Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το Timing των κυρώσεων των ΗΠΑ σε τουρκικές εταιρείες "τινάζει στον άερα" την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ και την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η αμερικανική κυβέρνηση ως γνωστόν επέβαλε κυρώσεις σε 5 τουρκικές εταιρείες και 1 Τούρκο πολίτη για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία,  'όπως ανέφερε το Reuters στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ποιές είναι οι 5 Τουρκικές εταιρείες και ο ιδιώτης που οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις λόγω Ρωσίας

«Τους τελευταίους 18 μήνες, μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας με την τουρκική κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα και τους ενημερώσαμε για τους σημαντικούς κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους αναφορικά με τη επιβολή κυρώσεων  που συνδέονται με τον πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, στο Reuters.

Η Margiana Construction Foreign Trade Limited Company, η CTL Foreign Trade Limited Company, η Demirci Bilişim Ticaret Sanayi Limited Company, η Denkar Ship Construction Incorporated Company, η ID Ship Agency Trade Limited Company και ο ιδιοκτήτης της İlker Doğruyol είναι οι εταιρείες που εδρεύουν στην Τουρκία και υφίστανται κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ στοχεύουν  κυρίως υλικά «διπλής χρήσης», δηλαδή υλικά που έχουν μη στρατιωτική εμπορική λειτουργία αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην πολεμική τεχνολογία.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη δήλωση από την Άγκυρα, αλλά υπάρχουν όμως κάποιες αναφορές από διπλωματικούς κύκλους, αναφέρει σε σχετικό άρθρο του Τουρκικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

ΗΠΑ: «Προειδοποιήσαμε»

Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν περίπου 20 τουρκικές εταιρείες εδώ και αρκετό καιρό.

Ενημέρωσαν επίσης τις τουρκικές αρχές και τις επιχειρηματικές οργανώσεις ότι ορισμένες εταιρείες ήταν προβληματικές όσον αφορά τις εικαζόμενες παραβιάσεις. Ορισμένες εταιρείες έλαβαν σοβαρά υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις.

Οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ στις 14 Σεπτεμβρίου ήταν εκείνες που δεν πίστευαν ότι οι προειδοποιήσεις θα οδηγούσαν σε κυρώσεις, δήλωσε διπλωματική πηγή, μιλώντας υπό όρους ανωνυμίας.

Μια αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Anderson επισκέφθηκε την Τουρκία τον Αύγουστο του 2022 για να ενημερώσει κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς αξιωματούχους σχετικά με τις ρωσικές κυρώσεις και να τους παράσχει καταλόγους.

Αμερικανική πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε: «Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε κενό. Συνεργαζόμαστε πλήρως με την τουρκική κυβέρνηση σε αυτό».

Η τουρκική κυβέρνηση έμαθε ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε 5 τουρκικές εταιρείες λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση. Οι εταιρείες το έμαθαν με την ανακοίνωση.

Οι εταιρείες στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ είναι μικρές, αλλά ο αντίκτυπός τους, ειδικά όσον αφορά το timing, μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το μέγεθός τους.

Το timing  των κυρώσεων

Ενώ οι εταιρείες είναι μικρές, οι κυρώσεις των ΗΠΑ ανακοινώθηκαν τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Mehmet Şimşek ταξίδευε στη Γερμανία και τις ΗΠΑ για να προωθήσει το Μεσοπρόθεσμο Οικονομικό Πρόγραμμα (MTP) και να προσελκύσει επενδύσεις για τη στήριξη της προβληματικής οικονομίας.

Είναι δύσκολο να πούμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στόχευσε συγκεκριμένα τις προσπάθειες του Σίμσεκ. Ούτε οι κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ήταν συγκεκριμένες για την Τουρκία.

Η ανακοίνωση της 14ης Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει, για παράδειγμα, μία εταιρεία από τη Φινλανδία, την Εσθονία και τη Σλοβενία, καθώς και έναν Γάλλο υπήκοο. Όλες οι άλλες είναι εταιρείες με έδρα τη Ρωσία και Ρώσοι πολίτες.

Οι Αμερικανικές  κυρώσεις επιβαρρύνουν την ατζέντα του Σίμσεκ, ο οποίος είναι πιθανό να αναφέρει την εξισορροπητική πολιτική της Τουρκίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τις διεθνώς αναγνωρισμένες προσπάθειές της για τη συμφωνία για τα σιτηρά.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ απάντησε «όχι» στην ερώτηση, «Πιστεύετε ότι οι κυρώσεις θα επηρεάσουν την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;».

Ωστόσο  οι δηλώσεις του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη  σύνοδο κορυφής των  G20, ότι ο Μπάιντεν είχε συνδέσει τη Σουηδία με το ζήτημα των F-16, σημαίνει ότι οι τελευταίες κυρώσεις περιπλέκουν περαιτέρω τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

Συμπέρασμα 

Εκτίμησή μας είναι ότι το timing επιβολής  κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε πέντε(5) τουρκικές εταιρείες  και έναν ιδιώτη, για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι αρνητικό για την Τουρκία, όχι μόνο αναφορικά με την  προσπάθεια του Τούρκου  Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Mehmet Şimşek , προώθησης του Μεσοπρόθεσμου Οικονομικού Προγράμματος  (MTP) της χώρας του,   σε Γερμανία και  ΗΠΑ , για να προσελκύσει επενδύσεις για τη στήριξη της προβληματικής οικονομίας αυτής, αλλά και στο θέμα αγοράς από τις ΗΠΑ των μαχητικών F-16.

Ο λόγος είναι απλός, αφού οι κυρώσεις  αυτές αποδεικνύουν ουσιαστικά για πολλοστή φορά, τον αφερέγγυο και διπρόσωπο ρόλο της Τουρκίας υπέρ της Ρωσίας, ενάντια σε  ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, γεγονός που αποτελεί το κυριότερο επιχείρημα του Αμερικανικού Κογκρέσου που αντιτίθεται στην πώληση των 40 μαχητικών F-16 BLOCK-70  στους Τούρκους.

Τέλος για να εισέλθει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει το Τουρκικό κοινοβούλιο να αποδεχθεί με ψήφισμά του αυτήν, κάτι που ο Ερντογάν έχει αποφύγει μέχρι τώρα.

Κλείνοντας  δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Ουγγαρία, την οποία έχει προσεταιριστεί  η Άγκυρα, συσφίγγοντας  στρατιωτικά σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις τους τους τελευταίους μήνες και η οποία  δύναται επικαλούμενη δικούς της λόγους να αρνηθεί την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παίζοντας έναντι ανταλλαγμάτων φυσικά,  το ρόλο του Ερντογάν στο ζήτημα.

Οψόμεθα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ