Αργά και σταθερά φαίνεται ότι εξυφαίνεται ο σχεδιασμός Τούρκων και Τουρκοκυπρίων για το Κυπριακό, όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει σε άρθρο μας δύο μήνες και πλέον νωρίτερα, με τίτλο "Το σχέδιο Ερντογάν με αποδέκτη την ΕΕ για διαχωρισμό του Κυπριακού από την εκμεταλλευσιμότητα του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου", εκτιμώντας ι ότι ο Ερντογάν, θα επιχειρήσει δελεάζοντας τους Ευρωπαίους εταίρους στη βάση της συνήθους πρακτικής του win-win για την εκμεταλλευσιμότητα του φυσικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο, να αποσυνδέσει την επίλυση του Κυπριακού από αυτήν.
Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ επιβεβαιώνουν την πρόβλεψή μας
Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο "Νέες ''φωτιές'' βάζει στο Αιγαίο ο Φιντάν με τις δηλώσεις του για τα κοιτάσματα στην Κύπρο: "Μοιρασιά" των κοιτασμάτων χωρίς λύση στο Κυπριακό (Βίντεο) " αναφερθήκαμε στα λεγόμενα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ο οποίος με δηλώσεις του αναφέρθηκε στα κοιτάσματα της Κύπρου προτείνοντας να γίνει «μοιρασιά» χωρίς λύση στο Κυπριακό.
«Η αναμονή για μια τελική λύση στο νησί που θα ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να επωφεληθεί κανείς από τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καλή κατάσταση για την περιοχή και τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, μετά από συνάντησή του με τον αποκαλούμενο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους.
Ο Φιντάν προσέθεσε μάλιστα ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία για τα κυπριακά κοιτάσματα, χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet.
Όπως ανέφερε, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη στην οποία κατέληξαν πέρυσι Ισραήλ και Λίβανος, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Τουρκία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Ο ΥΠΕΞ του φευδοκράτους βάζει στο παιγνίδι για το Κυπριακό τον "Οργανισμό Τουρκικών κρατών"
Σε σχετικό άρθρο του το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu , αναφέρεται εκτός από τις δηλώσεις Φιντάν και στα λεγόμενα του ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους Ertugruloglu για το Κυπριακό.
"Δεν είναι μόνο η υπόθεση της πατρίδας μας, αλλά και του τουρκικού κόσμου. Είναι θέμα δικαιωμάτων, νόμων και συμφερόντων του τουρκικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο", πρόσθεσε.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε προτάσεις για κοινή αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι εισηγήσεις πάντα απορρίπτονταν από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
"Ο βαθύς λόγος για τις απορρίψεις είναι ότι βλέπουν ήδη τους εαυτούς τους ως κυρίαρχους του νησιού", πρόσθεσε.
"Που το πάει" η Τουρκία;
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία επιδιώκει την αποδέσμευση επίλυσης του Κυπριακού από τις αποφάσεις-ψηφίσμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπουν ως την μόνη αποδεκτή λύση την ύπαρξη ενός κράτους στο πλάισιο μιας Διζωνικής -Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, προτάσσοντας την συνεκμετάλλευση μεταξύ τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, χωρίς επίλυση του Κυπριακού.
Πίσω από το τουρκικό σκεπτικό για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της ΑΟΖ της Κύπρου, κρύβεται η παγίδα της έμμεσης νομιμοποίηση του ψευδοκράτους από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού τυχόν αποδοχή θαλάσσιας μοιρασιάς των κοτασμάτων στα πρότυπα Λιβάνου- Ισραήλ θα συνιστούσε κάτι τέτοιο.
Η διαφορά εξάλλου είναι τεράστια αφού Λίβανος και Ισραήλ είναι Διεθνώς αναγνωρισμένα κράτη, κάτι που δεν ισχύει με το ψευδοκρατος που αναγνωρίζεται μόνο από την Κύπρο.
Ο ρόλος του ΟΤS
Τέλος η επίκληση συμφερόντων του "Οργανισμού τουρκικών κρατών" (OTS) στην Ανατολική Μεσόγειο από την μοιρασιά των κοιτασμάτων της ΑΟΖ της Κύπρου, που έγινε από τον ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επίφαση από κράτος του εν λόγω Οργανισμού, όπως πχ το Αζερμπαϊτζάν για αναγνώριση των κατεχομένων.
ΕΕ -Μ. Βρετανία-Κύπρος
Η Μ. Βρετανία και ο ρόλος της ως εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο αλλά και το καθεστώς των βάσεων της στην Μεγαλόνησο θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα, αφού ενδέχεται να μπεί "σφήνα" διεκδικώντας με την σειρά της μερτικό από το φυσικό αέριο της ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, ενώ υπενθυμίζουμε ότι Λονδίνο και Άγκυρα διατηρουν άριστες σχέσεις, έχοντας συνάψει μεγάλη εμπορική συμφωνία, με την Rolls-Royce να συνδράμει αποφασιστικά την Τουρκία στο πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού αεροσκάφους της 5ης γενιάς KAAN.
Η Μ. Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, επιθυμεί να παίξει τον δικό της ρόλο στην Διεθνή σκηνή, με την ΝΑ Μεσόγειο λόγω των βάσεων της στην Κύπρο, να βρίσκεται στον πυρήνα του σκεπτικού της γεωπολιτικού επαναπροσδιορισμού της.
Η ΕΕ από την πλευρά της έχει κάθε όφελος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της διακοπής προμηθειών φυσικού αερίου από την Ρωσία, στην ευόδωση της εκμεταλλευσιμότητας του φυσικού αερίου της Κύπρου και γιαυτό δαιφαίνεται ότι δραστηριοποιείται έντονα στην επίλυση του Κυπριακού.
Η διαφορά με την τουρκική πρόταση είναι ότι η ΕΕ βλέπει ότι πρώτα θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη συνέχεια να γίνει η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.
Όσον αφορά τη θέση της Κύπρου είναι ότι το φυσικό αέριο είναι εντός της ΑΟΖ της και μπορεί να το εκμεταλλευθεί άμεσα, ωστόσο δεν μπορεί να υλοποιήσει στην πράξη αυτή τη θέση, αφού αναμένεται στρατιωτική αντίδραση της Τουρκίας.
.