείχνει ότι είναι πιθανόν η απαρχή νέων τουρκικών προκλήσεων με “’ήπια μέσα”, στο πρότυπο της κρίσης των Ιμίων.
Η Τουρκία επιδιώκει, και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο, να τοποθετήσει το ζήτημα της αποστρατικοποιήσεως των ελληνικών νήσων και μικρονήσων στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.
Η Άγκυρα δείχνει συνεχώς τις κατακτητικές προθέσεις της για τα νησιά μας στο Αιγαίο, αφού με διάφορες ανυπόστατες θεωρίες, όπως αυτές των "γκρίζων ζωνών" και "της γαλάζιας πατρίδας", αμφισβητεί την κυριαρχία μας σε αυτά. Εσχάτως όλοι οι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει μία "εκστρατεία" με στόχο την αποστρατικοποίηση των νησιών μας.
Η στάση της ελληνικής κυβερνήσεως στην ελληνοτουρκική προσέγγιση
Στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός για το μέχρι πού είναι έτοιμη να τραβήξει το σχοινί η Άγκυρα και αν αυτό θα συμπαρασύρει την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών και θα επηρεάσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, δεν αλλάζει και εκεί θα συναντηθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Εκτίμηση όμως είναι ότι ο πόλεμος στην Γάζα και κυρίως η αντιδυτική πολιτική του Ερντογάν, θα επιφέρει σίγουρα εμπόδια στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ειδικά μετά την αναφορά του Τούρκου προέδρου το Σάββατο στην “ κατεχόμενη Θεσσαλονίκη”, ανοίγοντας πιθανόν του Ασκούς του Αιόλου.
"Από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο, από το Καραμπάχ στην Αφρική, από το Τουρκεστάν μέχρι την Παλαιστίνη, όπου υπάρχει ένας καταπιεσμένος, θύμα και άπορος δακρυσμένος, είναι η Τουρκία που σπεύδει να βοηθήσει, τους κρατά τα χέρια και τους σηκώνει και γιατρεύει τα δεινά τους. .
Έχουμε δείξει αυτή τη στάση στο παρελθόν στην Κορέα, την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη και πιο πρόσφατα στο Καραμπάχ', ανέφερε συμπληρωματικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Είναι πιο εύκολο για την τουρκική εξωτερική πολιτική να στοχοποιήσει εκ νέου την Ελλάδα, για να “ κτυπήσει” τις ΗΠΑ, και την μετατροπή της χώρας μας σε μια τεράστια αμερικανική στρατιωτική βάση, κάτι που έχει εξοργίσει την Άγκυρα στο μέγιστο βαθμό.
Η κινητικότητα αμερικανικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάσης της Ελευσίνας και στο Καστέλι με μετασταθμεύσεις μεγάλων μεταγωγικών αεροσκαφών έχουν εισέλθει στο στόχαστρο των Τούρκων .
Oι Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, απέστειλαν αίτημα στο ελληνικό Πεντάγωνο, με το οποίο ζητούσαν τη χρήση ελληνικής αεροπορικής βάσης, εκτός της Σούδας, διότι η τελευταία φιλοξενεί ήδη πολλά αεροσκάφη, μεταξύ αυτών ΚC-135, C-130, ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion, ΑC-130 και δεν μπορεί να δεχτεί άλλα μεγάλα αεροσκάφη.
Η αναζήτηση πιθανόν μιας “ ευκαιρίας” ή ενός κατασκευασμένου επεισοδίου” θα μπορούσε μέχρι τον Δεκέμβριο να αναβάλει την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Οι Τούρκοι έχουν πορεία ανάδειξης της χώρας τους ως ηγέτιδας χώρας στον Μουσουλμανικό κόσμο, και μια συνεννόηση με την Ελλάδα, θα ήταν τροχοπέδη σε αυτήν την εικόνα.