Ελληνοτουρκικά

Η Άγκυρα συνεχίζει την αναθεωρητική της ατζέντα στη Θράκη - Αναφορά του TRΤ σε «Τούρκους της Δυτικής Θράκης»

Η Ελλάδα διατηρεί τους διαύλους ανοιχτούς με την Τουρκία ευελπιστώντας σε πρώτη φάση την υπογραφή της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό. Μια συμφωνία που θα είναι επί της ουσίας ευρωτουρκική αλλά για την οποία την πρωτοβουλία έλαβε η Αθήνα βλέποντας τους αριθμούς προσφύγων και εν δυνάμει μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στα Μικρασιατικά παράλια επιζητώντας να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τα πιο «καυτά» θέματα ο υπουργός εξωτερικών μιλώντας στο Χάρβαρντ αναφερόμενος στην Άγκυρα, τόνισε ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα «της επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου ειρηνικής επίλυσης της μοναδικής μας διαφοράς, της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης». Θα ακολουθηθεί μία πορεία «βήμα προς βήμα»: Στα μέσα Οκτωβρίου θα διεξαχθούν στην Αθήνα οι πρώτες συζητήσεις που θα αφορούν τη θετική ατζέντα και τον πολιτικό διάλογο. Τον Νοέμβριο θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση σε σχέση με τα ΜΟΕ, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ουσιαστική συζήτηση επί της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών θα υπάρξει μόνον εφόσον παγιωθεί η περίοδος ηρεμίας και στην πράξη επιδειχθεί ειλικρινής διάθεση εκ μέρους της Τουρκίας για απτά αποτελέσματα στους δύο άλλους τομείς, κατέστησε σαφές ο κ. Γεραπετρίτης.

Στον αντίποδα η Τουρκία συνεχίζει την αναθεωρητική της πολιτική. Η ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας TRΤ δημοσίευσε άρθρο το οποίο αναφέρεται και πάλι σε…Τούρκους της Δυτικής Θράκης με αφορμή τις κινητοποιήσεις, για την λειτουργία μειονοτικού σχολείου στην Ξάνθη, που πριμοδοτεί το τουρκικό προξενίο της Κομοτηνής. Γράφει συγκεκριμένα: «Συνεχίζονται για 9η ημέρα οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ξεκίνησαν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης μετά από την επιμονή της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Ξάνθης για τη λειτουργία του μειονοτικού σχολείου σε απογευματινή βάρδια σε ορισμένες τάξεις.

Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης σημειώνουν πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε εμπόδιο μπροστά από την λειτουργία του σχολείου σε πρωινή βάρδια για όλους τους μαθητές, πως οι τάξεις είναι κατάλληλες για αυτό και συνεχίζουν τις διαδηλώσεις τους για 9η ημέρα.

Πολλοί Τούρκοι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από το Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Ξάνθης πήγαν με λεωφορείο στη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στη Κομοτηνή και στη συνέχεια στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα στα τουρκικά και ελληνικά όπως «Αθήνα, άκου τη φωνή μας», «Η παιδεία είναι δικαίωμα μας», «Η μειονοτική εκπαίδευση δεν είναι παιχνίδι», «Θα πάρουμε τα δικαιώματά μας».

Στη συνέχεια μια αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί τους διαδηλωτές συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο.

Στις δηλώσεις που προέβη μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας του Μειονοτικού Γυμνασίου και Λυκείου Ξάνθης Αχμέτ Καρά δήλωσε πως η συνάντηση δεν ήταν θετική και πως οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.

Στο σχολείο, όπου ο αριθμός των μαθητών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της εφαρμογής των πρωινών και απογευματινών βαρδιών, η σχολική εφορεία και ο σύλλογος γονέων ανακοίνωσαν ότι, μετά από διαβουλεύσεις αποφάσισαν όλοι οι μαθητές να ξεκινήσουν την εκπαίδευση το πρωί.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης ζήτησε να συνεχιστεί η πρακτική του πρωινού και του απογευματινού ωραρίου στο σχολείο την πρώτη ημέρα του ακαδημαϊκού έτους.

Μετά από αυτό η σχολική εφορεία και ο σύλλογος γονέων στη σύσκεψη γονέων και μαθητών στις 15 Σεπτεμβρίου έλαβαν απόφαση κατάληψης

Περίπου 1.500 άνθρωποι πήραν μέρος χθες στη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Ξάνθη και φώναξαν συνθήματα «Όχι στην εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων»».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...