Ελληνοτουρκικά

Ανάλυση-επεξήγηση του τουρκικού δόγματος της "Γαλάζιας Πατρίδας"

Είναι γνωστό ότι στο διάβα της Ισταορίας  διάφορες γεωπολιτικές θεωρίες, χρησιμοποιήθηκαν από αυταρχικούς ηγέτες, ως επίφαση για να υλοποιήσουν τα επεκτατικά τους σχέδια.

Ο ζωτικός χώρος του  Ratzel

Μία από αυτές, είναι η θεωρία του "ζωτικού χώρου"  του Γερμανού γεωγράφου και γεωπολιτικού, Friedrich Ratzel, σύμφωνα με την οποία  «ένας λαός, μία εθνότητα, ένα είδος εξαπλώνεται μόνο μέσω εποικισμού» .

Ωστόσο ο Ratzel δεν εννοούσε απαραίτητα κατάκτηση, αλλά διεύρυνση-επέκταση περιοχών οικονομικής, εμπορικής και πολιτισμικής επιρροής.

Την παραπάνω θεωρία έκοψε και έραψε στα μέτρα των φιλοδοξιών του ο Χίτλερ προκειμένου να αποπειραθεί να πραγματοποιήσει υα κατακτητικά του σχέδια οδηγώντας την ανθρωπότητα στο αιματοκύλισμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Η "Γαλάζια Πατρίδα" των Τούρκων

Στην περίπτωση της  Τουρκίας θα έπρεπε  πρώτα να αναπτυχθεί μια θεωρία εκ του μηδενός, χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο,με πινελιές γεωπολιτικής a la turka , ένα γεωπολιτικό θεώρημα το οποίο  ακούει στο όνομα "Γαλάζια Πατρίδα", προκειμένου στη συνέχεια  να εμφανιστεί τάχα  ως επιτακτική υποχρέωση από το τουρκικό κράτος και τις Ένοπλες Δυνάμεις να το υπερασπιστούν.

Ωστόσο η "Γαλάζια Πατρίδα" αποτελεί την θαλάσσια εκδοχή των τουρκικών κατακτητικών βλέψεων σε βάρος Ελλάδας-Κύπρου  με τον  "Μυστικός όρκο" να αποτρελεί την χερσαία εκδοχή αυτών , σύμφωνα με τον οποίο η Θράκη, η Ανατολική Μακεδονία η Χαλκιδική μέχρι και η Θεσσαλονίκη, μαζί με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και ολόκληρη η Κύπρος θα πρέπει να ανήκουν στην Τουρκική επικράτεια.

Στην πραγματικότητα  βέβαια εκείνο που έκανε ο  εμπνευστής της "Γαλάζιας Πατρίδας, νύν  Απόστρατος Ναύαρχος Cem Gürdeniz επικουρούμενος από τον επίσης Απόστρατο Ναύαρχο Cihat Yaycı , το 2006, ήταν να "ενσωματώσει" στο θεώρημά του, όλες τις διεκδικήσεις σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, θίγοντας  και επηρεάζοντας  συμφέροντα και άλλων κρατών με προεξέχοντα αυτά  του Ισραήλ και της Αιγύπτου.   

Θα πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε ότι αν και "η Γαλάζια Πατρίδα" δεν έχει νομική βάση και υπόσταση Διεθνώς, εντούτοις η Τουρκική βουλή την ψήφισε υιοθετώντας την , οπότε ενέχει επίσημο χαρακτήρα για το τουρκικό κράτος.

Αυτό το τονίζουμε προκριμένου να αντιληφθούμε άπαντες, ότι ακόμη και αν ο Ερντογάν αποχωρήσει από την εξουσία, εκούσια ή ακούσια, η όποια διάδοχη πολιτική κατάσταση προκύψει  στην Τουρκία, θα κληροδοτήσει την "Γαλάζια Πατρίδα"

Ουσιαστικά είναι κάτι ανάλογο με το casus Belli, το οποίο έχει υιοθετήσει με απόφαση της η τουρκική βουλή σε βάρος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την "Γαλάζια Πατρίδα", η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία και την  (ΑΟΖ) της Ελλάδας και της Κύπρου σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, διχοτομώντας το Αιγαίο στον 25ο μεσημβρινό,  τηρώντας το casus belli σε ισχύ σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια, μολονότι η ίδια στην Μαύρη θάλασσα έχει εύρος  ΧΥ της 12 νμ.

Ήδη η  Τουρκία  έχει εκχωρήσει αυθαίρετα δικαίωμα έρευνα και διάσωσης στο Αιγαίο ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού,  στην Τουρκική Διοίκηση ακτών σε θαλάσσιες περιοχές Ελληνικής δικαιοδοσίας, επιχειρώντας να υλοποιήσει εν μέρη την "Γαλάζια Πατρίδα"

Επίσης  για να δικαιολογήσει τις αυθαιρεσίες της "Γαλάζιας Πατρίδας"  που έρχονται σε αντιδιαστολή με το "Δίκαιο της θάλασσας", η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα  Ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κλέβοντας και βαφτίζοντας ως δική της ΑΟΖ , το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ που βρίσκεται νότια της Κρήτης και μεταξύ αυτής της Κύπρου, του Συμπλέγματος Καστελορίζου,  της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου

Οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δημιούργησαν την άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα"

Οι πάντα επίμονοι και μεθοδικοί Τούρκοι, προχώρησαν στην δημιουργία ομώνυμης αεροναυτικής άσκησης από το 2019, η οποία διεξήχθη ανελιπώς κάθε χρονιά με εξαίρεση λόγω COVID το 2020,  ταυτόχρονα σε Μαύρη θάλασσα, Αιγαίο Πέλαγος και Α. Μεσόγειο, στην οποία μετείχε το σύνολο σχεδόν του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό οι στόχοι της άσκησης είναι:

1.Η αξιολόγηση της ετοιμότητας του προσωπικού και των μέσων που θα μετέχουν στην άσκηση

2. Η δοκιμή κύριων ναυτικών επιχειρήσεων σε επίπεδο Task Group,

3.Η ανάπτυξη δυνατοτήτων για τακτικές Ναυτικές και συνδεδυασμένες επιχειρήσεις

4. Η δοκιμή των διαδικασιών διαλειτουργικότητας με άλλες Διοικήσεις Δυνάμεων και ικανότητα αμοιβαίας υποστήριξης και αύξησης του επιπέδου ετοιμότητας των στοιχείων που θα συμμετάσχουν.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω επισημαίνουμε  ότι το ιδεολόγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας" και οι επιδιώξεις του έχουν ψηφισθεί  από την Τουρκική βουλή, ότι ακόμη και μετά την απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία θα έχει υπόσταση και πως οι ΤΕΔ ασκούνται με διάφορα σενάρια πρωτίστως  σε Αιγαίο, ΝΑ Μεσόγειο και δευτερευόντως στη Μαύρη θάλασσα, σε θαλάσσιες περιοχές την κυριαρχία την οποία επιθυμούν να αποκτήσουν.

Τέλος προς όλους εκείνους που θα ισχυριστούν ότι έχει ξεκινήσει η προσέγγισή μας με την Τουρκία, να θυμίσουμε ότι ούτε το casus Belli έχει αρθεί, η Στρατιά Αιγαίου ενισχύεται συνεχώς με νέα οπλικά συστήματα και μέσα και το σύνολο του αποβατικού στόλου της Τουρκίας, όπως  και η Ταξιαρχία Πεζοναυτών της δεν εδρεύουν σε παραθαλάσσια περιοχή της Μαύρης θάλασσας, όπως θα έπρεπε αφού η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ που έχει αντίπαλο την Ρωσία, αλλά στην Σμύρνη και την Φώκαια στα μικρασιατικά παράλια.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ