Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τούρκοι κατασκευάζουν υποβρύχιο drone kamikaze "Çaka" για απόκτηση ναυτικής υπεροχής έναντι της Ελλάδας -Η απάντησή μας "μέσω Ισραήλ"

 Όπως στη ζωή υπάρχει αυτό που επιθυμούμαι και εκείνο που είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί, το ίδιο ισχύει και στις Διεθνείς σχέσεις και τα Ελληνοτουρκικά.

Η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά και ο ραγδαία αυξανόμενος εξοπλισμός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

Στην παρούσα φάση υπάρχει ύφεση της έντασης με την Τουρκία, ενώ καθορίστηκε μεταξύ Μητσοτάκη- Ερντογάν "οδικός χάρτης" συνομιλιών -συναντήσεων προκειμένου να επιτυεχθεί συμφωνία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συμφερόντων, όπως η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα πολιτικής προστασίας λόγω  της κλιματικής αλλαγής και το μεταναστευτικό, έτσι ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε θέματα που συγκρούονται οι απόψειας μας.

https://www.youtube.com/watch?v=gQVZgTfzroo

Η χώρα μας επιθυμεί ειρηνική διευθέτηση της μόνης διαφοράς που ως γνωστόν  δέχεται ότι υφίσταται με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, ενώ η Τουρκία θέλει να βάλει στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεων της  σε βάρος μας.

Παράλληλα ενώ υπάρχει νηνεμία σε διπλωματικό επίπεδο, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αυτό ισχύει και στον τομέα της παράδοσης νέων οπλικών συστημάτων-μέσων-πυρομαχικών από την Τουρκική αμυντική βιομηχανία στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας τους, με τις περισσότερες από αυτές να είναι "φωτογραφικές" για την επίτευξη θαλάσσιας κυριαρχίας σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο.

Αυτό αποτελεί σαφέστατη ένδειξη των τουρκικών προθέσεων, οι οποίοι δείχνουν ότι θέλουν να διαπραγματευθούν μαζί μας υπό την απειλή των όπλων εάν κρίνουν απαραίτητο σε κάποια σημεία του διαλόγου, αντιγράφοντας τον Σουν Τσού, σύμφωνα με τον οποίο, η υπέρατη νίκη είναι εκείνη που πετυχαίνεις έναντι του αντιπάλου όταν επιβληθείς σε αυτόν χωρίς να χρειαστεί να πολεμήσεις.

Οι Τούρκοι κατασκευάζουν υποβρύχιο drone kamikaze

Προς επίρρωση των παραπάνω έρχεται άρθρο τουρκικού ΜΜΕ με τίτλο, " IDEF 2023 – Havelsan Çaka s-kusv, μια αόρατη απειλή για τα πολεμικά πλοία", όπου επιημαίνει:

""Στο IDEF 2023, η Havelsan αποκάλυψε μια νέα ιδέα μη επανδρωμένου συστήματος, το υποβρύχιο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας καμικάζι "Çaka", εν συντομία s-kusv

Το  "Çaka" ευρισκόμενο σε ανάδυση εντοπίζει τον στόχο του, μια εχθρική φρεγάτα που πλέει σε απόσταση λίγων μιλίων. Υπό τις οδηγίες του αυτόνομου συστήματος διοίκησης μάχης, μόλις λάβει την επικύρωση από το διοικητήριο, το k-usv επιταχύνει στη μέγιστη ταχύτητα, πάνω από το διπλάσιο του στόχου του, αφήνοντας ελάχιστο χρόνο προειδοποίησης στο πλήρωμα, πλήττοντας τον με επιτυχία.

Η ιδέα του "Çaka" έχει αναπτυχθεί από τη Havelsan,  με το έργο να εκτελείται σε συνεργασία με τρεις εταίρους, τη Roketsan για την κεφαλή, την Asisguard για το ηλεκτροοπτικό σύστημα και την ενσωμάτωσή του, και την Kraken Marine για το κύτος, ενώ η Havelsan διασφαλίζει την ενσωμάτωση και την τεχνητή νοημοσύνη στην λειτουργία του.

Το "Çaka" έχει τη μορφή κύτους trimaran 8,5 μέτρων με δοκό 3,3 μέτρων και εκτόπισμα 3,2 τόνων. Όταν λειτουργεί στην επιφάνεια, το s-kusv κινείται από μια επιφανειακή έλικα κίνησης που τροφοδοτείται από έναν 6κύλινδρο κινητήρα ντίζελ που παρέχει 550 ίππους, η λύση αυτή εξασφαλίζει τελική ταχύτητα άνω των 60 κόμβων.

Ωστόσο, η ομορφιά του Çaka είναι ότι μπορεί να εξαφανιστεί κάτω από την επιφάνεια. Εδώ τροφοδοτείται από δύο πίδακες νερού που κινούνται από ηλεκτρικούς κινητήρες με μπαταρία.

Υποβρύχια η ταχύτητα είναι περιορισμένη καθώς το Çaka δεν στοχεύει σε υποβρύχιους στόχους όπως τα υποβρύχια, αλλά αποκλειστικά σε στόχους επιφανείας.

Η ικανότητα κατάδυσης διασφαλίζει ότι το όχημα δολοφόνος παραμένει κρυφό, εμφανιζόμενο για λήψη δεδομένων από το σταθμό ελέγχου. με δηλωμένη εμβέλεια 250 NM για το πρωτότυπο, με στόχο να αυξηθεί ότανθα  εξεταστεί μια λύση SATCOM.

Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται σε αμυντική στάση, για την προστασία στόχων υψηλής αξίας, αρκούν οι σύνδεσμοι δεδομένων οπτικής επαφής, καθώς οι κεραίες προστατεύονται από ένα διαφανές κάλυμμα ραδιοσυχνοτήτων. Το killer USV μπορεί να συνδεθεί με έναν αποκλειστικό σταθμό ελέγχου, αλλά μπορεί επίσης να λάβει πληροφορίες και να παρακολουθείται από σταθμούς που αναπτύσσονται σε αεροσκάφη ή από το COC ενός ναυτικού πλοίου.

Υποβρύχια, ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και ένα σύστημα νεκρού υπολογισμού διασφαλίζουν την πλοήγηση.

Η επαφή μπορεί να διευθετηθεί μέσω διαδικαστικών πρωτοκόλλων, για παράδειγμα η εμφάνιση σε προγραμματισμένα διαστήματα. Το πρωτότυπο δεν θα διαθέτει επιφανειακές κεραίες, αλλά αυτή είναι μια λύση που έχει στο μυαλό της η Havelsan για την τελική έκδοση.

Μέσω του συνδέσμου το Çaka λαμβάνει την Αναγνωρισμένη Ναυτική Εικόνα.

Η ανίχνευση στόχων πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας οπτικά συστήματα ημέρας/νύχτας, αλγόριθμους βασισμένους σε AI που διασφαλίζουν την αναγνώριση , ενώ η επιβεβαίωση PID παρέχεται από τον άνθρωπο στον βρόχο.

Σε περίπτωση που ένας στόχος εμφανιστεί πέρα από το οπτικό πεδίο, τα δεδομένα της αποστολής μπορούν να τροφοδοτηθούν μέσω του συνδέσμου δεδομένων για να επιτραπεί στο Çaka να ξεκινήσει τη διαδικασία επίθεσης.

Η χρήση του  "Çaka" σε σμήνη-Πλεονεκτήματα

Η Havelsan εργάζεται σκληρά για τις λειτουργίες αυτονομίας και σε εύθετο χρόνο το Çaka θα αποκτήσει επίσης δυνατότητες σμήνους.

Η ομάδα εργάζεται επίσης σε ένα σύστημα ανάκτησης που θα επιτρέπει σε ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού να μεταφέρει έναν ορισμένο αριθμό Çaka που θα χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, για τον έλεγχο του ναυτικού σχηματισμού από πιθανές επιφανειακές απειλές, λειτουργώντας επίσης ως αποτρεπτικό μέσο.

Η EDR On-Line κατάλαβε ότι η κεφαλή θα μπορούσε να περιέχει περίπου μερικές εκατοντάδες κιλά εκρηκτικής ύλης, τα οποία ωστόσο μπορούν να αυξηθούν εάν χρειαστεί. Το Çaka θα έπρεπε επομένως να γίνει ένα είδος ναυτικού «Πιστού Wingman», το σύστημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε επιθετική στάση εάν προκύψει ανάγκη.

Σύμφωνα με την Havelsan, το Çaka είναι οικονομικά αποδοτικό σε σύγκριση με τις τορπίλες και όταν θα είναι διαθέσιμη η δυνατότητα χρήσης του ως σμήνους, θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επιθέσεις κορεσμού από κρυφές υποβρύχιες θέσεις όπου μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε σύγκριση με τις νάρκες, η αποτελεσματικότητά του είναι μεγαλύτερη, καθώς είναι εξαιρετικά κινητικό, μπορεί να ελεγχθεί εξ αποστάσεως και είναι απρόσβλητο σε αντίμετρα ναρκοπεδίων.

Η Havelsan ολοκλήρωσε τη φάση της μελέτης ιδέας, μετά την οποία υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με τις τρεις προαναφερθείσες εταιρείες για την έναρξη της επόμενης φάσης που θα οδηγήσει στην παραγωγή του πρωτοτύπου."

Η απάντηση της Ελλάδας

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Τουρκία με το υποβρύχιο drone kamikaze  "Caka", επιχειρεί να αλλάξει το ισοζύγιο ναυτικής ισχύος στο Αιγαίο.

Λύσεις υπάρχουν για την χώρα μας, όπως πχ το USV 170 M-Detector, συμπαραγωγής Ισραήλ-ΗΑΕ και συγκεκριμένα της EDGE Abu Dhabi Ship Building (ADSB) και της Israel Aerospace Industries (IAI), στο οποίο είχαμε αναφερθεί σε άρθρο μας τον φεβρουάριο 2023.

Σημειωτέον ότι στις  αποστολές του  εν λόγω USV περιλαμβάνονται  δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών, παρακολούθηση, παρατήρηση, επιτήρηση συνόρων και ακτών, ανίχνευση ναρκών, ανθυποβρυχιακός πόλεμος και ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.

Συνεπώς θα πρέπει να κινηθούμε το ταχύτερο δυνατόν στην αφορά του συγκεκριμένου ή αντίστοιχου USV. 

 

  

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...