Ελληνοτουρκικά

Καθηγητής Λάβδας: Εμπόδιο ο Μενέντεζ για πολλά τουρκικά σχέδια στις ΗΠΑ

Για τα νέα δεδομένα μετά την απομάκρυνση του Μπομπ Μενέντεζ από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ μίλησε στην ΕΡΤ o Κώστας Λάβδας καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επισημαίνοντας τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην «προσπάθεια να μειωθεί η τεράστια τουρκική επιρροή στις Ηνωμένες Πολιτείες». Επιπλέον χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ελληνική πρωτοβουλία επέκτασης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το μεταναστευτικό διατηρώντας τις επιφυλάξεις του για το πως θα εξελιχθεί καθώς «η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό τον Μάρτιο του 2016 ξεκίνησε φιλόδοξα αλλά ατόνησε γρήγορα».

«Περιμένουμε όλοι να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η δικαστική περιπέτεια του κυρίου Μενέντεζ, ενός από τους γερουσιαστές που έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια να μειωθεί η τεράστια τουρκική επιρροή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποτέλεσε εμπόδιο για πολλά τουρκικά σχέδια στις Ηνωμένες Πολιτείες» σημείωσε και υπενθύμισε πως «Ο κ. Μενέντεζ έχει γίνει στόχος δικαστικής διερεύνησης στο παρελθόν και πάλι, χωρίς όμως αυτό να εξελιχθεί σε κάτι τελικώς εναντίον του».

Εξέφρασε την απορία του «γιατί επιχαίρουν κάποιοι στην Ελλάδα για την εξέλιξη αυτή. Είναι πράγματι αξιοπρόσεκτο. Μπορεί να το δει κανείς και σε μερικές διαδικτυακές σελίδες».

Όπως σημείωσε «Το είδος του λόμπινγκ που γίνεται στο αμερικανικό Κογκρέσο και Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων είναι περίπλοκο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ρυθμίσει το λόμπινγκ πριν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, από τις αρχές του 20ου αιώνα, ξεκίνησαν να το ρυθμίζουν. Εξακολουθεί όμως να υπάρχει και παράτυπο λόμπινγκ και θα δούμε πού ακριβώς εντάσσεται αυτή η διαδικασία με τον κύριο Μενέντεζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Καλώς η κακώς, ο τρόπος με τον οποίο διασυνδέονται τα μέλη του Κογκρέσου με συμφέροντα αμερικανικά και ξένα σε σχέση με τη νομοθέτηση, είναι περίπλοκος. Δεν τον εφηύρε ο κ. Μενέντεζ. Θα δούμε κατά πόσον πράγματι υπάρχει μία παράνομη διαδικασία, μια παράνομη διάσταση σε αυτή τη διαδικασία» τόνισε .

«Ο Μενέντεζ δεν υπήρξε απλά φίλος της Ελλάδας και του Ελληνισμού, αλλά από εκείνους τους γερουσιαστές και από εκείνους τους βουλευτές, από τα μέλη του Κογκρέσου που προσπάθησαν να βάλουν όρια στην ισχύ και στην επιρροή της Τουρκίας στις ΗΠΑ. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προσέξουμε πάρα πάρα πολύ» υπογράμμισε.

«Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία επέκτασης της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας για το μεταναστευτικό»

Για την ελληνική πρωτοβουλία επέκτασης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το μεταναστευτικό στην οποία αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης είπε:

«Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσπάθεια να αναθεωρηθεί και να επεκταθεί η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του Μαρτίου του 2016. Η προσπάθεια είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί μας αφορά άμεσα και αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά βεβαίως αφορά κυρίως τα συνοριακά κράτη όπως η Ελλάδα. Είναι σε διαμόρφωση και επειδή είναι σε διαμόρφωση πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό στο οποίο θα καταλήξουμε».

Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε πως «η κοινή δήλωση του Μαρτίου του 2016 προέβλεπε ότι όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Και επίσης προέβλεπε, μεταξύ άλλων, το πολύ σημαντικό ότι για κάθε επιστροφή Σύρου παράτυπου μετανάστη στην Τουρκία, ένας άλλος Σύρος μη παράτυπος μετανάστης θα επανεγκαθίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί η Τουρκία προσπάθησε να κερδίσει ένα μεγάλο ποσό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης προσπάθησε να κερδίσει μια επιτάχυνση ορισμένων διαδικασιών, για παράδειγμα με τη βίζα σε σχέση με Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εκτίμησε πως «η Τουρκία θα προσπαθήσει να πετύχει τα ίδια και ίσως και πολλά περισσότερα. Πρέπει να δούμε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα τι θα πάρουν από αυτό. Πρέπει να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η προσπάθεια αναθεώρησης της Κοινής Δήλωσης Ευρώπης – Τουρκίας».

Για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί ή όχι επισήμανε πως « Μετά τον Μάρτιο του 2016 πράγματι είδαμε στην αρχή αποτελέσματα από την τότε κοινή δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας. Ξεκίνησε φιλόδοξα ατόνησε όμως γρήγορα. Και η Τουρκία βεβαίως άρχισε πάλι να παζαρεύει ζητώντας περισσότερα. Πρέπει να δούμε προσεκτικά λοιπόν, αυτή η σημαντική νέα προσπάθεια πώς θα εξελιχθεί τελικώς» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF