Το θέμα αγοράς των Αμερικανικών F-16 BLOCK-70 από την Τουρκία φαίνεται ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο, με την κυβέρνηση Μπάϊντεν να αναμένει την έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να δρομολογήσει τις εξελίξεις που συμφωνούνται ήδη με τον Ερντογάν αλλά και να πείσει το Κογκρέσο να δώσει την έγκρισή του, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Ακόμη και αν οι Τούρκοι πετύχουν την πώληση των F-16 BLOCK-70 από ΗΠΑ, η παράδοση τους θα ξεκινήσει στα μέσα του 2026
Ωστόσο ακόμη και αν το αμερικανικό Κογκρέσο δώσει σήμερα το πράσινο φως στο αίτημα απόκτησης των F-16 Block 70 από την Τουρκία, θα χρειαστούν μήνες για να ξεκινήσουν οι παραδόσεις τους.
Στις εγκαταστάσεις του Greenville στη Νότια Καρολίνα, όπου η Lockheed Martin κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70, μπορούν να παράγονται 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 το μήνα.
Επί του παρόντος, η Ταϊβάν, η Ελλάδα, το Μαρόκο, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, το Μπαχρέιν, η Βουλγαρία, η Ιορδανία, οι Φιλιππίνες και η Σλοβακία είτε έχουν ενεργές παραγγελίες για το F-16 Block 70 είτε σχεδιάζουν να κάνουν παραγγελίες σύντομα.
Η Lockheed Martin έχει επί του παρόντος όγκο παραγγελιών περίπου 150 μονάδων για το F-16 Block 70.
Η πρώτη παράδοση F-16 Block 70 έγινε στο Μπαχρέιν τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Στο καλύτερο σενάριο, προβλέπεται ότι θα χρειαστούν 3 χρόνια για την έναρξη των παραδόσεων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 στην Τουρκία.
"Πόρτα" και από την DASSAULT για τα RAFALE
Τουρκικό ΜΜΕ, έγκριτο σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας σε άρθρο του με τίτλο, "Απόφαση για τα Rafale από τον γαλλικό αμυντικό γίγαντα Dassault", "ξύνεται" για τα Γαλλικά μαχητικά, επισημαίνοντας:
"Η κορυφαία εταιρεία της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας, Dassault Aviation, δήλωσε ότι προτεραιότητά τους είναι να παράγουν πολεμικά αεροσκάφη Rafale στο εγγύς μέλλον για να ανταποκριθούν σε νέες παραγγελίες.
«Ο εφοδιασμός μας ανταποκρίνεται στις ανάγκες των στρατών», δήλωσε ο Eric Trappier, Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation, όπως ανέφερε το BFMTV. Είπε ότι η Rafale παρέχει μια εναλλακτική λύση υπέρ της Γαλλίας για όσους δεν θέλουν να αγοράσουν ρωσικά και αμερικανικά αεροπλάνα.
Δηλώνοντας ότι έχουν παραγγελίες μέχρι το 2032 και συνεχίζουν να δέχονται παραγγελίες, ο Trappier σημείωσε ότι προτεραιότητά τους στο άμεσο μέλλον είναι να επιταχύνουν την παραγωγή των αεροσκαφών Rafale.
Από την άλλη, ο Trappier δήλωσε ότι το Future Combat Air Systems (FSAC), το έργο μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς, το οποίο σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, είναι μεταξύ των μακροπρόθεσμων στόχων της εταιρείας.
Πρόσφατα, η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει 26 αεροσκάφη Rafale. Η Ινδονησία ανακοίνωσε επίσης ότι είχε παραγγείλει 42 Rafale. Στο πλαίσιο της παραγγελίας της Ινδονησίας για 42 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, έχουν παραγγελθεί μέχρι στιγμής 24 αεροπλάνα.
RAFALE F3-R
Το Rafale τέθηκε σε υπηρεσία με το Γαλλικό Ναυτικό το 2004 και τη Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη (FASF) το 2006, αντικαθιστώντας σταδιακά επτά τύπους μαχητικών αεροσκαφών προηγούμενης γενιάς.
Το Rafale, το οποίο έχει διαφορετικές διαμορφώσεις, ξεχωρίζει ως μαχητικό αεροσκάφος 4,5 γενιάς.
Το Rafale F3-R είναι η πιο σύγχρονη διαμόρφωση Rafale που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή.
Η διαμόρφωση F3-R της Rafale εγκρίθηκε από τη Γαλλική Αρχή Προμηθειών Άμυνας (DGA) στις 31 Οκτωβρίου 2018.
Η διαμόρφωση F3-R είναι μια εξέλιξη του προτύπου Rafale F3 ανταποκρινόμενη στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του αεροσκάφους·
Η συνεχής βελτίωση των πιλότων σύμφωνα με την ανατροφοδότηση από τις εμπειρίες τους αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης διαδικασίας.
Πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας Meteor και ASSM
Αυτός ο πύραυλος υψηλής απόδοσης επιτυγχάνει το μέγιστο αποτέλεσμα με το ραντάρ AESA που είναι εγκατεστημένο σε όλα τα αεροσκάφη Rafale που παραδόθηκαν από τα μέσα του 2013.
Επίσης το Thales Talios Next Generation Laser Targeting Pod παρέχει σήμανση για κατευθυνόμενα με λέιζερ πυρομαχικά αέρος-εδάφους.
Τέλος το ASSM, που αναπτύχθηκε από τη γαλλική εταιρεία Safran, είναι ένα κατευθυνόμενο πυρομαχικό αέρος-εδάφους, διαθέτει λειτουργίες καθοδήγησης IMU/GPS, IMU/GPS/IIR και IMU/GPS/Laser.
Η Ελλάδα, η Ινδονησία, η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κροατία, το Κατάρ και η Αίγυπτος είναι μεταξύ των χωρών που στράφηκαν πρόσφατα στα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Τουρκία αναφορικά με τα F-16 BLOCK-70 στην καλύτερη περίπτωση θα άρχιζε η παραλλαβή τους από τις ΗΠΑ στα μέσα του 2026, εάν και εφόσον υολοποιείτο η αγορά τους, ενώ γιατα RAFALE ούτε λόγος, αφού υπάρχουν παραγγελίες ήδη έως το 2032 στην κατασκευάστρια εταιρεία Dassault.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ότι η Ελλάδα θα έχει αδιαμφισβητητη αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο τουλάχιστον για την επόμενη τριετία, ενώ από το 2028 και μετά οπότε και αναμένεται η άφιξη των F-35 στην χώρα μας η ψαλίδα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ακόμη και στην περίπτωση ευόδωσης των τουρκικών σχεδιασμών για την ξατασκευή του εγχώριου μαχητικού τους ΚΑΑΝ.
Συνεπώς η χώρα μας στον κρίσιμο τομέα της αεροπορικής υπεροχής έχει και θα έχει το "πάνω χέρι", γεγονός που πρέπει να το προσμετρήσουμε σημαντικά στις διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ μας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.