Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο, "Επίσκεψη αστραπή Ερντογάν στο Ναχιτσεβάν, με τα μάτια του στον "διάδρομο" Zανγκεζούρ-"Ψήνεται" νέα πολεμική αναμέτρηση με την Αρμενία", αναφερθήκαμε στην αποσύνθεση που επικρατεί στην Αρμενία αυτή τη στιγμή, μετά την πρόσφατη επιτυχημένη στρατιωτικά επίθεση των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τον εκτοπισμό χιλιάδων Αρμένιων από τα σπίτια τους.
Η διάνοιξη του διαδρόμου Ζανγκεζούρ από Τούρκους-Αζέρους και η σημασία για την Ελλάδα
Επισημαίναμε ότι η περίσταση είναι ευνοϊκή για τους Αζέρους, ώστε με προτροπή και υποστήριξη των Τούρκων να ξεκινήσουν επιχειρήσεις στη νότια Αρμενία, για να δημιουργήσουν εδαφική συνέχεια με τον θύλακα του Ναχτσιβάν, μέσω του διαδρόμου Ζανγνεζούρ.
Αυτό θα είχε ως συνέπεια την εδαφική συνέχεια Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν και μέσω Κασπίας με τις υπόλοιπες χώρες του Οργανισμού Τουρκικών κρατών (OTS), με πάρα πολλά γεωπολιτικά-οικονομικά-στρατιωτικά οφέλη για τον Ερντογάν.
Ένα από τα σημαντικά στρατιωτικά οφέλη που θα αποκομίσει ο Ερντογάν από την εδαφική συνέχεια της χώρας του με το Αζερμπαϊτζάν, είναι ότι θα αποκτήσει η Τουρκία ακόμη μεγαλύτερο στρατηγικό βάθος, καθιστώντας αδύνατη την προσβολή στρατιωτικών οπλικών συστημάτων-μέσων της που θα μεταφέρονταν στην χώρα των Αζέρων, σε περίπτωση εμπόλεμης σύρραξης με την Ελλάδα.
Άλλωστε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν με την "Διακήρυξη της Σούσα" υπέγραψαν συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν από τη Τουρκία, αλλά και την παροχή στρατιωτικής συνδρομής της μία προς την άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής μιας εκ των δύο με τρίτη χώρα.
Σε αυτήν "πατάει" η Τουρκία και συνδράμει το Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας, κάτι που αναμένεται να γίνει με τη χώρα μας σε περίπτωση Ελληνοτουρκικής σύρραξης, με το Μπακού να συνδράμει την Άγκυρα κατά της Αθήνας.
Η Τουρκία εκσυγχρονίζει στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ναχτσιβάν του Αζερμπαϊτζάν
Συναφές με τα παραπάνω είναι άρθρο Τουρκικού ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο η ASFAT ολοκλήρωσε τον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής εγκατάστασης, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας για τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο του «Σχεδίου Εκσυγχρονισμού Στρατιωτικού Εργοστασίου του Ναχτσιβάν».
Το project το οποίο ξεκίνησε στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της ASFAT, ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα 7 μηνών.
Με την εκσυγχρονισμένη εγκατάσταση, οι ανάγκες συντήρησης-επισκευής, ανανέωσης και εκσυγχρονισμού των χερσαίων οχημάτων που ανήκουν στον Στρατό του Αζερμπαϊτζάν μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός της δικής του δομής χωρίς να εξαρτώνται από εξωτερικές πηγές.
Με αυτό το έργο, που είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας της ASFAT με φιλικές και αδελφικές χώρες, περισσότερα από 50 χρόνια γνώσης και εμπειρίας τουρκικών στρατιωτικών εργοστασίων μεταφέρθηκαν στο Στρατιωτικό Εργοστάσιο του Ναχτσιβάν.
Στο πλαίσιο του έργου, η ASFAT πραγματοποίησε τις απαραίτητες επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις συντήρησης της Δημοκρατίας του Ναχτσιβάν και καθόρισε τις απαιτήσεις. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν στη Διοίκηση Στρατού του Ναχτσιβάν ο απαραίτητος χωροταξικός σχεδιασμός, μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός για τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων και το έργο ξεκίνησε στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Αζερμπαϊτζάν-ASFAT
Το έργο στόχευε κυρίως στο να ανταποκριθεί στις ανάγκες η υποδομή της εγκατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα θέματα όπως οι ηλεκτρολογικές υποδομές, η κατασκευή ειδικών δαπέδων, το σύστημα θέρμανσης, η εγκατάσταση γερανοφόρου συστήματος και η εγκατάσταση διαφόρων συνεργείων.
Ταυτόχρονα με αυτές τις δραστηριότητες, μηχανήματα, εξοπλισμός, πάγκοι και συστήματα ισχύος, τα οποία μπορούν να παραχθούν σε τουρκικά στρατιωτικά εργοστάσια και να χρησιμοποιηθούν στις δραστηριότητες συντήρησης-επισκευής, ανανέωσης και εκσυγχρονισμού χερσαίων οχημάτων, παραδόθηκαν επίσης στο Στρατιωτικό Εργοστάσιο του Ναχτσιβάν από την ASFAT, στο πλαίσιο του έργου.
Το μεγαλύτερο μέρος του παραδοθέντος εξοπλισμού παρήχθη σε στρατιωτικά εργοστάσια στην Τουρκία με τοπικούς και εθνικούς πόρους.
Το έργο, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και με χαμηλό κόστος, έφερε στην ημερήσια διάταξη τον εκσυγχρονισμό άλλων στρατιωτικών εργοστασίων και εγκαταστάσεων συντήρησης-επισκευής του Αζερμπαϊτζάν και προκαταρκτικές μελέτες για άλλες εγκαταστάσεις πραγματοποιούνται από την ASFAT σε συντονισμό με το Υπουργείο του Αζερμπαϊτζάν της Άμυνας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, συνεχίζονται οι δραστηριότητες για την εκτέλεση παρόμοιων έργων εκσυγχρονισμού για στρατιωτικά εργοστάσια και εγκαταστάσεις συντήρησης-επισκευής, που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας στις δραστηριότητες των στρατών, σε άλλες φιλικές και συμμαχικές χώρες από την ASFAT στο εγγύς μέλλον.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι ανάγκες συντήρησης-επισκευής, ανανέωσης και εκσυγχρονισμού των χερσαίων οχημάτων που ανήκουν στον Στρατό του Αζερμπαϊτζάν θα μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν στο εκσυγχρονισμένο στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ναχτσιβάν του Αζερμπαϊτζάν.
Αρχής γενομένης του εκσυγχρονισμού του εν λόγω εργοστασίου, η Τουρκία προτίθεται να εκσυγχρονίσει και άλλα στρατιωτικά εργοστάσια των Αζέρων, καθιστώντας την ένα τεράστιο εργοστάσιο βάσεως, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία αποκτά την δυνατότητα να έχει στρατιωτικά εργοστάσιά της εκτός της επικράτειάς της και του βεληνεκούς των Ελληνικών οπλικών συστημάτων, με αρνητικές συνέπειες για την χώρα μας σε περίπτωση Ελληνοτουρκικής σύρραξης.